Túrázás, mulatság

5 órája

Hétvégi bakonyi programajánló: 10+1 buli és rejtekhely, amit vétek ősszel kihagyni

Az esztergári lángosvendégséget most hétvégén vétek kihagyni és a szápári szüreti felvonulás jelmezesei sosem átlagosak. Megnézheti, Vénusz és Mona Lisa hogy ül egy kanapéra, Dalí és Van Gogh egy autóba. A kóruskoncert a műemlékkönyvtárban kalandos történeteket ígér. Keresgélhet legelőkön orchideát, elmehet csobogó patakokhoz, Mária-kegyhelyhez, különleges buszmegállókhoz. Leginkább a Cuha völgyét, ott a vasúti retró büfét ajánljuk.

Rimányi Zita

Lángosvendégség címmel rendeznek nemzetiségi és falunapot Nagyesztergáron szeptember 21-én, szombaton. Frissen sült lángost lehet megkóstolni többek közt, a helyieknek köszönhetően.

Lángosból szinte sosem lehet elég és Nagyesztergáron most a vénasszonyok nyarán is ezt kínálják, ahogy nyáron Porván, ahol képünk készült
Lángosból szinte sosem lehet elég és Nagyesztergáron most ezt kínálják, ahogy nyáron Porván, ahol képünk készült
Fotó: Nagy Lajos/Napló

Lángosvendégség

Délelőtt 10 órakor kezdődik a vadfőző verseny és a gyerekeket sportversenyekre, ügyességi játékokra várják, felszállhatnak egy tűzoltóautóra is. Délután 15 órakor kezdődnek a színpadi műsorok, fellépnek a helyi gyerekek és az idősebbek, táncosok, énekesek, sváb dallamok is felhangzanak. A gyerekek megnézhetik A pöttyös bőrönd titkai című műsort, a felnőttek élvezhetik Varga Feri és Balássy Betti műsorát. Veterán autók kiállítása, kézműves-foglalkozás és egészségügyi szűrés egészíti ki többek közt a programot. A buli éjfélig tart.

A szüreti bíró közhírré téteti

A szápári szüreti bíró közhírré téteti, hogy szeptember 21-én, szombaton szüreti felvonulást és bált tartanak a bakonyi faluban. A gyülekező 12 órakor lesz a szabadidőközpontban, ahol ebéddel vendégelik meg a résztvevőket. A menetben gyalogosan és bármilyen feldíszített járművel részt lehet venni, a házaknál a helyiek megvendégelik a felvonulókat, a szőlősgazdák is. A menetet táncolva kísérik a Felcsúti Fütyülős Tánccsoport tagjai. A bál 21 órakor kezdődik a Bakonygyöngye Bisztróban.

Klubkoncert bakonyi múzeumudvaron

A Békefi Klubkoncertek sorozatában szeptember 20-án, pénteken 19 órától a zirci Reguly-múzeum udvarán Sena Dagadub, a népszerű Irie Maffia énekese ad koncertet. A Békefi Klubkoncertek a zirci Békefi Antal Művelődéi Ház programsorozata.

Kóruskoncert a műemlékkönyvtárban

A zene világnapja alkalmából ad koncertet a Zirci Városi Vegyeskórus a ciszterci műemlékkönyvtárban szeptember 21-én, szombaton 17 órától. A karnagy Géring Klára, a házigazda Németh Gábor könyvtáros lesz.

Vénusz és Mona Lisa egy kanapén, Dalí és Van Gogh egy autóban

Különböző stílusok, gondolatok, hasonló műhelymunka és az inspirációkra való nyitottság jellemzi a Cseszneki Alkotó Társaság tagjait. Most Pétfürdőn mutatkoznak be műveikkel, kiállításuk október 17-ig tekinthető meg a közösségi házban.

Cím nélkül – kiállítás a könyvtárban

Cím nélkül címmel nyílik kiállítás Csaba Mihály műveiből szeptember 20-án, pénteken 17 órakor a zirci Békefi Antal Könyvtár klubtermében. Megnyitóbeszédet mond Pék László képzőművész, Zirc díszpolgára. Közreműködik Szakács Ildikó és Balogh Beáta. A tárlat október 31-ig tekinthető meg.

A napos őszi idő arra bíztat, hogy vegyük a bakancsot és a hátizsákot, a Magas-Bakonyban rengeteg a bakancslistás hely
A napos őszi idő arra biztat, hogy vegyük a bakancsot és a hátizsákot, a Magas-Bakonyban rengeteg a bakancslistás hely
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Vasúti retró büfé a világ vége után kettővel

Kiürült a Cuha völgye, eltűntek a túrázók, pedig kihagyhatatlan a bakonyi Bermuda-háromszög a világ vége után kettővel. Most kell menni, most nincsenek sokan, de jó idő lesz a hétvégén és Porva-Csesznek állomáson a retró büfében vár Máté.

Túra a Köveskúthoz

Az olaszfalui Hegyek Kapuja Ifjúsági Egyesület szeptember 21-én, szombaton a kulturális örökség napja alkalmából túrát szervez a Köveskúthoz. A táv hossza tíz kilométer. A találkozó 9 órakor lesz az olaszfalui katolikus templom előtt. Mindenkit szeretettel várnak.

Különleges buszmegállók

Szinte versengenek a bakonyi kistelepülések abban, hogy melyikben rendeznek be rendhagyóbb módon buszvárót, konyha, olvasószoba vagy nappali hangulatát megteremtve benne. Már bemutattuk a falusiak által szépen dekorált bakonybélit, lókútit, bakonykoppányit és ugodit. Barnagon is érdemes megnézni a könyvvárót.

Keressen ősszel virágzó orchideát!

Kristálycukorral hintett, csigalépcsős csoda a legelőkön. Ősszel is virágzik a Bakonyban orchidea? Igen. Például Zirc határában. Az őszi legelők telis-tele vannak apró, rejtőzködő csodákkal a Magas-Bakonyban. Ilyen különlegesség az ősszel virágzó, nehezen észrevehető orchidea. Az őszi füzértekercs.

Mária-kegyhely a Gaja közelében

A magas-bakonyi Mária-kegyhely Jásd határában található. Az itt lévő kápolna, forrás és Mária-szobor is különleges. A kálvária szintén és most csobog a patak a Gaja medrében.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában