Emlékezés

2024.08.03. 17:00

Csendes rejtekről csodás képek – Különleges helyre leltünk a Gerence völgyében, Bakonybél és Koppány közt félúton (képgaléria)

A Gerence mellett, a völgyben kanyargó autóúton Bakonybél és Bakonykoppány között élmény végighaladni, mi mindig lassan szoktunk menni, ha erre akad dolgunk. Fotós kollégánk meg is állt – nagyon jól tette, másoknak is ezt ajánljuk –, és így különleges helyre lelt rá csendes rejteken, ahol az erdő szokásos zajait a patak csobogása egészíti ki. Képgalériája bemutatja a szép mementót és környékét.

Rimányi Zita

– Bakonybél és Bakonykoppány között körülbelül félúton áll egy ismeretlen katona sírja, a kereszten egy évszám olvasható: 1945. A II. világháborúban eshetett el itt egy német katona, és azt gondolhatták a környékbeliek, hogy bármelyik térfélen harcolt, mindegy, melyik oldalon állt, emberként megérdemli a méltó emlékállítást. Ezért, úgy tudom, korábban falusiak gondozták a sírját. Egy ideje önkormányzatunk vette át ezt a feladatot, a fűnyírást, a környék rendezését rendszeresen elvégezzük. Részletesebb információink nincsenek az itt elhunyt katona történetéről – mondta el lapunknak Márkus Zoltán bakonybéli polgármester.

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Azt még megtudtuk a faluvezetőtől, hogy korábban ismeretlenek eltulajdonították, elvitték a síremlék keresztjére rögzített katonai sisakot, de azt a közelmúltban a hagyományőrzők pótolták, így visszakerült ide egy hasonló, az eredeti elrendezésnek megfelelően. Az örökszép Bakony csodás természeti környezete öleli körbe ezt a múltidéző, kegyeletteli, ugyanakkor figyelmeztető jelet, ami arra emlékeztet, mi az, amit nem szabad hagyni, hogy a történelem történéseiből megismétlődjön. Véletlenül sem.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában