Konyhának, nappalinak berendezve

19 órája

A szépségük vigyáz kedvenc megállóinkra, és jönnek az újabb különleges buszvárók (képgaléria)

Szinte versengenek a bakonyi kistelepülések abban, hogy melyikben rendeznek be rendhagyóbb módon buszvárót, konyha, olvasószoba vagy nappali hangulatát megteremtve benne. Már bemutattuk a falusiak által szépen dekorált bakonybélit, lókútit, bakonykoppányit és ugodit. Utóbbi faluban már a második megállót alakították át és Lókúton is erre készülnek. Megkérdeztük, kell-e zárni ezeket, kell-e vigyázni bennük a rendre.

Rimányi Zita

A csodájára járhat a világ egy-egy bakonyi váróhelyiségnek, erről nemrégiben is írtunk. A bakonybéli régóta a turisták kedvenc fotópontja, olyan, mint a tájház boltíves, oszlopos tornáca. A lókúti buszmegállóba régi asztal, hokedli, pad került, és kiakasztották falára a hímzett, a kalauzról és a bolondos buszozó Emeséről szóló falvédőt. Idézve mellettük a Kispál és a Borz dalának sorait az Emese a Lusta Kígyó Gyógyszertárban című számból. „Emese most már indul a buszod/Menj haza szépen, látszik, hogy tudod/Hogy meg vagy bolondulva/S holnap ne gyere újra, ne gyere újra”. A bakonykoppányi megálló pedig a napokban belülről egészen színes lett, olyan, mint egy elegáns nappali.

Kívülről olyan, mint egy régi tabakos trafik, belülről elegáns nappali, olvasószoba hangulatát kelti a bakonykoppányi buszváró
Kívülről olyan, mint egy régi tabakos trafik, belülről elegáns nappali, olvasószoba hangulatát kelti a bakonykoppányi buszváró 
Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Kíváncsiak voltunk rá, hogy ezeket a várakozó utasoknak szánt különleges helyeket miként őrzik, zárják-e estére, és a már működők rendben vannak-e, vigyáznak-e rájuk. A lókútiban a dédi konyhájának hangulatát teremtették meg és Sümeginé Hegyi Ilona Adelheid polgármestertől megtudtuk, hogy nem zárják, eddig semmi gond nem volt vele. Már tervben van a falu másik kőből épített megállójának átalakítása is. "Adta magát ez a két hely, ha már az ősök ilyen tágasra építették, akkor ne csak beállók legyenek, hanem valamilyen komfortosabb funkciót is töltsenek be. Azt gondoltuk, hogy nemcsak a helyiek, de az idelátogatók is örülnek egy kis emlékébresztő komfortnak" – fogalmazott a faluvezető.

Az Együtt Bakonykoppányért Egyesület, az Ebke készült el nemrégiben a bakonykoppányi megálló új berendezésével. Mucska Csilla Gizella egyesületi tag beszélt az előzményekről lapunknak. "Láttunk az országban pár hasonlót, megtetszett az ötlet. A miénk egy szép régi épület, azt gondoltuk, hogy itt a várakozás semmiképp se türelmetlenül vagy kellemetlenül teljen. Egy kényelmes olvasószoba érzetének megteremtése volt a cél" – sorolta. "Mindent bele, ami van" alapon álltak neki, és barátok, ismerősök bútort, lakástextilt ajánlottak fel otthonról, olyasmit, ami náluk nélkülözhetővé vált, és a szerencse alakította úgy, hogy színben mind összeillenek. Nem gondolják az egyesületi tagok, hogy az alig kétszáz lelkes, családiasan összetartó községben nem tartaná mindenki fontosnak, hogy olyan kedves kinézetű maradjon, mint most lett.

Levendulamotívumok és tálalószekrény az egyik ugodi buszmegállóban
Levendulamotívumok és tálalószekrény az egyik ugodi buszmegállóban
Fotó: Gazdig Brigitta / Forrás:  Olvasó

Tapasztalatok szerint több jellemző oka van, amiért nekiállnak egy-egy faluban a megállódekorálásnak: közösségi élményt jelent, egyesületet népszerűsíthetnek, hagyományokat ápolhatnak vele. Gazdig Brigitta arról a buszváróról küldött szerkesztőségünknek fotókat, amit az Ugodi Hagyományőrző Egyesület rendezett be. Már a másodikat gondolták újra falujukban a tagok, utóbbi falára, tálalójára is virágokat festettek és az így megteremtett retró konyha fő motívuma a levendula lett. S a barnagi könyvváróról is írtunk már.

A lókúti, a bakonybéli, a bakonykoppányi, az ugodi, a barnagi... Folytassa a különleges buszmegállók sorolását! Olvasóink elküldhetik fotóikat a [email protected] e-mail-címre.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában