Veol podcast

2024.09.17. 10:00

Kiürült a Cuha völgye, eltűntek a túrázók, pedig kihagyhatatlan a bakonyi Bermuda-háromszög a világ vége után kettővel (podcast)

Kiszáradt a Cuha-patak a nyáron és elapadt a turistaforgalom a Cuha völgyében, a Bakony egyik híresen mesés kirándulóhelyén. Előbbi már megszokott, utóbbi olyan visszaesés, amire tíz éve nem volt példa. Az okokról és a megoldásról beszélgettünk Trexler Mátéval, a Porva–Csesznek vasútállomáson található retró büfé működtetőjével, aki minden kirándulónak szívesen segít, és otthon érzi magát a világ vége után kettővel.

Rimányi Zita

Ikonikus hely a Cuha völgye, a túrahelyek szépségversenyein rendre az élmezőnyben végez, a Bakonyon belül is különlegesnek számít, a Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyében élőknek ráadásul nem kell sok száz kilométert utazniuk, hogy páratlan természeti szépségét megcsodálják. Mindig más arcát mutatja, az évszakok és a patak vízállásának változásával. Régóta csábítja a kirándulókat, hogy miért, arról korábban is írtunk. Az ötvenes években lett először felkapott, amikor vasárnap kimondottan a túrázók miatt érkezett ide vasúti járat. A mai felnőttek diákkorában a környék városaiból az iskolai kirándulások többsége ide vezetett, és az akkori tanulók ma a gyerekeiket hozzák el a Cuhához.

Tavasszal erősen indult a turistaszezon a Cuha völgyében, Porva-Csesznekre sok kiránduló érkezett, aztán nyáron megfeleződött a szokásos forgalom
Tavasszal erősen indult a turistaszezon a Cuha völgyében, Porva-Csesznekre sok kiránduló érkezett, aztán nyáron megfeleződött a szokásos forgalom 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A Cuha nem állandó vízfolyás, neve száraz medret jelent, régóta kiszárad nyaranta. A turistaút a patakot több helyen keresztezi, így amikor van benne víz, kihívást, izgalmat jelent a gázlóknál az átkelés. Az erdők, a viaduktok, az alagutak, a vasúti hegyi pálya, a sziklafalak mind-mind különlegessé teszik a szurdokot. Egyébként a Porva-Csesznektől Zircig vezető táv a könnyebben megtehető, a Porva-Csesznektől Vinyére vezető a kalandosabb. Teljes kikapcsolódást ígér mindkettő, ugyanakkor kellő felkészülést kíván, mert a völgyben nincs se internet, se telefonhálózat, és a Porva-Csesznek vasútállomást nem lehet személyautóval megközelíteni, nehezen járható az ide vezető, engedélyköteles erdészeti út.

Porva-Csesznek vasútállomás Zirctől hét és fél kilométerre található, két falu határán. A büféjét a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség, azaz egy egyesület nonprofit módon működteti. Trexler Máté tíz évvel ezelőtt bedeszkázott ajtókkal, ablakokkal fedezte fel magának az állomásépületet, azóta számára szívszerelem rendbe hozása, állagának megőrzése. A retró hangulatú büfében ő fogadja a betérőket. Elmondta, hogy az idei év rekorddal kezdődött, a turisták számát tekintve és azért is, mert a szokásosnál másfél hónappal korábban, február közepén kezdődött a szezon. Aztán nyáron erősen visszaesett a kirándulók száma, megfeleződött a Covid előtti időkhöz képest, ami kirívó az idei hazai turisztikai tendenciák közepette, amik inkább kedvezőek.

Trexler Máté
Trexler Máté
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Trexler Máté ezt főként a Zirc és Veszprém közötti több hónapos vágányzárnak tudja be. A vasúti pálya felújításának, a hidak cseréjének örül, azonban úgy véli, az ezzel kapcsolatos híradások sok helyen félreérthetőek voltak, szerinte ezért nem a Cuha völgyét választották sokan úti céljuknak. Most már bizakodó, reméli, hogy az év hátralévő részében itt is tapasztalható lesz a megszokott kirándulókedv, főleg a vágányzár októberi megszűnése után és a jövő évben. A túrázók szempontjából biztosan hátrány lenne, ha a büfé nem tudná túlélni a forgalom elapadását. Máté jól ismeri a Bakonynak ezt a részét és bátran ajánlja. Szeptemberben és októberben keddtől vasárnapig minden nap várja a túrázókat az állomáson, 9.30 és 16.15 között. Novembertől hétvégente, decemberben a két ünnep között újra minden nap, és szilveszterkor pezsgővel.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában