Pannon Irodalmi Kör

2022.04.09. 20:01

Idén is elindul a „kultgerilla” akció – Utcai versposztolásra buzdítanak mindenkit

A Posztolj verset az utcára kultgerilla akciót, vagy inkább kulturális missziót 2014 óta szervezi meg Veszprémben és környékén a Pannon Irodalmi Kör.

Horváth Virág

Tavaly klasszikus és kortárs magyar költők verseit ragasztották ki Fotó: Horváth Virág

A pandémia idején ugyan csak „karantén” posztolás történhetett, ám idén ismét mindenkit arra buzdítanak, hogy ragadjon tollat, írja fel egy papírra a kedvenc magyar nyelvű versét, és ragassza ki közterületen. Az elmúlt nyolc évben minden április 11-én, tehát a magyar kultúra napján lehet csatlakozni bárki számára a kezdeményezéshez. Az országos akciót a Gittegylet kulturális és művészeti közösség szervezi minden évben, amelyhez a helyi szervezők kapcsolódhatnak. 

A szervezők arra kérik a posztolókat, hogy legyenek kreatívak, a kinyomtatott, vagy kézzel írt magyar nyelvű verseket ragasszák fel villanyoszlopokra, kerítésekre, vagy osszák szét szórólapként, rajzolják fel krétával a járdára: egy a lényeg, hogy az akció után gyűjtsék őket vissza, ne szemeteljenek és ne okozzanak kárt semmiben. 

A kulturális megmozdulás az elmúlt nyolc évben rengeteg veszprémit mozgatott már meg, a közösségimédiában pedig rengeteg kép és poszt látható az elmúlt évek alkotásairól. A szervezők elmondták, idén is mosolyt szeretnének csalni a járó-kelők arcára, és kultúrát a szívükbe. 

Hasonló megmozdulásként szintén hétfőn az Utas és Holdvilág Antikvárium flashmobot szervez. A résztvevőknek nem kell mást tenniük, mint a nap bármely percében sétáljanak be az antikváriumba, és szavalják el kedvenc versüket.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában