Hírek

2016.07.05. 19:33

Hamis a fenntartó nyilatkozata? - Botrány a sümegi főiskolán

Sümeg – Szinte óráról órára újabb és újabb, egymásnak ellentmondó közlemények láttak napvilágot a közösségi főiskoláról, egyre nagyobb zavarodottságot okozva a közvélekedésben.

Penk Tímea

A sümegi önkormányzat, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. együttműködése hozta létre a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot, amelyet januárban akkreditált az Oktatási Hivatal. A közösségi főiskolaként ismert képzési központ a helyi igényeknek megfelelő szakokat szeptemberben indítja.

Az intézményt és a létrehozóit többször érték különféle vádak, amelyek között voltak személyes, illetve gazdasági jellegű támadások.

A képzési központ nevében Pétervári Zsolt július 4-én közleményt jelentetett meg a sajtóban, miszerint az intézményt üzemeltető tulajdonos leváltotta az ügyvezetőt, és az új vezetés feljelentést tett, mert „alapos a gyanú, hogy tízmilliós nagyságrendű kárértékre folytatólagosan elkövetett sikkasztás és csalás történt", de ez nem befolyásolja a képzés elindulását.

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központnak az önkormányzat a tulajdonában álló ingatlanok használatát biztosítja az oktatáshoz, de a képzésben és a gazdasági ügyekben nem vesz részt. Az oktatás szakmai hátterét a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola adja. Az oktatási központ társadalmi szenátusának a vezetését Kertész-Bakos Ferenc, az ügyvezető igazgatói feladatokat Fülep Dániel látta el, akit a hétfői sajtóközlemény szerint menesztett a tulajdonos, vagyis a pécsi Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület. Pétervári Zsolt egyesületi tagként és pályázati projektmenedzserként a megkeresésünkre adott válaszában leírta, hogy miután az új ügyvezetés észlelte a korábbi ügyvezetés visszaéléseit, megtette a büntetőjogi lépéseket egy általa – a tisztánlátás érdekében – megrendelt könyvvizsgálói gyorsjelentés megállapításai alapján. A feljelentés érinti Kertész-Bakos Ferencet és Fülep Dánielt is, akit – mint egykori pécsi pálos rendi szerzetesi múlttal rendelkező teológust – „a bizonyítékok fényében megvezetett embernek véljük, álláspontunk szerint a bűncselekmények tényleges mozgatója Kertész-Bakos Ferenc" – állítja Pétervári Zsolt.

Kertész-Bakos Ferenc
Fotó: Penk Tímea

Kertész-Bakos Ferenc megkeresésünkre úgy nyilatkozott, hogy a hónapok óta tartó lejáratókampány, a külső ellehetetlenítés nem ingatta meg a képzés elindulását, így a szálakat mozgató „titokzatos kezeknek" immár belülről kellett megkísérelni a tanévkezdés megakadályozását.

– Az oktatási központ elleni feljelentés valóban megérkezett a rendőrkapitányságra, ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség a nyomozást valóban elrendeli-e. Ettől függetlenül a feljelentő ellen hamis vád bűntette miatt kívánunk fellépni. Ugyancsak feljelentést teszek a fenntartó képviselőjének a nevében írt sajtóközleményben foglalt rágalmazás és más bűncselekmény miatt – nyilatkozta Kertész-Bakos Ferenc, ugyanis állítása szerint a fenntartó képviselője nem írt sajtónyilatkozatot és nem tett feljelentést; a nevében publikált nyilatkozat hamis, hiteles könyvvizsgálat pedig nem tárt fel gazdasági visszaélést. Hozzátette: a főiskolát lejárató sajtóorgánumokkal szembeni fellépést szakjogász koordinálja, amelyről a későbbiekben tájékoztatja lapunkat.

Fülep Dániel korábbi ügyvezető szintén megrökönyödött az eseményeken, amelyek a napi működést lehetetlenítették el. Elmondása szerint a büntetőeljárás kezdeményezője jogosulatlanul intézkedett és valótlanságokat állított a cégről. Fülep Dániel szerint az ellenük folytatott kampány célja a közösségi főiskola lejáratása. Sajnálja, hogy ez a botrány az értékes munkától veszi el az időt és az energiát.

A közösségi főiskola tulajdonosi képviselője, Vass Mária, a Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület elnöke a sümegi intézményről azt állítja, hogy a gazdálkodásával kapcsolatban és semmilyen más viszonylatban nem tett rendőrségi feljelentést és arra megbízást sem adott senkinek. Közleménye szerint a sajtócikkben megfogalmazott vádak nem valósak. Vass Mária kifejtette, hogy a kft. ügyvezetője az általa készíttetett könyvvizsgálói jelentést az egyszemélyi tulajdonossal nem ismertette, a feljelentésről nem egyeztetett. A közlemény szerint Pétervári Zsolt a tulajdonos egyesületnek ugyan egyik tagja, de semmilyen felhatalmazással nem rendelkezett, hogy az egyesület nevében vagy képviseletében eljárjon.

Végh László polgármester megkeresésünkre ismertette a város önkormányzatának álláspontját:   2015. június 29-én együttműködési megállapodást kötöttek  a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola szakmai partnerségével a sümegi felsőoktatási képzési központ létrehozásáról. Az Oktatási Hivatal 2016. január 20-án kelt határozatával nyilvántartásba vette a képzési központot és kiadta a szervezet működési engedélyét. A John Henry Newman Oktatási Központ Kft. mint üzemeltető szerepel. Az önkormányzatnak sem befolyása, sem rálátása nincs a kft. belső ügyeire. A sümegi önkormányzat olyan működésben érdekelt, amely garantálni tudja a felsőfokú képzések szeptemberi megindulását, az intézmény biztonságos és fenntartható működését – áll az önkormányzat válaszában.

Végh László a korábbi támadások idején nem tartotta kizártnak, hogy politikai okok is álltak az országos médiában megjelent cikkek mögött.

Kedden délután újabb közleményt adott ki Pétervári Zsolt. Azt állítja, hogy Vass Mária bízta meg a könyvvizsgálattal, és az ő vezetésével az elnökség hatalmazta fel arra, hogy  feljelentést tegyen, amit a sümegi polgármester is támogatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!