Balaton-felvidék

2 órája

Túrázás: A hét legkáprázatosabb pont, ahol az őszi színpompát vétek kihagyni (képek)

A Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságáról, szerepéről érdemes minél többet megtudni, de ha csak hagyja magát a természetben elvarázsolni, ellazulni, rengeteget tesz vele magáért, közös környezetünkért. Túrázás – ez a kulcsszó. Mutatunk hozzá öt káprázatos pontot a Balaton-felvidéken, amit vétek kihagyni.

Rimányi Zita

A Balaton-felvidék a túrázás egyik paradicsoma, tágabb értelemben a Bakonyhoz tartozik. Kirándulás kisgyerekkel – ezen a terepen ez se lehetetlen, családoknak hétvégi program lehet. Az újabb ajánló, amit közlünk, csak ízelítő az őszi szépségekből, ahogy korábbi írásunk is.  

Túrázás – Kisgyerekekkel még nagyobb élmény az erdők felfedezése
Túrázás – Kisgyerekekkel még nagyobb élmény az erdők felfedezése 
Forrás: Bakonyerdő

Olvasónk, Mészöly János gyakorlott erdőjáró és ezúttal sziklás terepek szépségére hívta fel a figyelmet. Szerinte a Koloska-sziklákat és a Koloska-völgyet nemcsak nyáron érdemes felkeresni, a Balatonfüred felett található csodálatos természeti környezet ősszel is meglepetéseket tartogat. A különleges geológiai képződmények minden évszakban páratlan élményt nyújtanak. Hasonlóképp bátran ajánlja olvasónk a Miske-sziklát és a Malom-völgyet, ezek Felsőörs szomszédságában egyedülálló és különleges geológiai látványosságok a Balaton-felvidéken.

A Koloska-völgy sziklái és őszi színei
A Koloska-völgy sziklái és őszi színei
Fotó: Mészöly János / Forrás:  Olvasó

Négy őselem túra elnevezéssel vezet geotúrát a zirci Futó János geológus október 5-én, szombaton. A találkozó a Felsőörsön lesz. Részletek cikkünkben.

Miske-szikla és a Malom-völgy egyedülálló látványosság a Balaton-felvidéken
Miske-szikla és a Malom-völgy egyedülálló látványosság a Balaton-felvidéken 
Fotó: Mészöly János / Forrás:  Olvasó

Túrázás – Geotúra a Káli-medence kincsei nyomában

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park szervezésében a Szentbékkálla és Balatonhenye közötti kéktúra szakasz természeti kincseinek eredhetünk nyomába október 12-én 10 órától. A geotúra visszatérő szakasza a kiindulási pontra, Szentbékkállára érkezik vissza. Előzetes jelentkezés szükséges.
Szentbékkálláról indulva az Öreghegyi-kút nyitja meg a vízkeresők szépséges útját fel, a Fekete-hegyre, ahol forrásról forrásra járhatunk, miközben a Balaton-felvidék vulkanizmusának hangos, forró és tüzes világát is alkalmunk lesz képzeletben megidézni. Az Eötvös Károly-kilátóból a Balaton-felvidék egyik legpazarabb panorámája nyílik a vizektől csillogó Káli-medencére.

A geotóp kifejezés a geo= Föld és toposz=hely szavakból született, olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg
A geotóp kifejezés a geo= Föld és toposz=hely szavakból született, olyan helyszín, ahol az élettelen természet legérdekesebb, leglátványosabb, legjellegzetesebb képződményei találhatók meg
Forrás: Bfnp


A hullámos fennsíkon rácsodálkozhatunk a feketén gondolkodó bazalt tavacskák sokaságára, melyek népes élővilágot ringatnak. A vulkáni fennsík peremén megcsodálhatjuk a Vaskapu-árok látványos bazalt bordásfalát, és a lábunk előtt heverő lukacsos és fekete alapon szeplős bazalt darabokat is kimozdítjuk a jelen dermedt valóságából és képzeletben újraolvaszthatjuk. Lefelé ereszkedve a Fekete-hegy szoknyája források és kutak sorával ajándékoz meg minket. A Balatonhenyére vezető kanyargós ösvényen száraz kis hegyi rétek váltakoznak apró erdőfoltokkal, miközben a Káli-medencére nyíló kilátásban gyönyörködhetünk. Balatonhenyére érve egy különleges és elszigeteltségében szép világ nyílik meg előttünk, szép portákkal, ahol a Káli-medence tengelyfolyója, a Burnót-patak forrásai fakadnak.  

Nincs nagyobb nevelőerő, mint maga a természet.

Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!

A Bakonyerdő több erdei iskolájában is várják az érdeklődőket. Nagyvázsony közelében, a Balatoncsicsói erdőtömbben, a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskolában, Öreg bükk tanösvény túra és interaktív élményterem látogatás keretében a tanösvényen erdész szakvezető irányításával megismerkedhetnek az erdő életközösséggel, a környék természeti adottságaival és az erdész munkájával. Az interaktív élményteremben érzékszerveik segítségével fedezhetik fel az éjszakai erdő (sötétszoba), a nappali erdő (erdei bemutató) világát, majd az erdei gyűjtemények és interaktív játékok segítségével játszva tanulhatnak az erdőről. 

Az Erdők Hete rendezvénysorozata sok olyan helyre felhívja a figyelmet, ahova minden évszakban érdemes elmenni, akár családostól
Az Erdők Hete rendezvénysorozata sok olyan helyre felhívja a figyelmet, ahova minden évszakban érdemes elmenni, akár családostól 
Forrás: Bakonyerdő


Devecser község határában a Sárosfői-halastavak Természetvédelmi Területen a Sárosfői Erdészeti Erdei Iskolában, Halastavi séta keretében szakember által vezetett séta során a résztvevők megismerkednek a Sárosfői halastavak élővilágával, a Sárosfői természetvédelmi területen élő növény és állatvilággal, a térség erdeinek életközösségével, a Sárosfői csemetekertben születő facsemetékkel. 
Az Erdők Hete programsorozat minden év 40. hetén valósul meg. Meghonosodását mutatja, hogy 2009 óta az erdőtörvény rendelkezik megtartásáról, témáját és időpontját a vidékfejlesztési miniszter jelöli ki. 2024-ben a XXVIII. Erdők Hete rendezvénysorozat szeptember 30. és október 6. között zajlik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában