Erdei számlálás a Bakonyban

1 órája

Kérdezőbiztosok állíthatják meg a fák között – Mutatjuk, hol és miért

A bakonyi erdőket lepik el egy hét múlva a kérdezőbiztosok, a túrázókat számlálják és kérdőíveket töltetnek ki velük. A II. bakonyi látogatószámlálás oka, hogy nem ismert, valójában hányan látogatják a magyar erdőket, pedig a hatékony erdei turisztikai fejlesztések alapja számuk ismerete.

Rimányi Zita

Hogy kerülnek a kérdezőbiztosok az erdőkbe? A Soproni Egyetem Roth Gyula Doktori Iskolája kezdett bele a kutatásba, amelynek célja, hogy meghatározza, a Bakony területén az erdőket hányan látogatják egy adott hétvégén. Az okokról a következőket fogalmazták meg a szervezők: „Az erdőjárás, az erdei környezetben történő kirándulás egyre népszerűbb. A Covid-járvány idején sokan váltak rendszeres természetjáróvá, egyrészt az egészséges életmódra való törekvés miatt, másrészt a lezárások okán könnyebben elérhető belföldi úti célokat választottak. Továbbra sem tudjuk azonban, valójában hányan látogatják a magyar erdőket, pedig a hatékony erdei turisztikai fejlesztések alapja a látogatószámok ismerete."

Erdei számlálás – Önkénteseket várnak a második bakonyi túrázószámlálásra
Erdei számlálás – Önkénteseket várnak a második bakonyi túrázószámlálásra
Fotó: szervezők

A kutatás következő fontos állomása a látogatószámlálás október 12-én és 13-án. Ilyet már másodszor bonyolítanak le a hegységben. A hétvége folyamán 11 kijelölt helyszínen próbálják a kutatók önkéntesek segítségével megszámolni az összes túrázót. Igyekeznek megtudni céljaikat, motivációjukat, szokásaikat. A turisták mindegyike válaszolhat egy rövid, egy-két perces kérdéssorra (számlálás), majd lehetősége van választani: helyben, a kérdezőbiztosok segítségével kitölt egy hosszabb kérdőívet, vagy egy QR-kód segítségével a túra után teszi meg ugyanezt (kérdőívezés). Természetesen mindezt anonim módon.

A 11 helyszín, ahol megjelennek a számlálók:

  • Kőmosó-szurdok (Csesznek)
  • Cuha-szurdok (Vinye)
  • Kőris-hegy (Bakonybél)
  • Odvaskő-barlang (Bakonybél)
  • Gyilkos-tó (Hubertlak)
  • Likaskő-barlang (Vinye)
  • Római-fürdő (Bakonynána)
  • Papod (Hárskút)
  • Csurgó-kút (Farkasgyepű)
  • Ödön-forrás (Döbrönte)
  • Pisztrángos-tó (Farkasgyepű)

A felmérés időpontja: 2024. október 12., szombat és október 13., vasárnap, mindkét nap 10 és 18 óra között. 

Önkéntesek október 10-ig jelentkezhetnek kérdezőbiztosnak.

Az biztos, hogy a turisták szívesen jönnek a vadregényes Bakonyba, de ha egy-egy részt kevesen látogatnak, az bevételkiesést jelenthet a helyieknek. Az se jó, ha túl sok a kiránduló az ösvényeken, a terhelés elérheti a környezetkárosító mértéket, és nem annyira kellemes túrasztrádán gyalogolni, akkor lehetetlen az igazi kikapcsolódás, az elmélyülés a természetben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában