Őszi égboltnézéshez adunk pár bakonyi tippet

2 órája

Jön az üstökös! Látszik majd?

Októberrel megérkezett az igazi ősz, az éjszakák rohamosan hosszabbodnak, égi látnivaló akad bőven. A legfőbb kérdés: mennyire lesz fényes a Tsuchinshan–Atlas- üstökös?

Rimányi Zita

A Magyar Csillagászati Egyesület égi kalendáriuma és a hazai csillagászok reményei szerint a hónap közepén látványosság vár ránk az esti szürkületben. Közeledik ugyanis hozzánk a C/2023 A3, vagyis a Tsuchinshan–Atlas- üstökös. De mennyire lesz fényes és mikor? Szakértők úgy vélik, inkább csak most kezd fényesedni és pár hét múlva ígér látványosságot. Ugyanakkor kiválóan észlelhető a Szaturnusz, egyre korábban kel a Jupiter is, azaz itt az óriásbolygók szezonja, és a hónap utolsó harmadában a Mars is kellően felkúszik az égboltra keleten.

A bakonybéli Pannon Csillagda égbolt megfigyeléséhez használható szerkezete, többek között az üstökös figyelésére is használják
A bakonybéli Pannon Csillagda égbolt megfigyeléséhez használható szerkezete, többek között az üstökös figyelésére is használják
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Igazán vonzó a Bakony – erről már többször írtunk, most újra a bakonybéli Pannon Csillagdát ajánljuk figyelmükbe. Október 11. és 22. között az esti nyitvatartási óráiban, megfelelő időjárás esetén a horizont felett tartózkodó Hold lesz megfigyelhető. 

A Pannon Csillagda tetején lévő kupola
A Pannon Csillagda tetején lévő kupola
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A csillagda ajánlója alapján az ősszel megfigyelhető égitestek közt kuriózum egy szupernóva-maradvány, a Rák-köd, egy csaknem ezer éve felrobbant csillag hagyatéka, és a Tejút mellett az M2 jelű gömbhalmaz. Továbbá a Triangulum-galaxis a Háromszög csillagképben várja, hogy az éles szeműek megpillantsák spirális szerkezetét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában