Sümeg

2016.07.18. 16:45

A közösségi felsőoktatási központ a megalakulása óta botrányszereplő

Sümeg - Miután sem a külső támadásoknak, sem a belső zavarkeltéseknek nem sikerült megingatni a közösségi főiskola néven ismert oktatási intézmény létét, Végh László polgármester lépett színre azzal, hogy felszámolási eljárást kezdeményezett a képzési központot működtető kft. ellen - nyilatkozta Kertész-Bakos Ferenc szenátusvezető.

Penk Tímea

A sümegi önkormányzat, a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola és a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. együttműködése hozta létre a John Henry Newman Közösségi Felsőoktatási Képzési Központot, amelyet januárban akkreditált az Oktatási Hivatal. Az intézmény az elmúlt hónapokban számos támadásnak volt kitéve, s úgy tűnik, mára végérvényesen megszűnt a harmónia az intézmény létrehozói között.

Kertész-Bakos Ferenc szenátusvezető a közösségi főiskola udvarán található Newman-szobor leleplezésén.

Athanasius Schneider, Celerina címzetes főpásztora, Astana segédpüspöke (balra) és Fülep Dániel, a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. menesztett ügyvezetője, teológus a sümegi intézmény felszentelésén (Fotó: Penk Tímea)

Felszámolási eljárást kezdeményezett a sümegi John Henry Newman Felsőoktatási Képzési Központot működtető kft. ellen tartozás miatt a város önkormányzata - adtuk hírül a napokban. A közlemény szerint az intézmény nem fizette meg az önkormányzat részére a felújítási költségeket. A sikkasztással gyanúsított Kertész-Bakos Ferenc elmondta, hogy a feljelentés egy több hónapos támadás újabb aktusa. A képzési központtal szemben már a megalakulás kezdetekor ellenérdekek, szakmai és ideológiai viták bontakoztak ki.

- A szakmai ellenérv szerint nem megalapozott az a gondolat, hogy Sümeg képes lenne felszívni akár csak kis létszámú főiskolai hallgatóságot. Egy masszív nevelési koncepciót társítottunk a felsőoktatási képzéshez, amelyet egy mintaprojektnek szántunk; a jogszabályban lefektetett képzési és kimeneti követelményeken túl jelentős ismeretanyagot és kifejezetten keresztény nevelési elveket szándékoztunk közvetíteni. Állításunk szerint a nyugati kultúra csődje mostanra nyilvánvalóvá vált a benne élő társadalmak előtt, és az értelmiségképzésnek meg kell találnia azokat a nemzeti és vallási tradíciókat, amelyek ezt a kultúrát annak idején megteremtették, most pedig megmenthetik - foglalta össze Kertész-Bakos Ferenc, aki a felsőoktatási képzési központ megalakulása óta a társadalmi szenátus vezetőjeként dolgozik a programban, és a napi ügyek jelentős részét viszi.

- Szakmai munkám során felkutattam a leendő képzésekben érdekelt Balaton környéki és távolabbi munkaadókat, látogattam a régió középiskoláit hallgatótoborzás céljával, koordináltam a szakokat biztosító fővárosi főiskolával a munkakapcsolatot, a felvételi eljárást, így teljes rálátásom van a történtekre - hangsúlyozta a szenátus vezetője. Szerinte nem kellene botrányszereplőként bemutatni a közösségi főiskolát, mint ahogyan ezt az országos sajtó teszi: egymás lejárató állításaira hivatkoznak függetlenül attól, hogy igazak-e vagy sem.

- A támadások ellenére a felsőoktatási képzési központ megkapja a működési engedélyt; konferencia- és szabad-egyetemi előadásokat tartottunk, szakkönyveket adtunk ki, más felsőoktatási intézményekkel is együttműködést alakítottunk ki - sorolta Kertész-Bakos Ferenc. Véleménye szerint a külső támadások nem lehetetlenítették el a képzési központ működését, ezért annak ellenzői belső ellentéteket szítottak.

Két hete beszámoltunk arról, hogy a képzési központot működtető kft. tulajdonosi képviselője, Vass Mária, a Kárpát-medencei Jövőegyetemért Egyesület elnöke a sümegi intézményről azt állította, hogy a gazdálkodásával kapcsolatban és semmilyen más viszonylatban nem tett feljelentést, és arra megbízást sem adott senkinek. Kifejtette továbbá, hogy nem történt gazdasági visszaélés, és erről értesítette a sümegi polgármestert és Pétervári Zsolt egyesületi tagot, aki mégis megtette a feljelentést.

Végh László polgármester (balra) Assisi Szent Ferenc szobránál Fotó: Penk Tímea

Kertész-Bakos Ferenc elmondta, többször figyelmeztette Végh Lászlót, hogy Pétervári Zsolt tevékenysége a sümegi főiskolai képzés megakadályozására irányul.

- Bíztam abban, hogy a pártpolitika nem falja fel a sümegi főiskolai projektet, de nem értettem, hogy egy fideszes polgármester hogyan engedheti be Sümegre a szélsősége-sen liberális holdudvart. Pétervári Zsoltról ugyanis kiderült, hogy Magyar Bálint munkatársaként a 2010 óta regnáló országvezetés totális kritikáját fogalmazta meg írásában - mondta Kertész-Bakos Ferenc. Hangsúlyozta, hogy a sikkasztással vádolt kft. gazdasági tevékenységében a belső könyvvizsgálat nem tárt fel vissza-élést, így várhatóan a rendőrségi vizsgálat is zátonyra fut.

- Ezek után lépett színre személyesen a polgármester, aki felszámolási eljárást kezdeményezett a kft. ellen. Sokáig azt hittem, hogy a polgármestert megtévesztették, most azonban kiderült, hogy ő maga a kezdeményező. El akarja tüntetni Sümegről azt a felsőoktatási képzést, amit felépítettünk - állította a szenátus vezetője, majd felhívta a figyelmet arra, hogy a hallgatók a nevelési program miatt jelentkeztek a képzésre, és a ferences rendtartomány is azért támogatta az intézményt, hogy a már elkezdett program váljon valóra Newman bíboros neve alatt. Kertész-Bakos Ferenc végül kitért arra is, hogy a szeptemberi képzésindítás meghiúsítá- sa a Jobbiknak hoz politikai hasznot, hiszen egyedül ebben a körzetben nyert a párt képviselője, aki szintén kétségbe vonta a közösségi főiskola tisztességes működését.

Vass Mária a cég átvilágításának az eredményeit ismertette.

- A kft.-t folyamatosan külső források bevonásával működtette az ügyvezetés, ami teljesen érthető, hiszen induló vállalkozásról van szó. A munkák nagy részét, amit csak lehetett, a kft. munkatársai maguk végeztek el. Kertész-Bakos Ferenc megbízásában szerepelt az anyagbeszerzéstől kezdve a parkgondozásig minden, amit csak el tudott látni, de fizetést sosem vett fel a kft.-től - számolt be a tulajdonosi képviselő. Hozzátette, hogy így jelentős összegeket spóroltak meg. Ugyanakkor, ha finanszírozási hiány lépett fel, Kertész-Bakos Ferenc maga hitelezett a cégnek. Félévi záráskor a benn lévő hitele meghaladta az ötmillió forintot.

- Azt is el kell mondani, hogy a kft. ügyvezető igazgatójának, Fülep Dánielnek a fizetése a minimálbér volt, aminek a felét fel sem vette. Az oktatási központnak dolgozó kutatók egyévi tiszteletdíjukat ajánlották fel a sümegi közösségi főiskola felépítésére. Ezek között van Kertész-Bakos Ferenc is, aki az ingyen végzett éves munkája és az azt segítő ötmillió forintos hitelnyújtásán felül négymillió forint egyéb kutatói jövedelmét is felajánlotta - ál-lította Vass Mária. Kiemelte, hogy sok esetben olyan kutatók önzetlen társadalmi ösz-szefogását köpték szembe, akik soha nem is jártak Sümegen.

- A felszámolással kapcsolatosan azt tudom elmondani, hogy nem felel meg a valóságnak az önkormányzat által közölt 9 millió forintos nagyságrend. Az adatokból az is látszik, hogy idén tavasszal a kft. fizette ki az önkormányzat helyett az Assisi Szent Ferenc köztéri bronzszobrot, hogy kisegítse a polgármestert a ígéretéből - nyilatkozta Vass Mária.

A John Henry Newman Oktatási Központ Kft. menesztett ügyvezetője, az egykori pécsi pálos rendi szerzetesi múlttal rendelkező teológus, Fülep Dániel arról számolt be, hogy a cég gazdasági és egyéb tevékenységét Kertész-Bakos Ferenc irányította, így a visszaélés vádja elsősorban őt sérti.

- Jóllehet minden publikációban az én nevem került előtérbe, ami kapcsán rágalmazás miatt kell majd a törvény előtt felelnie az elkövetőknek. Az is világos számomra, hogy miután Kertész-Bakos Ferenc személyes lejáratása nem hozott eredményt, megpróbálták őt puccsal eltávolítani. Miután ez sem sikerült, feljelentették. De ez sem hoz eredményt, így most megpróbálják a céget felszámolni, ami szintén nem fog sikerülni! - hangsúlyozta Fülep Dániel. Úgy érzi, hogy néhányan a katolikus hit és világnézet alapján szervezett munkájuk és a személyes becsületük teljes tönkretételén ügyködnek, céljuk a sümegi Newman központ megsemmisítése bármilyen eszközzel.

- A személyekről és a módszereikről egyre többet tudunk. Az első hullámban történt az ellehetetlenítés, a másodikban a nevetségessé tétel, most pedig a kriminalizálás folyik. Eddig kívülről támadtak, most árulókat ta-lálva belülről próbálkoznak. Tudjuk, hogy nem kis energiát és nem kevés pénzt pazarolnak erre a célra. De ha az Úr mellettünk van, akkor bármit tehetnek, ez nem fog nekik sikerülni - közölte Fülep Dániel. Hozzátette, hogy amit verítékes munkával létrehoztak a közösségi főiskola alapítói - amikor minden a helyére került, érvényes működési engedéllyel, megfelelő ingatlannal, bútorzattal, számítógépes infrastruktúrával és szakmai háttérrel rendelkeznek -, azt most erőszakkal el akarják venni tőlük.

- Imádkozzunk értük, hogy térjenek meg és éljenek, ahogy Ezékiel próféta könyvének 18. részében áll. S kérjünk imádságot mi is: imaszándékunk, hogy Boldog Newman közbenjárására maradjunk állhatatosak a hitben, és legyünk mi is okosak, mint a kígyók, és egyszerűek, mint a galambok - fűzte hozzá a teológus.

A sümegi polgármester elmondta, hogy a közösségi főiskolát működtető kft. február óta tartozik a Sümeg Közszolgáltató Kft.-nek mintegy kilencmillió forinttal, az önkormányzatnak pedig még nagyjából kétmillió forinttal, mivel a rezsiszámlákat sem fizették.

- Mivel elkötelezettek voltunk a közösségi főiskola ügye iránt, türelemmel várt a város szolgáltatócégének az ügyvezetője csaknem fél évig. Talán még most is ezt tenné, ha az elmúlt hetekben nem robban ki az újabb botrány - mondta a polgármester, aki úgy tudja, hogy a mostani problémák sokkal komolyabbak és mélyebbek, mint a korábbi hírek.

- Most ugyanis a lavinát Vass Mária, a kft.-t tulajdon-ló egyesület elnöke indította el, aki pénzügyi visszaélések gyanújára hivatkozva leváltotta az ügyvezetőt, és büntetőeljárás indult. Az új ügyvezetőt szintén ő hívta vissza, és a saját nyilatkozatainak mondott ellen, Sümeg városa pedig minden sajtóhírben negatív színben tűnik fel - nyilatkozta Végh László. Hozzátette, hogy Sümeg egy nagy léptekkel fejlődő helység, ahol keményen dolgozik a képviselő-testület és a polgármester is azon, hogy a település kitörjön a több évtizede rá- erőltetett álmos kisváros szerepéből.

- A közösségi főiskola is ezért lett egész Sümeg szív-ügye. Most azonban úgy érezzük, hogy bizalmunkkal néhány ember visszaélt - mondta Végh László. Hang-súlyozta, hogy míg a város minden kötelezettségét teljesítette, a John Henry Newman Oktatási Központ Kft. ezt folyamatos sajtóbotrányok generálásával és mintegy 11 millió forintos tartozással hálálta meg .

- A közösségi főiskola egyébként teljesen tiszta és rendben lévő dolog, ezért azok a cikkek, amelyek igyekszenek egybemosni a jövőegyetem projekttel , és kamuegyetemnek nevezik vagy diplomagyárnak , egyszerűen valótlant állítanak - szögezte le a polgármester. Hozzátette: a közösségi főiskola érvényes engedéllyel rendelkező, legitim szervezet.

- Ennek ellenére úgy látja a város vezetése, hogy nem várhatunk tovább az adósság rendezésével, mivel jól láthatóan az oktatási kft.-n belül teljes káosz uralkodott el. Ez a kaotikus állapot - párosulva a hetek óta tartó sajtóbotránnyal - pedig kérdésessé teszi a megfelelő hallgatói létszám elérését a pótfelvételi időszakában. Természetesen a felszámolási eljárás megindítása után is van lehetőség a megegyezésre, illetve az oktatási kft.-nek arra, hogy a tartozását kiegyenlítse - mondta Végh László. Úgy gondolja, hogy ha a képzés nem indul el szeptemberben, az épületeket visszaveszi az önkormányzat a tavaly kötött megállapodásnak megfelelően.

- Nem tettünk le arról, hogy Sümegen közösségi főiskola működjön. Félő, hogy idén nem tud megvalósulni, de keressük a jövőbeni megoldásokat - fogalmazott a polgármester.

(Folytatjuk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!