Az újraélesztés világnapja

2 órája

Szívleállás: félóránként összeesik egy ember

Négy-öt perc: ennyi ideje van annak, aki meg akar kezdeni egy újraélesztést. Magyarországon évente 24 ezer hirtelen szívleállás történik, ami azt jelenti, hogy nagyjából 24 percenként összeesik egy ember.

A világnapok arra jók, hogy felhívjuk egy-egy  fontos témára a figyelmet. A minap az újraélesztés világnapjára emlékeztünk. A szakemberek azt hangsúlyozzák, hogy szívleállás esetén egyetlen helytelen cselekedet van: nem tenni semmit.

szívleállás
A helyes újraélesztési technikák elsajátítása nem bonyolult, és különösen fontos, hogy mindenki legalább az alapokat ismerje szívleállás esetén
Fotó: Shutterstock-illusztráció

A statisztikai adatok rávilágítanak a probléma súlyosságára. Magyarországon évente körülbelül 25-30 ezer embernél történik szívmegállás, közülük azonban csak töredékük kap azonnali segítséget. Egy 2019-es tanulmány szerint az esetek kevesebb mint 20 százalékában kezdődik meg az újraélesztés a mentők kiérkezése előtt. Ugyanakkor a túlélési esélyek 2-3-szorosára nőnek, ha valaki azonnal elkezdi a mellkas kompressziót.

Nemzetközi adatok szerint évente világszerte közel hat millió ember veszíti életét hirtelen szívleállás következtében. Ezeknek az eseteknek az 50 százaléka otthon történik, ami azt jelenti, hogy legtöbbször egy családtag vagy barát jelenléte mellett következik be az esemény. Ennek ellenére, a legtöbb ember nem tudja, mit kellene tennie.

Az újraélesztés fontossága: bárki képes rá

A helyes újraélesztési technikák elsajátítása nem bonyolult, és különösen fontos, hogy mindenki legalább az alapokat ismerje. A legfontosabb lépések, amiket mindenkinek tudnia kell:

  • A gyors beavatkozás: Azonnal hívjunk mentőt, és kezdjük meg a mellkas kompressziót.
  • Mellkaskompresszió: A mellkas közepére helyezett kézzel erős, gyors nyomásokkal (100-120 nyomás percenként) szorítsuk össze a mellkast.
  • Automata defibrillátor használata: Egyre több helyen, például bevásárlóközpontokban és középületekben találhatók automata külső defibrillátorok (AED-ek), amelyek nagyban növelik az újraélesztés sikerességét. 

Automata defibrillátor Veszprém vármegyében több is fellehető, a megyeszékhelyen például az egyetem, a városháza épületében, a Veszprém Megyei Kormányhivatal pedig néhány éve összesen 30 helyszínen defibrillátorokkal szerelte föl épületeit és a megyében üzemelő kormányablak buszt. Több munkahelyen, nagyvállalatnál is van készülék. A Magyar Nemzeti Szívalapítvány egy országos térképet is készített arról, hol találhatók az életmentő készülékek. Ide várják a frissen telepített készülékeket is, hogy a lista naprakész legyen.

Szívleállás: segít az applikáció

Ha az előbbi kérdésre a válaszod igen, akkor feltétlenül töltsed le a telefonodra a Szív City applikációt.

A Szív City egy ingyenesen letölthető, életmentő applikáció, amelyet az Országos Mentőszolgálat fejlesztett ki Magyarországon. Az applikáció célja, hogy segítse az életmentést szívmegállás esetén azáltal, hogy az újraélesztésre kiképzett önkénteseket értesíti, ha a közelükben valaki szívleállást szenved. Az alkalmazás összekapcsolja a bajbajutottat a legközelebbi segítővel, aki még a mentők megérkezése előtt megkezdheti az újraélesztést.

Miért fontos a Szív City?

A szívleállás esetén az első percek kritikusak. Az újraélesztés azonnali megkezdése 2-3-szorosára növelheti a túlélés esélyét. Mivel a mentők nem mindig tudnak pillanatok alatt a helyszínre érkezni, a közelben tartózkodó, kiképzett segítők az életmentő lánc fontos részét képezik. A Szív City applikáció éppen ezért a gyors reagálást teszi lehetővé.
Az app felhasználóinak száma folyamatosan növekszik, és egyre több ember válik részévé az életmentő közösségnek.

Hogyan működik a Szív City?

1.    Regisztráció: Az applikációt letöltő és regisztráló felhasználók, akik részt vettek újraélesztési tréningeken vagy rendelkeznek megfelelő ismeretekkel, önkéntesként csatlakozhatnak.
2.    Riasztás: Ha a mentőszolgálat értesítést kap egy közeli szívmegállásról, a Szív City applikáció automatikusan riasztja azokat az önkénteseket, akik 500 méteren belül tartózkodnak az esemény helyszínéhez.
3.    Segítségnyújtás: Az önkéntesek azonnal értesülnek a legközelebbi életmentés szükségességéről, és útmutatást kapnak a pontos helyszínhez. Ez lehetőséget ad arra, hogy még a mentők kiérkezése előtt megkezdhessék a mellkas kompressziót vagy használják az automata defibrillátort, ha elérhető.

Medve Zoltán

Az Országos Mentőszolgálat arra hívja fel a figyelmet, hogy az életmentést nem tudjuk elrontani, ellenben, ha nem cselekszünk,  akár élet is múlhat rajtunk. Oktatóvideójukban mutatják be, mit kell tenni szívleállásos emberrel:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában