Összegzés havonta

2024.09.01. 17:00

Zirci 10 – Tíz augusztusi zirci hír: új díszpolgárok, vatikáni vizsgálat, sikeres fesztivál, bérletgond

Egy helyre gyűjtöttük Zirc augusztusi fontosabb híreit, amelyekről cikk jelent meg a veol.hu-n. Írtunk az év legnagyobb zirci bulijáról, a nyugdíjasok pörköltjéről, egy ihletstafétáról, a sétáló virsliről, a bakonyi rémről, a bazilika orgonistájának negyedszázados jubileumáról, bérletgondról, városszéli, szabadon látogatható dámfarmról, vatikáni vizsgálatról, díszpolgárokról.

Rimányi Zita

Korábban is összegyűjtöttük már idén egy-egy hónap végén, mi mindenről írtunk a Bakony fővárosához kapcsolódóan. Január, február, március, április, május és július hírei után most következzenek az augusztusiak a veol.hu cikkei közül, és szeretnénk ajánlani a bakonyi kisvárost a turisták célpontjának is.

Zirc – Helyi keramikusművész alkotása
Zirc – Helyi keramikusművész alkotása
Fotó: Rimányi Zita/Napló

1. Bakonyi bérletgond

Nem ott árulják a jegyet, ahol az utasok vannak. Zirci specialitás, a város elrendezéséből következő adottság, hogy a buszpályaudvar a település szélén van, szinte minden utas azonban a központban lévő forgalmas Rákóczi téri megállókban száll le a helyközi járatokról vagy száll fel azokra. Na épp itt nem lehet jegyet, bérletet venni. Persze lehet digitálisan, de így nem mindenki tud, meg lehet a sofőrnél, akinek van más dolga is, és ez a megoldás várakozást okozhat. Olvasói kérdés, szolgáltatói válasz cikkünkben.

2. Hangokba szőtt emlékek

Hangokba szőtt emlékek címmel adott koncertet Kapitány Dénes orgonaművész a zirci bazilikában augusztus 19-én 16 órától abból az alkalomból, hogy negyedszázada a Zirci Ciszterci Apátság orgonistája és zeneigazgatója. Hálaadás és visszatekintés volt ez a műsor, és ennek szellemében kértük múltidézésre a zenészt.

3. Egyre több zirci talál óriáshernyót leanderjén

Megrémisztette egy zirci kert gazdáit egy igazán ijesztő kinézetű, tekintélyes méretű óriáshernyó, amit a leanderükön fedeztek fel. Levágták a növény egy nagyobb darabját és a virág szárán ülő lényt azzal együtt óvatosan betették egy dunsztosüvegbe, aminek kilyuggatták a fémtetejét. A természettudományi múzeumba siettek vele, ahol fény derült kilétére. Épp ott voltunk, ezért tanúi lehettünk a bakonyi rém szerencsés utazásának. Azóta sikeresen bebábozódott és kiderült, hogy egyre több zirci talált már hasonló "bakonyi rémet" a leanderén.

4. A sétáló virsli, az ezerlábú és a krokodilfejű

Az afrikai ezerlábú úgy fel tud tekeredni, mint egy kakaós csiga, ám, ha épp nem zavarjuk, közelről láthatjuk sűrűn elhelyezkedő lábait, tapogatózó csápjait. Nagy testvérét, az óriás afrikai ezerlábút sétáló virslinek becézik. A krokodilfejű kabóca pedig egy szárnyain szemeket viselő lepke. Láttunk még tárlaton földtörténeti korból itt maradt tőrfarkút, repülő ékköveket, ostorlábúakat, és mind megmutatjuk, érdekességeiket ismertetjük.

5. Ihletstaféta a pajtakiállításon

Dimenziók címmel nyílt kiállítás a Zircikon fesztivál keretében a zirci piac épületében, és ráadásként ezt az ihletstaféta révén született pajtakiállítás szeptember közepéig piacnapokon, azaz szombatonként délelőtt még megtekinthető.

6. Jól kifőzték

A zirci nyugdíjasklub népes csapata is benevezett a Zircikon fesztivál keretében megrendezett főzőversenyre és különdíjat érdemelt a pörkölt, amit készítettek.

7. Két év a bakonyi dámfarmon – Hét kicsi szarvas ugrándozik a város szélén

A Szarvaskúti Dámfarmon minden szarvasnak külön egyénisége van és már eléggé jól megismerték a szarvasokat gazdáik, Szitó Martina és Bognár Ákos. A vadcsapat viselkedéséről beszéltek lapunknak.

Ilyen hűtőmágneseket készíthettek a látogatók 3D nyomtatással a Zircikon fesztiválon
Ilyen hűtőmágneseket készíthettek a látogatók 3D nyomtatással a Zircikon fesztiválon
Fotó: Rimányi Zita/Napló

8. Megtöbbszöröznék a gyerekprogramokat

Idén másodszor rendezték meg a Zircikont, az Európa Kulturális Fővárosa Program értéktárába bekerült fesztivált. A látogatók elégedettségét mérő kérdőív szerint az öt pontos skálán 4,9-re értékelték osztályzataik átlagával a résztvevők, ami nagyon jó eredmény. A kimondottan jól sikerült fesztiválon készült felmérésből kiderült, hogy több gyermekfoglalkozást szeretnének, napvitorlákat javasolnak a napközbeni koncertek helyszínére, és mernek nagyot álmodni, ha arról van szó, milyen fellépőket hívnának meg.

9. A szentszék dönthet – Elhalasztott apátválasztás

Lejárt a megbízatása a Dallasba áthelyezett zirci ciszterci apátnak, elvileg. Ugyanis 2018. július 13-án választotta meg szerzetesközössége hat évre. A szokásos rend szerint a nyáron kellett volna új választást tartani vagy mostanában kellene tartani. Ám nem ennyire egyszerű a helyzet, mert idén május 20-án volt egy éve, hogy pápai biztost neveztek ki az apátság élére. Őt kérdeztük meg a dolgok jelenlegi állásáról.

10. Egy család kapta idén Zirc Pro Urbe Emlékérmét, kettővel nőtt a díszpolgárok száma

Három magas rangú önkormányzati kitüntetést adtak át az államalapítás ünnepén Zircen. Mutatjuk, kik lettek idén a bakonyi kisváros díszpolgárai, melyik család érdemelte ki a Pro Urbe Emlékérmet. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában