A cseszneki vár völgye

2 órája

Várjátékok a Bakonyban – A lovagfalu már látszik, de mikor nyílik meg? (videó)

A 82-es főút szerpentinnek nevezett kanyargós szakaszának közepén sokan megállnak a pihenőben, hogy megcsodálják a középkori erődítményt, a Bakony őrét. Azt is jól láthatják innen, hogy már látszólag felépült a cseszneki vár déli oldalánál lévő völgyben a lovagfalu. Olvasóink arra kíváncsiak, mikor nyílik meg. Mikor lesznek rendszeresen várjátékok a Bakonyban?

Rimányi Zita

Beszéltünk a lovagfalu, a beruházás illetékesével, aki megköszönte érdeklődésünket, a nyilatkozati lehetőséget és visszahívást ígért. Mivel egyelőre nem kereste lapunkat, Trieblné Stanka Éva Renáta cseszneki polgármestert kérdeztük meg a témában, de hangsúlyoznunk kell, hogy nem önkormányzati fejlesztésről van szó, ugyanakkor a látványos, középkori hangulatot ígérő programpark hatással lesz a település életére. A faluvezető tudomása szerint azt tervezték, hogy már korábban megnyitják a létesítményt a látogatók széles köre előtt, de ez még várat magára. A projekt megvalósítását a Covid, az ukrajnai háború is lassíthatta. Pedig a várjátékok a Bakonyban sokakat vonzhatnának, mert a cseszneki vár, a középkori erődítmény így is népszerű látványosság, még a 82-es főút, a szerpentin pihenőjéből is sokan megcsodálják.

Várjátékok a Bakonyban? – Sokan kíváncsiak rá, mikor lepik el korhű jelmezeket, fegyvereket viselők a cseszneki vár déli oldala alatti völgyben a lovagfalut
Várjátékok a Bakonyban? – Sokan kíváncsiak rá, mikor lepik el korhű jelmezeket, fegyvereket viselők a cseszneki vár déli oldala alatti völgyben a lovagfalut
Fotó: Rimányi Zita/Napló

"Várjuk, hogy teljesen elkészüljön a lovagfalu és mielőbb elkezdjen működni a létesítmény. Ez a falunk érdeke is. Szerintem a jövő nyári nyitásra jók az esélyek. Ebben reménykedünk. Nekünk ez adóbevételt hozhat, a helyi vállalkozóknak, a szállásadóknak, a vendéglátóknak pedig forgalomnövekedést és a helybelieknek munkahelyeket teremthet a programpark. Hangulatos eseményein biztosan a csesznekiek is szívesen részt vesznek majd. Több olyan nyári rendezvény megtartására is számítunk, ami a térségben élőket vonzhatja, sőt a távolabb lakókat is, ezt azért tudjuk, mert a kilencvenes években voltak nálunk nagykoncertek, és azokat máig sokan hiányolják, minden évben kapunk emiatt telefonokat" – mondta el a polgármester, és arról szintén beszélt, hogy jó együttműködés alakult ki a helyi turisztikai szereplők és az önkormányzat között, rendszeresen találkozókat tartanak, amelyeken egyeztetik elképzeléseiket.

Trieblné Stanka Éva Renáta azt tartja fontosnak, hogy a lovagfalu és a falu között közvetlen összeköttetés csak a gyalogosok számára legyen. Ha a programparkba autóval érkezők a településen hajtanának keresztül, az szerinte indokolatlanul, feleslegesen növelné meg a községben a forgalmat. Neki a helyieket kell képviselnie és az lényeges, hogy ne váljon a turisták miatt elviselhetetlenné az élet Cseszneken. Viszont a lovagfalunál kellő méretű parkolókat alakítottak ki tudomása szerint.

Várjátékok a Bakonyban – Vonzhatnák a látogatókat?

Azt már 2020-ban látni lehetett, hogy földmunkákat végeztek a lovagfalu helyén, a következő év nyarán pedig folyt az épületek falainak felhúzása. Tavaly óta a várban rendszeresen tartanak rendezvényeket hagyományőrzők korhű viseletekben, várkisasszonyt választottak és a múlt évben, valamint idén is meghirdették a hírvivők viadalát és az apródpróbát. Ezeknek akár a lovagfalu is lehetett volna, lehet majd a helyszíne. Valószínűleg egyre több érdeklődőt vonzana, ha ezek a programok komolyabb szervezés keretében folytatódnának. Erre utal egy 2022-es fesztivál, amiről 2023 januárjában nyilatkozott lapunknak Amberger Dániel cseszneki várkapitány, amikor értékelte a vár előző évét. Ezt írtuk korábbi cikkünkben: "Munkatársaival azt szerették volna, ha már 2022-ben elérik az ötvenezres látogatószámot, de várhatóan nagy előrelépést tehetnek hamarosan e téren, ugyanis épül a vár tövében egy lovagfalu. Ez csak tovább növeli majd az érdeklődést, ami megmutatkozott nyáron, Zsigmond király ünnepén, amikor a turisták és a helyiek képzeletbeli időutazását jelmezesek, fegyveres, zenés bemutatók segítették. Ekkor ingyenesen léphetett be mindenki az öreg falak közé, egy nap alatt több ezren meg is tették. Ez bizonyítja, hogy a korhű viseletek, a programok még vonzóbbá teszik a múltunk őrszemének nevezhető építményt, az onnan nyíló kilátást."

A lovagfalunak már van közösségi felülete, amit több mint ezren követnek és kedvelnek is. Ez olvasható rajta: "Hamarosan... Lovagvölgy Programpark Cseszneken, a Magas-Bakony szívében. Kövessék oldalunkat, amelyen aktuális és friss információkat osztunk meg a jelenleg épülő és szépülő, új cseszneki programparkról! A helyszín megálmodói egy olyan élményközpontot kívánnak létrehozni, amely kulturális és szabadidős kikapcsolódást nyújt majd az odalátogatóknak."

A lovagfalu épületei idén nyáron a Kőmosó-szurdok feletti meredélyről
A lovagfalu épületei idén nyáron a Kőmosó-szurdok feletti meredélyről
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Képeink és videónk a lovagfaluról a nyár elején készült a Kőmosó-szurdok feletti, meredélynek nevezett részről, amit a sziklamászók használnak. Akkor azért másztunk fel ide, hogy megmutassuk, még itt is hangosan visszhangzik a 82-es főút szerpentinnek nevezett részén száguldó, az előírt sebességhatárt átlépő motorok hangja, de a lovagvölgynek nevezett rész is jól látszik innen, ahogy a várból is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában