Nem csak cukik

1 órája

Életmentő kisállatok

Nincs még kisállatod? Legyen: megmentheti az életedet! A házi kedvencek nem csak cukik, életmentők is.

A háziállatok, különösen a kutyák és macskák, nemcsak szeretetreméltó társak, hanem valódi egészségvédők is. A kutatások egyértelműen kimutatták, hogy azok, akik kisállatot tartanak, kisebb eséllyel szenvednek szív- és érrendszeri betegségekben, alacsonyabb a vérnyomásuk és kevesebb a stressz az életükben. Életmentők a házi kedvencek: az aktív életmód, amit egy kutya biztosít, vagy a macska nyugtató jelenléte, mind-mind hozzájárulhat egy hosszabb, egészségesebb élethez.

életmentő házi kedvenc
Nemcsak cuki, életmentő is lehet házi kedvencünk
Fotó: Medve Zoltán

Egy 2018-ban megjelent svéd kutatás, amely több mint 3,4 millió ember adatait vizsgálta, megerősítette, hogy a háziállattartók – különösen a kutyatartók – alacsonyabb szívbetegség-kockázattal rendelkeznek. A tanulmányban azok, akik kutyát tartottak, 33 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg szív- és érrendszeri betegségekben. Ez különösen igaz volt azokra, akik egyedül éltek, hiszen az állatok társasága enyhítette a magány és a depresszió káros hatásait. Egy másik, a Circulation folyóiratban 2020-ban megjelent vizsgálat több mint 3,8 millió ember adatait elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a kutyatartók esetében 31 százalékkal kisebb az általános halálozási kockázat, és 36 százalékkal kisebb az esély a szívroham utáni halálozásra. A rendszeres kutyasétáltatás nemcsak a mozgásban játszik fontos szerepet, hanem csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet is, amely kulcsfontosságú a szívbetegségek megelőzésében.

Életmentő állatok: stresszoldás, szociális támogatás, és a hosszabb élet titka

A kisállatok különösen hatékonyak a stressz csökkentésében. A szív- és érrendszeri betegségek egyik fő rizikófaktora a magas stressz szint, ami növeli a vérnyomást és a gyulladásos folyamatokat a szervezetben. Egy 2012-es tanulmány szerint azoknál, akik háziállatot tartanak, alacsonyabb a stresszhormon, a kortizol szintje, és a pihenési pulzusszámuk is csökkent. Ez különösen a kutyatulajdonosok körében figyelhető meg, hiszen a napi séták és a kutyával való játék rendszeres mozgást biztosít, ami természetes stresszoldó hatású.

Az állatok jelenléte növeli a szociális támogatást is. A kutyatulajdonosok például gyakrabban lépnek kapcsolatba más emberekkel séták során, ami pozitív hatással van a lelki egészségükre. Egy 2021-es ausztrál tanulmány megállapította, hogy az állattartók 60%-a rendszeresebben tart kapcsolatot más emberekkel a kutyasétáltatások alkalmával, ami szintén javítja az általános egészségi állapotot és a hosszabb élet esélyét.

Macska: az alulértékelt szívműködés-javító?

Bár a kutyákat gyakrabban társítják az aktív életmóddal és az egészség javításával, a macskatartás is pozitív hatással lehet a szívre. Egy hosszú távú, több mint 10 éven át tartó tanulmány, amelyet a Minnesotai Egyetem Közegészségügyi Kara végzett, azt találta, hogy a macskatartók 30 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek el halálos szívrohamot, mint azok, akik nem tartanak macskát.

A macskák jelenléte, akárcsak a kutyáké, csökkenti a stresszt, a szorongást és javítja a mentális egészséget, ami közvetett módon pozitív hatást gyakorol a szívre. Azok, akik macskát tartanak, gyakran beszámolnak arról, hogy a dorombolás nyugtató hatással van rájuk, és segít csökkenteni a vérnyomást.

Ha még nincs kisállatod, talán éppen itt az ideje elgondolkodni rajta. Az egészséged megköszönné.

Medve Zoltán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában