40 centimétert mozdult el

2 órája

Kilengett a Balaton az erős szél miatt

Elmozdította a Balatont az erős szél csütörtök délben, erről Csonki István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság nyugalmazott igazgatója beszélt a veol-nak. Kilengett a Balaton, de ha csillapodik a szél, visszatér a medrébe - mondta.

Kovács Erika

Korábban a HungaroMet azt írta, hogy Európa partjait elérte egy olyan ciklon, amely a korábban aktív, Kirk nevű hurrikánig követhető vissza, ez a ciklon térségünkben kiadós csapadékot és erős szelet okoz, ez pedig „kibillenti” majd a Balaton vízszintjét. Csonki István a veol-nak megerősítette: valóban kilengett a Balaton, a tó hosszirányban mozdult el 40 centimétert, az erős szél miatt. Így a Balaton vízszintje Balatonakarattyánál 78 centiméter, Balatonaligánál 118 centiméter volt ma délben.

Kilengett a Balaton
2020 februárjában egyméteres különbség volt a keszthelyi és a balatonfűzfői vízállás között, amikor kilengett a Balaton
Fotó: Keszey Ágnes/MW-archív

Közölte, ahogy csillapodik a szél, a tó is megnyugszik, visszarendeződik minden, ennek jelei már mutatkoznak csütörtök délután, folyamatosan visszatér eredeti medrébe a tó.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!