Juhász Előd

2 órája

Generációk nőttek fel vele, a Zenebutik atyja 87 évesen sem pihen

A zene mindenkié, ezt bizonyította a vörösberényi rendezvény a minap. A zene jelentőségéről, az emberi életben betöltött szerepéről beszélt Juhász Előd magyar zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, szakíró, a hazai zenei ismeretterjesztés ismert személyisége a vörösberényi kultúrházban, ahová a helyi polgári olvasókör hívta meg.

Kovács Erika

Életünk  egyik meghatározója a zene. Kasza Katalin, a Vörösberényi Polgári Olvasókör vezetőjének köszöntője után Juhász Előd, a zenetörténet ismert személyisége kiemelte: „Mindig is a hobbim, a szenvedélyem volt a munkám, amelyre hivatásként tekintettem.” 

A zene jelentőségéről, az emberi életben betöltött szerepéről beszélt Juhász Előd magyar zenetörténész, tévés és rádiós műsorvezető, Vörösberényben.
Juhász Előd, a zenetörténet ismert hazai személyisége büszkén beszélt arról, hogy 87 évesen is aktív
Fotó: Fülöp Ildikó / Forrás: Napló

A zene meghatározó az ember életében 

Büszkén említette meg, hogy a Zeneakadémia zenetudományi tanszékén mások mellett Kodály Zoltán és Bárdos Lajost is a mestere volt. Pályájáról kifejtette, 1963-ban végleges állást kapott a Rádiónál, és már az első évben interjút készített a Budapestre érkező Igor Sztravinszkij orosz zeneszerzővel. Műsorvezetője volt a Hétvégi panoráma, a Kettőtől ötig és a Muzsikáról fiataloknak című műsorsorozatoknak. Számára a legemlékezetesebb és egyben legtovább, a Csiba Lajossal közösen készített, 25 évig futó Zeneközelben című műsor volt. Utóbbi vegyes témájú műsor volt, amiben a komolyzene mellett a népzene, a dzsessz és a rock is helyet kapott.

Közben írt is, első könyve az 1964-ben megjelent, Gershwin című kötet, emellett zenei ismeretterjesztő előadásokat is tartott fiataloknak. Majd 1966-ban ösztöndíjjal és Kodály tanácsaival egyéves amerikai tanulmányúton vett részt, ahol tanulmányozta az amerikai zenei életet, a fesztiválokat.  1981-ben, Czigány György hívására átment a Rádióból a Magyar Televízióba, ahol – több más mellett – a Zenebutik volt rendkívül népszerű műsora. Ez is több műfajú műsor volt, a komolyzenei témák mellett bemutatták a legfrissebb nyugati pop-rock-videóklipeket, de irodalmi, képzőművészeti részek is szerepet kaptak benne. Az élőben sugárzott, változatos helyszínekről, így külföldről is jelentkező műsorsorozat húsz év alatt 266 adást ért meg. 

Juhász Előd nem pihen a nyugdíj után sem

A műsor 2002-ben, Juhász Előd nyugdíjazásával szűnt meg. A híres személyiség ezután sem állt le, különféle televíziós csatornáknál vezette például a Zenehíd című műsort, létrehozta a Szépművészeti Kórust. 2011-ben a Magyar Katolikus Rádióban Csiba Lajossal elkezdte a Zeneközelben című műsorsorozatot, de sajnos műsorvezető-társa halála miatt ma már egyedül vezeti.  2016-ban ugyanott indította útjára a szintén hetente jelentkező Házimuzsika a Délibáb utcában (itt van a Katolikus Rádió) című sorozatát.

Rendszeresen tart zenei ismeretterjesztő előadásokat és ír könyveket. Büszkén beszélt arról, hogy 87 évesen is aktív, három felnőtt lánya van és hat unokája, akikkel szívesen és gyakran kirándul. A Zenebutikból is ismert Juhász Előd azt mondta, a zene számára mindent jelent, ami közösséget épít, mindenki megérti, így összeköti az embereket. 

   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!