Ízeltlábú óriások

2024.08.20. 15:00

A sétáló virslit és a kis testvérét, az ezerlábút és a krokodilfejűt is közelről megmutatjuk (képgaléria, videó)

Az afrikai ezerlábú úgy fel tud tekeredni, mint egy kakaós csiga, ám, ha épp nem zavarjuk, közelről láthatjuk sűrűn elhelyezkedő lábait, tapogatózó csápjait. Nagy testvérét, az óriás afrikai ezerlábút sétáló virslinek becézik. A krokodilfejű kabóca pedig egy szárnyain szemeket viselő lepke. Láttunk még tárlaton földtörténeti korból itt maradt tőrfarkút, repülő ékköveket, ostorlábúakat, és mind megmutatjuk, érdekességeiket ismertetjük.

Rimányi Zita

Egzotikus ízeltlábúak címmel rendeztek időszaki kiállítást a Zircikon fesztivál keretében a Bakonyi Természettudományi Múzeumban. Kutasi Csaba rovarász, a múzeum entomológusa a tárlatot meglátogatóknak beszélt többek közt a trópusok különlegességeiről. Arról, hogy az ostorlábúak második pár lába tapogatószervvé módosult, az ostorfarkú ostorának tövében pedig olyan mirigy van, amiből savas anyagot, mérget tud kijuttatni, ha így akar védekezni.

Ostorlábú a zirci kiállításon, második pár lába tapogatószervvé módosult
Ostorlábú a zirci kiállításon 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az ízeltlábúak a fajokban leggazdagabb törzset alkotják bolygónkon. Itt maradt velünk például a múltból az atlanti tőrfarkú rák, 450 millió éve változatlan alakban. Kékvérű. Sok példánynak részlegesen leveszik a vérét laborokban, mert olyan anyagot tartalmaz, amivel a baktériumok nagy hígításban is kimutathatóak.  

Láthatjuk, miért kapta az óriási afrikai ezerlábú a sétáló virsli becenevet
Láthatjuk, miért kapta az óriás afrikai ezerlábú a sétáló virsli becenevet 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Láttunk még a kiállításon repülő ékköveket, óriási, színpompás pillangókat, ötszarvú orrszarvúbogarat, barlangi óriáscsótányt, pókölő hősdarázst, amely a nála jóval nagyobb ellenfelét legyőzi. Tutajpoloskát és óriáscincért szintén, utóbbi a Föld legnagyobb bogara.

A krokodilfejű kabóca egy szárnyain szemeket viselő lepke
A krokodilfejű kabóca a szárnyain szemeket viselő lepke
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Szintén méltóságteljes méretű a góliát- és az elefántbogár, akárcsak a herkulesbogár. Különleges megjelenésű a selyemhernyómoly, a bot- és a szellemsáska, no meg a levélutánzó rokonuk.

Nem az ízeltlábúakhoz tartoznak, hanem a gerincesekhez, de a zirci kiállításon nem lehetett nem megcsodálni két faj különleges páncélját és fegyverét. A közönséges levesteknős házát és a zöld fűrészesrája csőrszerű képződményét a tekintélyes méretű fogakkal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában