Hírek

2016.09.22. 19:33

Talán jövőre elindul

Sümeg - Jövő év szeptemberében tudja elindítani a tatabányai intézmény a közösségi felsőoktatási képzést a városban – tájékoztatta lapunkat Végh László polgármester.

Penk Tímea

Bár megkapta az akkreditációt a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ, a néhány hónappal ezelőtt kialakult konfliktusok meghiúsították az oktatás idei elindulását.Végh László polgármester arról számolt be, hogy a képzési központot működtető kft.-vel szerződést bontott az önkormányzat.

– A John Henry Newman Kft. szerződésszegő magatartása miatt augusztus 25-én felbontottuk a szerződést. Szeptember 10-én az önkormányzati épületek újra a birtokunkba kerültek, így az utolsó akadály is elhárult az új partnerrel kötendő szerződés elől – mondta a polgármester.

Hozzátette: a sümegi képviselő-testületnek, valamint a tatabányai Edutus főiskola szenátusának a jóváhagyása után, szeptember 14-én aláírták a szerződést, amelynek értelmében jövő szeptemberben gazdálkodás és menedzsment szakot indít az intézmény vár és kasélyturizmus specifikációval; legalább öt, legfeljebb harminc hallgató részvételével.

A John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központ szenátusának az elnöke arról számot be, hogy rengeteg levelet kap a sümegiektől, akik aggódva figyelik az eseményeket.

– Nincs aggodalomra ok! A közösségi felsőoktatási képzési központok lényege, hogy a helyi igényeknek megfelelően, egy vagy több főiskoláról, egyetemről telepítsenek szakokat az adott településre – mondta Kertész-Bakos Ferenc, akit nem zavar, ha más főiskola is képzést indít a településen.

– A mi érdekünk a város érdeke. Elfogadtuk az önkormányzat kérését, mert ha megegyezés helyett pereskednénk, akkor itt évek múltán sem lehetne főiskolai képzés – hangsúlyozta a szenátus elnöke, aki nem adta fel sümegi terveit. Elmondta, hogy keresztény nevelési elvekre épített felsőoktatási kurzusok szervezésére alakultak.

– Saját képzések indítását tervezzük Sümegen, de a korábbiaktól eltérő feltételek mellett. Az önkormányzat ez elé nem gördít akadályt. Igaz, hogy már nem szerződéses kötelezettsége, hanem a becsülete a garancia, de ez nekem többet számít, mint a jog. Azzal eddig sem mentünk semmire – mondta Kertész-Bakos Ferenc, aki úgy értékeli a helyzetet, hogy az nem sokat változott a településen élők szempontjából.

– Ezentúl a város közszolgáltató cége fogja üzemeltetni a közösségi főiskolát, s mert ehhez szükségeltetik némi oktatásszervezési és adminisztratív tapasztalat, személyesen segítem a folyamatot, amikor csak kérik – nyilatkozta a szenátus elnöke. Kertész-Bakos Ferenc az ellene, illetve Newman kft. ellen indított feljelentésekről elmondta, hogy nincsenek új információi.

– Két büntető feljelentés érkezett a nyáron velünk szemben. Az első nagyon rövid életű volt: itt személyesen engem jelentettek fel okirathamisítás vádjával, mondván, hamisan használok doktori címet, hiszen az újságok azt írták, hogy még diplomám sincs. Ezzel szemben két doktori fokozatom van, így ezeket – alapdiplomámat és kinevezési okmányaimat – bevittem a rendőrségre. Nem kell ezt bővebben kommentálnom, és nem is szeretnék lealacsonyodni a feljelentő színvonalára.

A második feljelentést ismeretlen tettes ellen tették sikkasztás vádjával. Ennek már közel három hónapja, de gyanúsítás még mindig nincs az ügyben, és nem is gondolom, hogy lehetne – mondta Kertész-Bakos Ferenc. Leszögezte, hogy a feljelentésért a vizsgálat végén valaki felelni fog a törvény előtt, ugyanis mind a hamis vád, mind a rágalmazás bűncselekmény.A Newman Központ ügyvezetője, Vass Mária arról számolt be, hogy két hete átadták a közösségi főiskola üzemeltetését a sümegi közszolgáltatónak, hogy belátható időn belül elindulhasson az oktatás.

– Köztudott, hogy az önkormányzat és a Newman Központ között megromlott az addig jónak tűnő viszony. Nyár elejére elkészültünk a Petőfi utcai épülettel, s ez alatt nem csak az épület felújítását értem, hanem a teljes oktatási infrastruktúrát is. Már ekkor érzékelhető volt, hogy többen is maguknak kívánják megszerezni a technikailag is kész, érvényes működési engedéllyel rendelkező létesítményt. Ennek érdekében feljelentésekkel, felszámolási kezdeményezésekkel, a nyári felvételiből való kizárással igyekeztek ellehetetleníteni az iskolát.

A sümegi polgármester médianyilatkozataiból az is kiderült, hogy az önkormányzat már új felsőoktatási partnerrel egyezett meg – állította Vass Mária, aki sérelmezi a polgármester sajtónyilatkozatait:  Végh László szerint nem volt valós munka a Newman Központ mögött.

– A képzési központ rövid idő alatt hét felsőoktatási szakkönyvet adott ki több tucat tanulmánnyal és világhírű szerzőkkel, az oktatók közel harminc nemzetközi konferencia-előadást tartottak. Szintén több tucat méltató cikk jelent meg a nemzetközi sajtóban a sümegi tudományos-ismeretterjesztő tevékenységről Latin-Amerikától Ausztráliáig. De sikereink sorába tartoznak a Magyar Nemzeti Bank felsőoktatási alapítványainak projekttámogatásai is, melyeket a sümegi közösségi főiskola a legnagyobb magyar egyetemekkel versenyezve nyert el – ismertette Vass Mária.

Hozzátette: egy jól meghatározható médiacsoport lejárató cikkek sorát publikálta diplomagyárnak és kamuegyetemnek titulálva az iskolát, amely magyar állami működési engedéllyel rendelkezett, és el sem kezdte a működését, így egyetlen diploma kiadásában sem vehetett még részt, ráadásul nem egyetemként, hanem közösségi felsőoktatási képzési központként dolgozik.

– A polgármester a helyi médiában úgy nyilatkozott, hogy a Newman Központ nem fizette meg a sümegi közszolgáltató cég által elvégzett felújítási munkálatokat, s ez teljes mértékben igaz is. Csakhogy, ha az önkormányzat vissza akarja venni a saját maga által felújított épületét a Newman Kft.-től, akkor milyen indoklással várja el, hogy a munkálatokat mi fizessük meg – tette fel a kérdést Vass Mária, aki szerint erkölcstelennek tűnik, hogy az önkormányzat ki akarja túrni a Newman Kft.-t a főiskolai programból, miközben az épület-felújítást vele akarja megfizettetni.

– Kialakítottuk a működés feltételeit, megteremtettük a szakmai megalapozottságát, kialakítottuk az arculatot, majd az önkormányzat cége átvette a működtetést – foglalta össze Vass Mária hangsúlyozva, hogy Kertész-Bakos Ferenc taposta ki az utat a felsőoktatási képzéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!