Hasznos tanácsok

1 órája

Sátorozna, táborozna az őszi erdőben? Jó, ha ezeket tudja!

Az őszi időszak talán a legszebb és a legaktívabb a túrázás szempontjából. Ilyenkor is népszerű a természetben alvás (sátorozás). Ahhoz, hogy valahol sátrat verjünk, fontos, hogy megismerjük az alapvető szabályokat és a törvényi hátteret. Ebben Patocskai-Lunk Eszter, a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője volt a segítségünkre.

Haraszti Gábor

Arra a kérdésre, hogy lehet-e Magyarországon legálisan vadkempingezni, nem lehet egyértelműen azt mondani, hogy igen vagy nem. Sokan kiválasztanak egy helyet a térképre mutatva, hogy abban az erdőben, annak a pataknak a partján, azon a tisztáson, tóparton szeretnének sátrat állítani vagy éppen kisebb társasággal táborozni. 

De mit is értünk vadkempingezés alatt?

A sátorozás szabályokhoz kötött
Sátor az erdő szélén Fotó: Országos Kéktúra

Kempingezés alatt sokan a sátrazást értik, de a szabályozás szerint a kint alvást jelenti – hívta fel a figyelmet a Bakonyerdő Zrt. kommunikációs vezetője. – Ha kint alszunk az erdőben, természeti környezetben, bivakolunk, sátrazunk vagy függőágyban alszunk, az mind vadkempingezésnek számít. Pontosabb értelmezés szerint a kempingezés – beleértve a sátorozást is – minden olyan formája vadkempingezésnek minősül, amely során táborhelyünk, illetve éjszakázóhelyünk olyan területen (jellemzően természeti területen) fekszik, amely hivatalosan nem minősül kempingnek vagy nomád táborhelynek, a civilizációtól, a lakott területektől pedig rendszerint távol esik.

Sátorozás előtt érdemes tájékozódni az érvényben lévő korlátozásokról
Sátorozás előtt érdemes tájékozódni az érvényben lévő korlátozásokról
Fotó: Országos Kéktúra

A vadkempingezésnek vannak íratlan és írott szabályai, amelyekkel érdemes és ajánlott tisztában lenni, mielőtt eltöltünk egy éjszakát a szabadban.

– Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló törvény (Erdőtörvény) értelmében az erdőben – annak rendeltetésétől függetlenül – pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából gyalogosan, emberi erővel hajtott kerékpárral, lóval, valamint az erdészeti feltáróhálózat részét képező erdei úton sport- vagy turisztikai célú, lóval vontatott járművel bárki saját felelősségére közlekedhet, illetve ott tartózkodhat, amit az erdőgazdálkodó tűrni köteles, kivéve, ha más jogszabály azt korlátozza, vagy az arra jogosult a látogatás korlátozását az erdőtörvényben foglaltak alapján elrendelte. Üdülési, sportolási, kirándulási célból – a kijelölt út kivételével – gyalogosan, kerékpárral és lóval sem vehető igénybe az erdősítés területe, amíg a rajta lévő faállomány a két méter átlagos magasságot el nem éri – mutatott rá Patocskai-Lunk Eszter. 

Fontos tájékozódni és tájékoztatni
Fontos tájékozódni és tájékoztatni
Fotó: Országos Kéktúra

A természetjárók számára kifejezetten fontos információ a törvény azon paragrafusa, amelynek értelmében az erdőgazdálkodó hozzájárulásával szabad az erdőben huszonnégy órát meghaladóan üdülési, illetőleg sportolási célból tartózkodni, táborozni, továbbá sátrat felverni. 

– Az erdőtörvény egyértelműen kimondja, hogy 24 órát meg nem haladó időtartamra viszont a törvény értelmében engedélyre nincs szükség, azaz, ha szombaton elmegyünk kirándulni és másnap elhagyjuk az erdő területét, akkor nem kell külön engedélyt kérni, vagy bejelentést tenni. A kellemetlenségek, konfliktushelyzetek elkerülése érdekében azonban minden esetben javasoljuk az érintett terület tulajdonosának és vadgazdálkodójának tájékoztatását – tette hozzá a kommunikációs vezető.

Mint megtudtuk, védett természeti területen lévő erdő esetén az erdőtörvény rendelkezéseit a természet védelméről szóló törvényben foglaltakkal együtt kell alkalmazni. Fokozottan védett természeti területeken tilos a jelzett turistautak és a tanösvények elhagyása, ami egyben azt is jelenti, hogy még az elméleti lehetőség sem adott táborozásra, sátorozásra, vadkempingezésre. Védett természeti területen vagy annak meghatározott részén a közlekedést és a tartózkodást – ha a védelem érdekei szükségessé teszik – a természetvédelmi hatóság korlátozhatja, illetve megtilthatja. Fontos, hogy tájékozódjunk az érintett területen érvényben lévő szabályozásokról. Védett természeti területen többnapos vagy nagyobb létszámú tábor esetén a természetvédelmi hatóság hozzájárulása szükséges.

A természet védelmére kiemelt figyelmet kell fordítani

– Más birtokán, azaz magánterületen legyen az az alap, hogy tiszteletben tartjuk más tulajdonát, a közterületet pedig tekintsük szigorúan közterületnek, ne a saját udvarunknak. Tartsuk szem előtt, hogy a felsorolt helyszínek „vadkempingezés” céljából történő igénybevételéhez tulajdonosi hozzájárulásra van szükségünk. Fontos tudni, hogy bizonyos esetekben az erdőgazdálkodó átmenetileg korlátozhatja és feltételhez kötheti az erdő egyes részeinek látogatását, amennyiben az ott-tartózkodás életet vagy testi épséget veszélyeztet, vagy az egyes erdőgazdálkodási munkák végzését veszélyezteti, akadályozza. A vadászat időtartamára a vadászatra jogosult az erdőgazdálkodó hozzájárulásával átmenetileg korlátozhatja az erdő egyes részeinek a látogatását. Erről érdemes előre tájékozódni. Arra kérjük a vadkempingezést, sátrazást tervezgetőket, hogy csakis a vonatkozó szabályokat és előírásokat betartva, a természet és környezetünk védelmére kiemelt figyelmet fordítva vágjanak bele a kalandba, erdőben és védett természeti területen pedig kizárólag az arra kijelölt, kiépített tűzrakó helyeken rakjanak tüzet, turistaút közelében verjenek tábort. Indulás előtt nézzük meg a térképen a tervezett táborhelyet. Az erdészeti társaságok és a nemzeti parkok honlapját, közösségi oldalait is célszerű böngészni, az esetleges érvényben lévő korlátozások miatt – javasolta a kommunikációs vezető.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában