Októberre elkészül a katolikus óvoda épülete

8 órája

Nyolcszázmillió forintos beruházás a pápai Szent Anna-óvodában

Épületbejárást tartottak a Szent Anna Római Katolikus Óvoda részben felújított és újonnan készülő épületében. Az óvoda felújítási, bővítési munkái több ütemben valósulnak meg úgy, hogy az intézmény folyamatos működése biztosított.

Haraszti Gábor

A Szent Anna Római Katolikus Óvoda a Veszprémi Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási intézmény. Az óvoda kétszintes, több mint 100 éves patinás épületben kapott otthont. Az egyházi ingatlanok visszaigénylését követően nyithatta meg kapuit 1991 augusztusában. Az eltelt több mint három évtizedben szükségessé vált a korszerűsítés, bővítés, mely több ütemben állami és egyházi támogatással valósul meg.

A játéktér mellett az óvoda épülete is megújul
A játéktér mellett az óvoda épülete is megújul
Fotó: Haraszti Gábor

Az első ütemben felújították az óvoda udvarát és játszóterét. Az udvari játszótér új játékokat kapott, a közműveket felújították, valamint egy esővízgyűjtő tárolót építettek ki. Az óvoda belső terében új bútorokat, modern technikai eszközöket vásároltak. A második ütem keretében a meglévő épületet korszerűsítik. Megtörtént a fűtési rendszer modernizálása, új csoportszobák és gyermekmosdók kialakítása, valamint a titkársági szoba felújítása. Jelenleg folyamatban van a tornaszoba és a kápolna felújítása, valamint a tetőszerkezet és a homlokzat javítása. Az óvoda bővítése érdekében egy új szárny is épül, ahol új irodákat, konyhát, valamint személyi és ételszállító lifteket alakítanak ki. Ezek a fejlesztések biztosítják, hogy az egész épület akadálymentes legyen. A munkálatok a végéhez közelednek, a felújított, valamint az újonnan épülő részeket Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Udvardy György veszprémi érsek és Áldozó Tamás polgármester is megtekintette. 

Áldozó Tamás, Udvardy György, Soltész Miklós és Kovács Zoltán az épületbejáráson
Áldozó Tamás, Udvardy György, Soltész Miklós és Kovács Zoltán az épületbejáráson 
Fotó: Haraszti Gábor

Ez az óvoda egy történelmi hely

– A katolikus óvodaprogram támogatásával közel 14 ezer óvodai férőhely újul meg vagy épül, a főegyházmegye területén négy új óvoda épül, kettő pedig megújul, az egyik ilyen a pápai – mondta a beruházás kapcsán Soltész Miklós államtitkár. – Ahhoz képest, hogy milyen nehéz körülmények között kellett a beruházást megvalósítani, a munkálatok végén a gyermekek, szüleik és az itt dolgozók szerintem csodát fognak látni – tette hozzá az államtitkár.

– Ez egy történelmi hely, mely mindig is közcélt szolgált – hangsúlyozta Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. – Októberre az új épületrészek is elkészülnek, azt gondolom, egy patinás épületben a város egyik legkorszerűbb, legszebb óvodája lesz – emelte ki.

Az óvoda tornaszobáját is korszerűsítik
Az óvoda tornaszobáját is korszerűsítik
Fotó: Haraszti Gábor

Udvardy György érsek az épületbejárás után azt mondta, régóta váratott magára a pápai óvoda jelentős felújítása, melyhez telekbővítésre is szükség volt. – Az óvodához mindig a jövő generáció kapcsolódik, ami egy meghatározó területe a nevelésnek – mutatott rá az érsek.

Az óvodaberuházás mintegy 600 millió forint kormányzati támogatással és 200 millió forint érsekségi saját forrás felhasználásával valósul meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában