Veol podcast

2024.08.16. 11:28

Hangokba szőtt emlékek – Az apátság orgonistája negyedszázados jubileuma alkalmából ad koncertet a bazilikában (podcast)

Hangokba szőtt emlékek címmel ad koncertet Kapitány Dénes orgonaművész a zirci bazilikában augusztus 19-én 16 órától abból az alkalomból, hogy negyedszázada a Zirci Ciszterci Apátság orgonistája és zeneigazgatója. Hálaadás és visszatekintés lesz ez a műsor, és ennek szellemében kértük múltidézésre a zenészt. A mikrofonnál Rimányi Zita újságíró.

Rimányi Zita

Kapitány Dénes podcast-interjúnkban beszélt a kezdetekről, a pályaválasztásáról, arról, hogy már gyermekként misén látott el zenei szolgálatot hangszeres tudásának köszönhetően. Tanulmányait szintén felidézte, azt, hogy sokféle módon segítették képzését mesterei a saját sokoldalú tudásukat átadva, az utóbbi időben pedig már ő adja tovább oktatóként a zene szeretetét.

Kapitány Dénes a zirci apátsági templom orgonájánál
Kapitány Dénes a zirci apátsági templom orgonájánál
Fotó: Rimányi Zita/Napló


A zirci apátságnál felajánlott állást a monostorhoz tartozó templom orgonája miatt választotta 25 esztendővel ezelőtt. Erről a hangszerről érzékletesen, érdekesen beszélt interjúnkban. Többszólamú zirci feladatairól szintén, és éjszakai gyakorlásairól, amikor az orgona nyújtotta lehetőségekből adódóan a zene nyelvén széles érzelmi skálát tud megszólaltatni saját előadásában. Kipróbálja, milyen orgonán eljátszható színkombináció szól jól az adott műben.

Kapitány Dénes
Kapitány Dénes
Fotó: Rimányi Zita/Napló


Az augusztus 19-i koncerten közreműködik G. Noé Judit énekes, a jubileumi műsorban egy-egy zenemű egy-egy általános emberi érzelmet mutat be. Podcastünkben ezek meghallgatásához ad kedvet gondolatait a veol.hu-val megosztva a zeneművész. Megtudhatjuk tőle azt is, miért különleges hangszer minden fenségesen zengő hangú orgona.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában