Digitália

6 órája

Ettől a kifizethető árú dróntól leesett az állunk

A 199 dolláros DJI Neo a legolcsóbb és legkönnyebben használható minőségi drón, amit valaha készítettek: valójában egy önrepülő szelfikészítőről van szó, amelyhez még vezérlőre sincs szükség. És nem elírás: 30 fps képkockasűrűséggel vesz fel, valóban 4K-ban.

MW

Forrás: DJI

Elképesztő kép- és videóminőséget produkál, kézből fel- és leszáll. Ha az akkuja tovább bírná, ez lenne a tökéletes kezdő drón, ami nem elviszi, hanem meghozza a kedvünket a játékhoz.

A DJI a dróngyártás koronázatlan uralkodója a (saját műfajában) pimaszul olcsó (-nak számító) és egy kezdő számára mindentudó drónt dobott ki. Eddig ha valaki ilyen kütyüt vett a kezébe, kiderült, hogy egy sor dolgot meg kell tanulni, ha nem akar örökösen fára vagy szakadékba  mászni, hogy visszaszerezze.

Ehhez képest az induló árkategóriában (200 dollár) árusított DJI Neo annyira kompakt, olyan idiótabiztos, hogy nehezen lehet vele egy rossz felvételt összehozni.

Viszont falja az akkumulátort, 100 százalékról 15 perc alatt lemeríti, ha 4K felbontásban filmezünk vele. Addig azonban jó minőségű videót készít akár 120 méterről is és felszáll a toronyházak tetejéig – hogy a kezünkbe térjen vissza. Képességeit jól reklámozza a gyártó alábbi videója:

A DJI igazából a közösségi média játékosaira gondolhatott elsősorban, amikor piacra dobta a Neót. Nincs vele semmi baj, nincs szüksége még vezérlőre sem, önmaga repül. Egyszerűen csak meg kell nyomni egy gombot a drónon, hogy kiválasszuk az előre programozott repülések listáját, mint például a követés, lebegtetés, fejünk fölött keringés, nagyítás és kicsinyítés. Másodpercek alatt elindul, elkezdi a felvételt, majd visszatér a tenyerünkbe – mindezt anélkül, hogy előzetes repülési gyakorlásra lenne szükségünk.

Igaz, lezuhanhat, ha valami akadálynak nekimegy, de rugalmas váza valószínűleg túléli az ütést.

A nálunk 84 ezer forint körüli összegért kapható kütyüt némi – nem kevés – pénzért tovább lehet okosítani. Ha veszünk hozzá egy vezérlőt, akkor sokkal távolabb tud repülni a kettős antennájának köszönhetően (egy adó, két vevő), amelyek akár 10 kilométeres maximális videóátviteli távolságot biztosítanak. Párosítható a DJI 129 dolláros RC-N3 távirányítójával, hogy elsöprő panorámaképeket készítsen, és biztosan visszatér, ha lemerül az akkumulátor. A DJI 499 dolláros Goggles 3-jával és a cég legújabb mozgásvezérlőjével vagy FPV-vezérlőjével is párosítható, hogy akrobatikus légi mutatványokat hajtson végre magával ragadó első személyű nézetben. Nyilván ekkor sem tud annyit, mint a DJI csúcsdrónjai, amelyek akadálykerülést, jobb stabilitást és még jobb optikát tartalmaznak. Praktikusabbnak látszik a Neo-tegtartani alapáron és a saját mobilunkkal irányítani.

Hitelesebb a fenti gyári reklámfilmnél a The Verge elfogulatlan tesztvideója:

Úgy tűnik, teljesen működőképes csupán okostelefonnal használva, plusz kiegészítők nélkül. Pláne, ha előre beállított automatikus felvételi opciókkal használják, vagy Követés módban, amikor szemmagasságban követi gazdáját.

Nagyon kevés beállítást igényel; egyetlen gombnyomással elindítható, de 135 grammos súlyából az is következik, hogy már egy enyhe széltől veszélyesen inogni kezd. Lehet új, légcsavarokat védő műanyag ketrecet rendelni hozzá 9 dollárért, ha netán egy kanyar félresikerülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!