Megkérdeztük a szakértőt

2 órája

Így lehet megelőzni az öngyilkossági kísérletet

A Tapolcán a közelmúltban történt gázrobbanás kapcsán Magvas Zoltán, az Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ mentálhigiénés szakértője nyilatkozott lapunknak. A tragédia ugyanis valószínűsíthetően öngyilkossági kísérlet volt.

Tóth B. Zsuzsa

A szakember a krízishelyzetekről és az öngyilkossági kísérlet felé vezető út lehetséges okairól beszélve elmondta, hogy nagy szerepe van a megelőzésnek. 

Magvas Zoltán szerint megelőzhető az öngyilkossági kísérlet
Magvas Zoltán szerint megelőzhető az öngyilkossági kísérlet  
Fotó: archív / Forrás:  Napló

Az öngyilkossági kísérlet megelőzhető, ha odafigyelünk társainkra

- Aki öngyilkosságot követ el, vagy kísérel meg, az valójában nem akar meghalni, de olyan mértékű a lelki fájdalma, hogy nem lát más kiutat. Az öngyilkosjelöltek közül tízből nyolc beszél is a tettét megelőzően a gondolatairól. Sajnos a környezete ezt sokszor elbagatellizálja, megpróbál nem tudomást venni róla. Valószínűleg ez az oka, hogy a köztudatban él egy olyan tévhit, hogy aki beszél róla, az nem teszi meg. Ezeket a megnyilvánulásokat a szakmai közbeszédben segélykiáltásoknak hívjuk. Ezek nem feltétlen csak verbális információk lehetnek, ugyanúgy szimbolikus formában is megjelenhetnek. Azt szintén érdemes tudni, hogy azoknak, akik önkezűleg vetettek véget életüknek, meghatározó százaléka a végzetes pillanat előtti egy hónapban felkeresett valamilyen szakembert. Jellemző, hogy felindulásból követik el tettüket. Sokszor napokon, heteken, vagy akár hónapokon keresztül tervezik meg a folyamatot, miközben a halálvágy és az életvágy viaskodik bennük.

Az is tévhit, hogy ezek az emberek nem gondolnak a környezetükre, vagy szeretteikre. Pont ezek a gondolatok szakítják meg az öngyilkossági kísérletet. Ahol pedig megtörténik a halál, ott egy beszűkült tudatállapot alakul ki a megelőző időszakban. Ezen kívül egy torz vélekedés jön létre önmagáról és a környezetéről. Az a torz gondolat kúszik az öngyilkos fejébe, hogy mindenkinek jobb lesz nélküle. Fontos tudni, hogy létezik egy öröklött temperamentum, amely meghatározza az érintett problémakezelési mintáit. A szocializációban az utánzásos tanulás nagyon fontos. Mit látunk a szüleinktől, hogyan oldják meg a gondjaikat, milyen problémamegoldó stratégiáik vannak. Éppen ezért az öngyilkosság, mint kiútkeresés, minta is lehet. Az is tévhit, hogy az öngyilkosságot elkövetők mindannyian pszichiátriai problémával rendelkező egyének. Igaz, hogy ez is egy rizikótényező, de a krízishelyzetben lévők is követnek el ilyen jellegű cselekményeket. Ez lehet egy válás, munkahely elvesztése, vagy más veszteség. A rizikótényezőket tovább növelik a függőségek, alkohol, drog, vagy más szenvedélybetegség. Továbbá az öngyilkosságok egyharmadát öngyilkossági kísérletek előzik meg. Éppen ezért kiemelt szerepe van a környezetnek, családtagoknak, barátoknak, akik tudnak lépéseket tenni. Igaz, nagyon nehéz erről beszélgetni, de a megelőzésben a kommunikációnak óriási szerepe van. Fontos, hogy ilyenkor a segítő ne kiselőadást tartson, vagy tanácsokat osztogasson, hanem empátiával forduljon a bajban lévő felé – mondta Magvas Zoltán.

Hozzátette, hogy a Testi-Lelki Egészségfejlesztési Központ nem csak a bajban lévőket fogadja, azoknak is tud segítséget adni, akik segítségnyújtók lehetnek valaki életében.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot, vagy keresse fel a www.ongyilkossagmegelozes.hu oldalt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában