Hírek

2016.05.02. 17:47

Sümegi főiskola: Politikai támadás? Célkeresztben a képzés keresztény értékrendje?

Címkék#sümeg

Sümeg – Határozottan állítom, hogy néhány sajtóorgánum politikai megrendelésre igyekszik lejáratni a várost, az itt élő közösséget és a most induló felsőoktatási intézményt – mondta Végh László polgármester.

Penk Tímea

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot januárban akkreditálta az Oktatási Hivatal. A helyi igényeknek megfelelő képzési szakok szeptemberben elindulhatnak. Az intézményt és a létrehozóit többször támadták különféle okok miatt.

- Azt hittem, hogy már egy lerágott csont mindaz, amit most újra elővett az országos média. Meggyőződésem, hogy politikai megrendelésre születtek a valótlan tartalmú cikkek - számolt be Végh László. A polgármester elmondta, hogy se tudomása, se köze nincs ahhoz, hogy az intézmény milyen pályázatokon indult és nyert támogatást, de örül annak, hogy rendezvényeket hoztak a városba. Végh László hangsúlyozta, hogy a közösségi főiskola oktatási programját biztosító Wekerle Sándor Üzleti Főiskola főigazgatója, Kertész-Bakos Ferenc a végzettségeit igazoló bizonyítványokat az érdeklődők számára Sümegen is bemutatta. A polgármester hozzátette, hogy Kertész-Bakos Ferenc nem tölt be tisztséget a sümegi közösségi főiskola szervezetében, az oktatási központ igazgatója Fülep Dániel.

Végh László sümegi polgármester, Fülep Dániel, a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ igazgatója és Kertész-Bakos Ferenc, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola főigazgatója

- A lejárató híreszteléseknek semmilyen hatása nem lesz az oktatásra. Mindent megteszek azért, hogy a képzés rendben elinduljonés tovább bővüljön. Már más felsőoktatási intézmények is jelezték, hogy delegálnának ide szakokat - mondta Végh László, akit éppen a háromnapos szabadsága alatt keresett meg e-mailben egy internetes portál újságírója, ezért nem tudott neki nyilatkozni.

Kertész-Bakos Ferenc arról számolt be, hogy a valótlanságokat tartalmazó cikkek miatt a Newman Központ jogi eljárást kezdeményezett.

- Több lejárató cikk jelent meg, amelyek mind egymásra hivatkoznak, tényszerű adatot nem tartalmaznak, viszont elárasztották az internetet. Figyelemre méltó, hogy a Newman Központ működésének törvényességét a cikkek nem tudják kétségbe vonni, egyetlen eszközük a hazugságok ismételgetése, a kétértelműség és a rágalmazás. Jól megfigyelhető közös vonásuk a katolikus keresztény meggyőződéssel szemben megfogalmazott gátlástalan hangnem. Ezek a sajtótermékek mind hasonló ideológiához tartozó csoporthoz köthetők és mind határozottan bírálják az oktatásunk keresztény értékrendjét, tulajdonképpen ez a legfőbb támadási felület. Komolytalan dolog azt felhozni a Newman Központ ellen, hogy egy állami szervezet által szabályszerűen kiírt pályázaton támogatást nyert – nyilatkozta Kertész-Bakos Ferenc.

Szerinte a cikkekből kitűnik, hogy az írásokat megrendelő körök bármilyen eszközt felhasználva szeretnék ellehetetleníteni a sümegi felsőoktatási projektet. A személyét ért támadásokról elmondta, hogy már több alkalommal cáfolta a végzettségeit elvitató állításokat és azt is, hogy személyén keresztül végképp hamis a sümegi közösségi főiskolát támadni, hiszen a megalapítás munkálatain túl nem vesz részt a menedzsmentben. A társadalmi szenátusban feladatot lát el az alapítói szándék képviselete miatt, a szabadegyetemi kurzusokat szervező Közpolitikai Akadémián is tart időnként előadásokat, de mivel egy angol egyetem fakultásán vállalt tanári munkát, aktív közreműködésre a sümegi képzésekben nincs lehetősége.

(Az ügy előzményeiről írt cikkünk itt olvasható.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!