Sümeg

2016.10.30. 12:28

Új intézmény alakul Sümegen, a régi visszalépett

Sümeg - Míg a korábbi felsőoktatási képzési központ kérésére az Oktatási Hivatal visszavonta a működési engedélyt, addig az új intézmény engedélyezése egy-két hónapon belül várható.

Penk Tímea

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ az idén szeptemberben szerette volna elindítani az oktatást, de az intézményt ért támadások miatt ez nem valósulhatott meg. Az Oktatási Hivatal a Newman Központ ügyvezetőjének a kérelmére egy hete visszavonta az iskola működési engedélyét.

A képzési központ szenátusának az elnöke, Kertész-Bakos Ferenc arról számot be, hogy az önkormányzat és az üzemeltető kft. között megromlott a viszony közvetlenül azt követően, hogy a felsőoktatási képzési központ infrastrukturális beruházása elkészült.

- A polgármester azt hangoztatja, hogy tartozás miatt felszámolást kezdeményezett a Newman Központ ellen, és az önkormányzatnak vissza kellett szereznie a rendelkezésre adott épületeket. Ezzel szemben a valóság az, hogy az önkormányzat és a Newman Központ megállapodott egymással annak érdekében, hogy megvalósulhasson a sümegi felsőoktatás. A gyalázatos eszközökkel ellehetetlenített iskola feladta a jogi pozícióit és visszaadta az épületeket az önkormányzatnak. Így elkerültünk egy elhúzódó pereskedést, ami évekre megakadályozta volna az oktatás elindulását – mondta Kertész-Bakos Ferenc.

Hozzátette: a Newman Központ a képzési és kutatási programjait a sümegi önkormányzat nélkül is meg tudja valósítani. Csalódottak, mert nagyon szerették volna a keresztény moralitásra és tudástartalomra alapozó koncepciójukat megvalósítani Sümegen, de ha ez nem lehetséges, akkor tudomásul veszik és igyekszenek segíteni.

A John Henry Newman Kft. által használt épületeket az önkormányzat visszavette, és a Sümegi Közszolgáltató Kft. egy új partnerrel kötött szerződést. A tatabányai Edutus főiskola biztosítja az oktatást jövő év szeptemberétől gazdálkodás és menedzsment szakon vár és kastélyturizmus specifikációval; legalább öt, legfeljebb harminc hallgató részvételével. Az engedélyezési folyamat eredményeként januárra várható, hogy az új intézmény megkapja az akkreditációt. A részletekről kérdeztük Viola Norbert ügyvezetőt, de lapzártánkig nem kaptunk választ, a reagálást továbbra is biztosítjuk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!