Veol podcast

2 órája

A kenyér lelke és a szeretet (képgaléria)

Liszt, víz, só - és egyetlen adalékanyag: a szeretet. Ennyi kell a jó kenyérhez. Persze azért ez nem ilyen egyszerű, hiszen a kiváló minőségű alapanyagok mellett ismerni kell a technológiát is, rá kell szánni az időt, hogy tökéletes legyen a kenyér tésztája, s éltetni a kovászt.

Keszey Ágnes

Munkában a "Péklány"

Fotó: Szabó Miklós

Zeliska Orsolya - vagy ahogy a legtöbben ismerik, a Péklány - azt vallja, hogy a kenyér lelke a kovász. Ez a vízből és lisztből álló élő anyag természetes módon ízesíti, tartósítja legalapvetőbb élelmiszerünket. Éltetni kell a kovászt, mely úgy hálálja meg a gondoskodást, hogy számtalan áldásos hatását élvezhetjük. 

"Döbbenetes, hogy mennyi munka van egy vekni kenyér mögött onnantól kezdve, hogy azt a gabonát valaki elvetette, ápolta, learatta, betakarította, tisztította, lecsomagolta, aztán én abból a gabonából lisztet őrlök, hozzá kovászt nevelek, két kezemmel megsütöm, míg végül az a kenyér a javunkra válik: egészségesek és erősek leszünk tőle mind lelkileg, mind testileg" - vallja a Péklány,  Zeliska Orsolya
"Döbbenetes, hogy mennyi munka van egy vekni kenyér mögött, onnantól kezdve, hogy azt a gabonát valaki elvetette, ápolta, learatta, betakarította, tisztította, lecsomagolta, aztán én abból a gabonából lisztet őrlök, hozzá kovászt nevelek, két kezemmel megsütöm, míg végül az a kenyér a javunkra válik: egészségesek és erősek leszünk tőle mind lelkileg, mind testileg" - vallja a Péklány, Zeliska Orsolya

A kenyér titka

A jó kenyérhez nem kell más, mint liszt, víz és só - és a Péklány hite szerint szeretet. Persze fontos a szaktudás, a tapasztalat és hogy időt adjunk az alapanyagoknak, a tésztának, hogy legjobb létét adja, s ropogós héjú, finom, mással össze nem téveszthető illatú kenyér kerüljön ki a kemencéből, s aztán onnan majd asztalunkra.

A Veol Podcast adásában a kenyér világnapja alkalmából Zeliska Orsolyával beszélgettünk minderről, aki a háziasszonyoknak és sütni szerető uraknak is ad jó tanácsokat az otthoni kenyérkészítéshez.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában