Sümeg

2016.07.23. 16:25

Oktatás a helyben maradásért

Sümeg - A közösségi felsőoktatási képzési központ létrehozása a legköltséghatékonyabb megoldás, hogy egy felsőoktatási szolgáltatással addig nem rendelkező településen felsőfokú végzettséget biztosító képzések induljanak - tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma Oktatásért Felelős Államtitkársága.

Penk Tímea

A közösségi főiskolaként ismert felsőoktatási képzési központ esetén a helyi közösség szereplői biztosítják a képzések fenntarthatóságának környezetét és a tárgyi feltételeit. Az államtitkárság tájékoztatása szerint ez a képzési mód nem egy új intézménytípus a felsőoktatásban, hanem egy külső szervezet, amely a felsőoktatási intézmények által biztosított képzések működtetéséhez szolgáltat helyszínt és egyéb infrastruktúrát a helyi társadalom, helyi gazdaság igényei alapján. A központok létrehozásának kezdeményezői a helyi felsőoktatás megteremtésében elkötelezett helyi szereplők, általában önkormányzatok, vállalatok, esetleg egyházak. Az intézményekben felsőoktatási tevékenységet csak állam által elismert felsőoktatási intézmény folytathat, csak olyan képzés indítható, amelynek szakindítási engedélyét már nyilvántartásba vette az Oktatási Hivatal. Ha ezek a feltételek teljesülnek, a helyi közösség döntése, hogy in-dít-e ilyen típusú képzést a kiválasztott partnerrel. Ezeknek a képzéseknek - a diploma megszerzésén túl - célja, hogy az adott város vagy régió fiataljainak kínáljon továbbtanulási esélyt annak érdekében, hogy a végzés után az adott környéken maradjanak és dolgozzanak.

A sümegi intézményt a város önkormányzata és a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola hozta létre, amelyet a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. működtet. Az államtitkárság felhívta a figyelmet arra, hogy ha a cég nem tudja a szerződésben vállaltakat teljesíteni, akkor a partnerei a szerződést - a vonatkozó jogszabályok és a szerződésben foglaltak szerint - megszüntethetik, így maga a képzés sem indul el, de erről a partnerek, és nem az állam dönt. Az Oktatási Hivatal a működési engedélyt felülvizsgálja, és csak a törvényi feltételek teljesülése esetén folytatható vagy indítható újra a képzés.

Athanasius Schneider főpásztor áldotta meg az intézmény udvarán felállított Newman-szobrot
Fotó: Penk Tímea

A Wekerle Sándor Üzleti Főiskola marketingigazgatója, Marczis Réka úgy véli, hogy van létjogosultsága Sümegen a közösségi felsőoktatási képzési központnak. Más kistérségekben is elindult hasonló kezdeményezés, más felsőoktatási intézmények közreműködésével. A sümegi iskola tevékenysége még nem indult el, csupán működési engedéllyel rendelkezik. A Wekerle főiskola vezetősége nem örül annak, hogy az intézmény - önhibáján kívül és érdemtelenül - helyenként negatív felhanggal szerepel a sajtóban, de a felek közötti vita nem rájuk tartozik, erről nem is kívánnak véleményt nyilvánítani. Azt remélik, hogy az ügynek olyan végkimenetele lesz, ami a Sümegen és a környékén élők érdekeit a lehető legnagyobb mértékben szolgálja.

A sümegi közösségi főiskolát működtető kft. tulajdonosa a Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület, amelynek egyik tagja, Pétervári Zsolt tett feljelentést a már menesztett ügyvezetés ellen. Pétervári Zsolt az őt ért vádakra úgy reagált, hogy Magyar Bálinttal és egyéb balliberális körökkel soha semmiféle munkakapcsolata nem volt, pusztán egy tanulmánykötetben publikált vele az Antall Alapítvány időszakában. 2004-től az MDF kommunikációs szakértőjeként dolgozott, majd 2009-ben távozott a pártból, amikor az liberális irányt vett.

Pétervári Zsolt leszögezte, hogy szívügye a keresztény értékrendű sümegi közösségi főiskolai képzés. Szerinte éppen ezekkel a tisztességes értékekkel él vissza a sikkasztással és okirat-hamisítással gyanúsítható Kertész-Bakos Ferenc, aki a közösségi főiskola szenátusvezetőjént jobboldali keresztény embernek vallja magát, de néhány évvel ezelőtt azt állította, hogy az MSZP-kormány alatt tulajdonosa volt egy jó baloldali kormányzati kapcsolatokkal rendelkező pályázatíró cégnek, illetve üzlettársi kapcsolatot ápolt közismerten baloldali kötődésű céggel. Pétervári Zsolt szerint Kertész-Bakos Ferenc vezető pozíciót töltött be olyan szervezetekben, amelyekben azóta elítélt politikusok és baloldali vezetők is részt vettek. Pétervári Zsolt felháborítónak tartja a Magyar Nemzeti Banktól elnyert pályázati források terhére bő fél éven át folytatólagosan elkövetett sikkasztást. Szerinte nem rendeltek volna el nyomozást, ha nem volna a feljelentés megalapozott.

Pétervári Zsolt végül arra hívta fel a figyelmet, hogy Vass Mária egyesületi elnök hívta vissza Fülep Dánielt az ügyvezetői megbízásból, amikor szembesült a tényleges gazdálkodási helyzettel, és felkeresték a sümegi polgármestert is. Vass Mária kezdetben egyetértett a feljelentéssel, amit később már nem támogatott.

Kertész-Bakos Ferenc megkeresésünkre közölte, hogy nem kíván a sajtón keresztül üzengetni. Maga a sajtókampány is méltatlan és a téma is nevetséges. A történésekről néhány napja már adott rövid összefoglalót. Az elmúlt hetekben pontosan dokumentálódott, hogy ki, mikor, mit és miért tett. A szenátusvezető hangsúlyozta, hogy az elkövetők felelni fognak a törvény előtt mindazért, ami a sümegi közösségi főiskolával, az ő személyével és Fülep Dániel ügyvezetővel történt, de a kártérítési felelősséget sem ússzák meg. Hozzátette: amint lezárult a rendőrségi nyomozás az állítólagos sikkasztás ügyében, a részleteket meg fogja osztani a nagyközönséggel. Előzetesen annyit közölt: döbbenetes machinációk állnak a háttérben.

Címkék#oktatás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!