Nemzetközi képzés

2 órája

Helikopterek lepték el a pápai repteret (képgaléria, videó)

A Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ szakmai útmutatásával hazánkban zajlik az évenkénti helikopterharcászati oktatóképző gyakorlat (Helicopter Tactics Instructor Course, HTIC), ahol a résztvevők összetett feladatokat hajtanak végre. A pápai MH 47. Bázisrepülőtéren zajló gyakorlat részleteibe egy szakmai nap keretében a sajtó munkatársai is belepillantást nyerhettek.

Haraszti Gábor

A meghívottakat Simon Zsolt ezredes köszöntötte, majd Szili Zoltán és Rickard Rörberg alezredes, a Többnemzeti Helikopter Kiképző Központ vezető instruktora tartott tájékoztatót. Mint elhangzott, hazánk 2029-ig vállalta a kurzus repülőfázisának befogadását, amelyet első alkalommal 2021-ben tartottak, így az idei zsinórban a negyedik tanfolyam, amelyet Pápán, az MH 47. Bázisrepülőtéren tartanak. 

A pápai MH. 47. Bázisrepülőtéren zajló helikopter gyakorlatba a szakmai napon a sajtó munkatársai is bepillantást nyerhettek.
Simon Zsolt ezredes elmondta, a helikopteres képzés mentálisan és fizikálisan is megterhelő
Fotó: Fülöp Ildikó

Sok-sok helikopter az MH 47. Bázisrepülőtéren

A többnemzeti gyakorlat befogadása és kiszolgálása hazánk európai uniós szerepvállalásából fakadó, magas prioritású feladata. A program a helikopterszemélyzetek legmagasabb szintű harcászati képzését valósítja meg, ez az uniós tagállamok helikoptervezetőinek „Top Gun"-ja. A HTIC keretében a helikopterharcászati oktatók képzése és kvalifikálása történik.

– A háromhetes repülőfázis során a személyzeteknek különböző harcászati kötelékmanővereket, vadászgép és légvédelmi rendszerek elleni manővert, illetve rádióelektronikai zavarás elleni védekezést, konvojkísérést és gépjármű-feltartóztatást kell végrehajtani. A képzés csúcspontjaként pedig egy komplex légi művelet tervezése és végrehajtása a feladat: vadászgépekkel és szárazföldi erőkkel közösen kell harcászati feladatot megoldaniuk a leendő helikopterharcászati oktatóknak – mondta Simon Zsolt ezredes, a HTIC-24 gyakorlatigazgatója.

– A pápai bázisrepülőtér ebben a gyakorlatban több mint 200 embernek ad otthont, plusz azoknak a repülőgépeknek, légi járműveknek, melyek a kiképzésben részt vesznek. A Pápa környéki gyakorlóterek a legalkalmasabbak az ilyen taktikai gyakorlatok végrehajtására, ezért választja ezt évről évre a kiképzőközpont. A képzés moduláris rendszerben működik, a felkészítést sikeresen teljesítők bronz szintű helikopterharcászati pilóták lesznek. Ezt követően az ezüst fokozat megszerzéséhez újra részt kell venniük a HTIC-en, de már az első évesek oktatójaként. Ha így is bizonyítottak, akkor kapnak lehetőséget a harmadik évben az oktatók mentorálására, mely az arany szint követelménye. Az elméleti és szimulátoros képzés is mind fizikálisan, mind mentálisan igen megterhelő, a gyakorlati rész pedig csak hab a tortán – tájékoztatott a gyakorlatigazgató.

Több gyönyörű helikopter sorakozott fel a kifutón
Fotó: Fülöp Ildikó

A HTIC programban képzett helikopterharcászati oktatók szakmai tudása nagymértékben hozzájárul a nemzeti helikopterharcászati képzési rendszer jövőbeni kialakításához, ezen túlmenően alapfeltétele az MHTC-ben vállalt kötelezettségünk teljesítésének. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában