Minden nagyon szervezetten működik

2 órája

Milton: mi lesz a paradicsommal?

A hurrikán a Floridában élő magyarokat is veszélyeztette. Érdeklődésünkre a Zalából odaköltözött Franciska Baer írta meg a vész napján, hogy hogyan készültek fel a Milton érkezésére.

Keszey Ágnes

Mint ahogy korábban is írtuk, több  honfitársunk is él Floridában, akiket veszélyeztet a Milton.  A Zala vármegyéből származó Franciska Bear családjával együtt felkészült a hurrikán érkezésére, s mivel állatokat is tartanak, a jószágok biztonságáról is gondoskodott. Mindeközben pedig a hurrikán érkezése előtt néhány órával kérésünkre még azt is megírta, mi mindent tapasztalt Floridában, hogyan történt meg az evakuálás és hogyan éli meg az időjárási vészhelyzetet. 

A házak bezsaluzva a Milton hurrikán érkezése előtt 
Fotó: Franciska Baer
A házak bezsaluzva a Milton hurrikán érkezése előtt
 Fotó: Franciska Baer

"Vízálló bugyikat felcsatolni: érkezik Milton!"

E címet adta szerda esti beszámolójának Franciska Baer, melyben így ír: 

"Szombaton már lehetett tudni, hogy egy hurrikán közeledik felénk ezen a héten szerdán - azaz ma. Vasárnap megkaptuk az értesítést az iskolákból,hogy azok becsuknak csütörtökig. Hétfőn már egész hétre bezárták az iskolát. Ez azért különösen jó, mert így elindulhattak időben az emberek, akik menekülni akartak fel északra. Tőlünk Punta Gordából ahhoz, hogy kiérjünk Florida félszigetről, körülbelül 8 órát kell vezetni - no persze annyira nem kell elmenekülni. Floridában 22 millióan laknak, és ha mindenki elmenekülne egyszerre, az katasztrófa lenne,  az utak egyszerűen használhatatlanok lennének. Így is hatalmas dugók alakulnak ki északabbra, és fogy el a benzin, főleg az autópálya mellett. 

Milton hurrikán dél-nyugat Floridát vette célba, 250 km/h várható sebességgel és akár 5 méter magas viharhullámokkal. Már vasárnap megkérték, hogy az A és B zónákból evakuáljanak az emberek -  ezek a part menti házak. Továbbá mindenkit, aki mobilházban lakik. Ez nem azt jelenti, hogy ki kell menekülni Florida államból, hanem körülbelül 10-15 kilométert az állam belsejébe menni. Az iskolákban alakítanak ki menedéket, ilyenkor ezért is zárják le az iskolákat. 

Körülöttünk három menedék van, ahova állatokat is lehet vinni. Igazából minden nagyon szervezetten működik, van idő előre felkészülni és mindenki segítőkész. Bár pontosan nem tudjuk szinte az utolsó percig, hogy hova üt be a hurrikán szeme, így figyeljük a híreket, és folyamatosan jönnek az értesítések a telefonra, e-mailben az információkkal, így mindenki tudja hogy hogyan kell felkészülni. El lehet menni oktatásra, és támogatást is lehet kapni hogy felkészüljünk. Ingyen szállítás is van a menhelyre, továbbá egy listát is kapunk,  hogy pontosan mit kell vinni: személyi, fogkefe, fogkrém, eledel az állatoknak, stb.  

Az állatokra is gondolt a család, a tároló lett a menedékhely
Fotó: Franciska Baer
Az állatokra is gondolt a család, a tároló lett a menedékhely 
Fotó: Franciska Baer

A házat biztonságban kell hagyni, bezsaluzva, kertet kacatmentesen. Akik otthon maradnak, azok felkészülnek, mint például mi - bár a evakuálási zónában vagyunk, inkább itt maradtunk a sok állattal. A csirkék a tárolóban, a kutya és a cicák bejönnek a házba. A házat bezsaluztuk (van akinek hurrikán ellen védő ablaka is van, de azok elég drágák, bár lehet kérni támogatást rájuk). A kádat teleeresztettük vízzel , a mosogatókat is, edényeket, minden üres dolgot. A fagyasztó tele van vízzel, a fagyasztott ételeket elfogyasztottuk, mert valószínűleg pár napig áram és víz nélkül maradunk.  Vettünk gyertyát és WC papírt, mert ugye mint Covid alatt, itt is az fogy el a boltokból először. 🙂 Benzint is vettünk, ugyanis sok helyen már tegnapelőtt elfogyott. Sokaknak van generátora, és azzal pár napig el tudják látni magukat, egyébként a menedékhelyekre lehet majd menni mosakodni, akár tölteni a telefonokat.
Sokan féltenek ilyenkor bennünket a messzi távolból,  és ilyenkor elmagyarázom, hogy autóbalesetben sokkal, de sokkal többen halnak meg mint egy hurrikán következtében. Helen hurrikán következtében százan haltak meg, lehet hogy ők nem hallották a híreket vagy  bátorkodtak, de egyébként ritka a haláleset. Viszont az anyagi kár hatalmas. 2022-ben Ian hurrikán következtében megsérült a tetőnk, ugyanis az a hurrikán közvetlenül minket érintett. Ian összességében 112 millió milliárd dollár kárt okozott. Ennek következtében a biztosítások négyszeresére mentek fel, és sok biztosító tönkrement, sokan maradtak biztosítás nélkül. Ennek ellenére naponta 1000 ember költözik Floridába, a  Paradicsomba. Egykor Milton írta az Elveszett Paradicsom című könyvet. Nos, holnap meglátjuk mi történik ma éjszaka a Paradicsomunkkal Miltonnak köszönhetően."

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában