Sümegi Értéktár

2 órája

Megzenésítik a freskókat

Gazdagodott a Sümegi Értéktár. Újabb kincsek kerültek a listára, amelyek közül némelyiket megzenésítik.

Tóth B. Zsuzsa

Sümeg Települési Értéktár Bizottsága újabb kincsek sorát vette fel a régiek közé, a tervek között pedig megzenésítik a híres freskókat. 

Megzenésítik a kincseket
A helyi értékek között van immár a Sümegi néptánccsoport, de megzenésítik a freskókat is
Fotó: értéktár

A híres freskókat megzenésítik az értéktárban 

A 2023-as Hungarikum pályázat keretében számos kiemelkedő rendezvényt és kezdeményezést valósítottak meg, például szakmai műhelymunkák, táncházak, Értékek napja rendezvény és az Értéktárs vetélkedő színesítette az eseményeket. Közösségi kisfilm és alhonlap készült, valamint megalakult a Kisfaludy dalkör, gazdagítva a helyi kulturális életet.

A püspöki palotával és a művelődési központtal együttműködve 2024 júniusában Maulbertsch születésnapjáról emlékeztek meg, a híres freskókhoz kapcsolódó szakmai előadások sora és komolyzenei koncert várta az érdeklődőket. Az értéktár képviselői részt vettek az első sümegi Civil pikniken, ahol interaktív közösségi játék formájában mérték fel, mely helyi értékeket tartanak fontosnak a lakosok az értéktár és az arcképcsarnok bővítésére.

Nyolc új helyi értéket vettek fel. Az egykori sümegi férfi kézilabdacsapat történetét, a barokk kori temető kápolnáját, Egerszegi Ferenc pedagógus-költő munkásságát, az Evenita örömtánc sümegi csoportját, a Jakab-napokat, a váristállót, a sümegi néptáncegyüttest, Sümeg Város Önkéntes Tűzoltó Egyesületét.

Zenei köntösbe bújtatják a freskókat

Sümeg városa újabb lépést tett a települési értékek megőrzése és népszerűsítése érdekében a Hungarikum pályázat keretében elnyert támogatásnak köszönhetően. A program fókuszában a híres Maulbertsch-freskók állnak, innovatív módon zenei köntösbe öltöztetve. A komolyzenei produkció templomi környezetben szólaltatja meg a freskókat, kivetítéssel és zenei aláfestéssel, megjelenítve Maulbertsch különböző freskóit más helyszínekről is. A produkció további lehetőségeket rejt magában, többek között klip formájában, amely könnyen adaptálható más helyszínekre, és akár iskolai oktatásban is alkalmazható. A rendezvény további programelemei közé tartozik egy települési séta Sümeg értékeit érintve, valamint az Értékasztalok a palotakertben, ahol helyi amatőr csoportok és közösségi előadások színesítik a napot.

Az Sümegi Értékek II. című kiadvány célja, hogy erősítse a helyi közösség identitását, valamint szélesebb közönség számára is bemutassa Sümeg gazdag örökségét. A könyv a helyi közösségek, iskolák és kulturális intézmények számára válik elérhetővé, de rendezvények és kiállítások keretében is terjesztik. Ezzel nemcsak a helyi identitás erősítéséhez kívánnak hozzájárulni, hanem Sümeg turisztikai vonzerejét is növelni szeretnék.

Az értéktár munkája továbbra is meghatározó szerepet játszik a város kulturális életében, elősegítve a közösség összetartozásának erősítését és a helyi értékek megőrzését. A bizottsági tagok várják a további javaslatokat, hiszen a települési értkékek gyűjtése folyamatos feladat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában