Ősz közepén

2 órája

Túrák és programok – Tuti bakonyi tippek október második hétvégéjére

Bakonyi Mustrát tartanak a 40 éves városban, traktort, hintót is várnak a madárijesztők bakonyi falujába, csűrt és tündérkertet avatnak fel a Magas-Bakony lábánál, ezrek gyalogolnak egy napon az Országos Kékkörön. Október második hétvégéjére számos tuti tippünk van, túrák és programok várják Zircre és környékére, Veszprém vármegyébe a kirándulókat, a családokat.

Rimányi Zita

Zirc 40 éves város, ezt a helyiekkel együtt ünnepelhetik most meg az ide látogatók, túrák és programok várják őket a bakonyi módra megrendezett mustra keretében. A Bakony egyébként is hívogat őszi színeivel a napsütésesnek ígérkező október közepi napokon. Szerepel többek közt a hétvégi ajánló bekezdéseiben a kéktúrázás lehetősége is.

Túrák várnak a Bakonyban – Képünkön egy kéktúrázó Bakonynána közelében az Alsó- és Felsőpere közti gesztenyefasort elhagyva gyalogol a Gaja-patak felé
Túrák várnak a Bakonyban – Képünkön egy kéktúrázó Bakonynána közelében az Alsó- és Felsőpere közti gesztenyefasort elhagyva gyalogol a Gaja-patak felé
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Programváltozás – Bakonyi Mustra a 40 éves városban, egy héttel később a tervezettnél

A Bakonyi Mustra elnevezésű rendezvényt, amelyről már korábban is írtunk, az időjárási körülmények miatt a tervezettnél egy héttel később tartják meg. Október 12-én, szombaton várják a szervezők az érdeklődőket. Kisebb változásokkal, de minden tervezett programelemet megvalósítanak. Néhány változás: a pásztorprogram zenei kíséretét Császár Dominik szolgáltatja; a zeneiskolások műsora délelőtt lesz. A Bakonyi Hímzőkör kiállításmegnyitóját pedig már október 11-én, pénteken 17 órakor megtartják a Reguly-múzeum Dubniczay-termében. Természetesen a szombati programoknak is része a kiállítás, és nagyon várják az idén 40 éveseket is egy hangulatos szülinapi köszöntésre.

Traktort, hintót is várnak a madárijesztők bakonyi falujába

Szüreti felvonulást és jótékonysági bált tartanak Csetényben október 12-én.  A gyülekező 11.30-kor lesz a falu Szápár felőli végén. A közös ebéd után, 12.30-kor indul a felvonulás. A bál 21 órakor kezdődik a Márvány bisztróban. A szüreti menetbe várják olyanok jelentkezését, akik traktorral, platós autóval, lovas kocsival, hintóval vagy más járgánnyal tudnak csatlakozni a táncosokhoz, a diákokhoz, az óvodásokhoz. A menet megállóinak asztalaira pedig finomságok felajánlását várják a szervezők.

Madárijesztőt minden kiskertbe! – ezzel a mondattal hirdettek kampányt Csetényben, mert azt szeretnék a helyiek, ha a szüreti felvonulás napjára, azaz október 12-ig minél többen járulnának hozzá a falu feldíszítéséhez, a madárijesztők kedves hagyományának továbbéltetéséhez. A díszek akár október végéig a helyükön maradhatnak, mindenki örömére, mosolyt csalva az arcokra.

Vásár és állatsimogató a Bakonyalján

Kézműves és termelői vásárt tartanak a pápateszéri vásártéren október 13-án, vasárnap 14 órától. Kiegészítő programként lesz hajfonás, állatsimogató és pónilovaglás.

Csűrt és tündérkertet avatnak fel a Magas-Bakony lábánál

Csűrt és tündérkertet avatnak fel ünnepség keretében október 12-én, szombaton 9 és 24 óra között a Múltidéző Jövő Tanyán, Bakonyszücsön. Gyümölcsfák ültetésére, tanyabejárásra, kézműves foglalkozásokra, előadások és népzene meghallgatására nyílik lehetőség, továbbá táncházhoz csatlakozhatunk.

Túrák – Ezrek egy napon az Országos Kékkörön

A Kéktúrázás Napját idén október 12-én, szombaton tartják meg. Az ingyenes túranap az Országos Kékkörön számos kirándulási lehetőséget kínál Veszprém vármegyében, a Magas-Bakonyban is. Érdemes előzetesen jelentkezni azokra.

Faludíszítés

Tavaly diadalívet állítottak fel falujukban a bakonyszücsi hölgyek, idén változtattak a koncepción és egy trónnal rukkoltak elő, amin méltó helyet kapott ősztündérük. Ezúttal is őszi alapanyagokból, kellékekből állították össze a díszt. Tündéri kis falu a Bakony lábánál Bakonyszücs, tündéri dekorációval, tündérien kedves helybeliekkel, tündérszép lányokkal, asszonyokkal. Ám máshol is remek faludíszítéseket csodálhatunk meg mostanában. Bében például és Borzaváron találtuk meg a bakonyi szellemkutat.

Erdei számlálás a Bakonyban – Kérdezőbiztosok állíthatják meg a fák között

A bakonyi erdőket lepik el október 12-én és 13-án a kérdezőbiztosok, a túrázókat számlálják és kérdőíveket töltetnek ki velük. A második bakonyi látogatószámlálás oka, hogy nem ismert, valójában hányan látogatják a magyar erdőket, pedig a hatékony erdei turisztikai fejlesztések alapja számuk ismerete.

Őszi égboltnézéshez adunk pár bakonyi tippet – Jön az üstökös! Látszik majd?

Októberrel megérkezett az igazi ősz, az éjszakák rohamosan hosszabbodnak, égi látnivaló akad bőven. A legfőbb kérdés: mennyire lesz fényes a Tsuchinshan–Atlas- üstökös? A bakonybéli Pannon Csillagdában erre is válaszolni tudnak hamarosan a szakemberek.

Szarvaskúti Dámfarm – A dámfarm Zirc határában szabadon látogatható
Szarvaskúti Dámfarm – A dámfarm Zirc határában szabadon látogatható
Forrás: Szarvaskúti Dámfarm

Dámfarm a város szélén

Mókás videó több is található a Szarvaskúti Dámfarm mindennapjait bemutató felületen, nemrégi a dámbika, Cremor őrült gyors táncát bemutatót mi is közzétettük. Ám mindenki maga is megnézheti Zirc határában a kecsesen lépdelő, ugrándozó szarvasokat, a dámfarm szabadon látogatható.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában