Iskolakert-fejlesztési program

5 órája

Fókuszban a környezeti nevelés

Az Országos Iskolakert-fejlesztési Program mentoraként az alapozó alprogram ötödik ütemének ad helyet a Csabrendeki Általános Iskola szeptember 26-án. A településen nem új keletű a környezeti nevelés iránti elkötelezettség, az óvoda és az iskola is kiemelten kezeli a gyerekek ismereteinek bővítését ezen a téren.

Szijártó János

A program részeként két éve az óvodában rendeztek Csabrendeken eszközátadó ünnepséget, ezúttal az iskolában számíthatnak hasonlóra az érdeklődők. Szeptember 26-án, csütörtökön közel egymillió forint értékben vehetnek át az intézmény munkatársai maguk által választott eszközöket az iskolakert gondozása, fejlesztése, s egyben a gyerekek környezeti nevelése jegyében. Az iskolakerti alapozó alprogram ötödik ütemének támogatója az Energiaügyi Minisztérium, szakmai lebonyolító szervezete pedig az Iskolakertekért Alapítvány. Tény, hogy az iskolakertek hazánkban is egyre népszerűbbek. Ma már sokan a fenntarthatóságra nevelés, a környezeti nevelés egyik leghatékonyabb módjaként gondolnak rá. 

Két éve az óvoda nyert eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési program által, idén az iskola, közel egymillió forint értékben a környezeti nevelés jegyében. A felvétel a két évvel ezelőtti eszközátadó ünnepségen készült csabrendeki a Mese-domb Óvodában
Két éve az óvoda nyert eszközöket az Országos Iskolakert-fejlesztési Programban, idén az iskola, közel egymillió forint értékben a környezeti nevelés jegyében. A felvétel a két évvel ezelőtti eszközátadó ünnepségen készült a csabrendeki a Mese-domb Óvodában
Fotó: Szijártó János / Napló

– Olyan tevékenységrendszerrel tudjuk kialakítani és működtetni kertünket, amelyek révén a gyerekeknek közvetlen kapcsolata alakul ki a természeti környezettel, benne a növényekkel, állatokkal, embertársaikkal és önmagukkal. Megtanulnak alkalmazkodni, megoldani, tervezni, kivárni, együttműködni és elfogadni. Az országosan meghirdetett program ötödik ütemében most huszonöt óvodakert és ugyanennyi iskolakert fejlesztése történik meg, 44 kezdő, míg hat mentor kategóriában. Utóbbiak öt évre vállaltak kötelezettséget arra, hogy évente nyílt napot rendeznek és bemutatják tevékenységüket az érdeklődőknek, segítik a vármegyei szinten hozzájuk forduló kollégák munkáját – tudtuk meg Németh György tanítótól, a csabrendeki iskolakert vezetőjétől.
A Csabrendeki Általános Iskola idén mentor kategóriában lett nyertes, és fejlesztéseikhez a program részeként mintegy 980 ezer forint értékben vehetnek át újabb eszközöket, amelyeket ráadásul ők maguk választhattak ki. A környezeti nevelést elősegítő program eszközátadó ünnepsége szeptember 26-án, csütörtökön 10.30-kor kezdődik az iskolában, ahol házigazdaként Gősi Zoltán Csaba igazgató üdvözli a vendégeket, majd Pauliczky Nóra programfelelős, valamint Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára köszönti a résztvevőket. A folytatásban Németh György kertvezető ismerteti fejlesztéseiket, majd a gyermekek ünnepi műsora után az eszközök átadása és a kert bejárása szerepel a tervezett programban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában