Kupolacsere

2024.08.01. 11:11

Felkerült az új radar a Kőris tetejére, hamarosan újra fehér gömb jelzi a Bakony legmagasabb pontját (helyszíni fotók)

Július utolsó napján daruk segítségével a helyére került az új nagy hatótávolságú radar a Bakonyban, a Kőris tetején lévő radartorony vasszerkezetére emelték azt. Az épp arra járó túrázók láthatták, hogy az új berendezés egészen más kinézetű, mint a korábbi. Fotókat kaptunk róla olvasónktól.

Rimányi Zita

A napokban már többször írtunk arról, hogy lebontották a radarállomás burkolatát a Bakony legmagasabb hegyén, ám hamarosan újra fehér gömb jelzi majd már messziről a túrázóknak a Kőrist.

A HungaroControl lapunknak küldött tájékoztatása szerint a radart és a kupolát is fejlesztik a repülőbiztonság érdekében.

Felkerült az új berendezés a Kőris tetejére, helyére került az új nagy hatótávolságú radar a Bakony legmagasabb csúcsán
Fotó: Siebenfreud Bertalan

Ma újabb fotókat kaptunk a helyszínről egy olvasónktól, aki azokat szerdán készítette a közeli Vajda Péter-kilátóból. Szerinte az új berendezés kevésbé látványos, mint a régi, azonban biztosan korszerűbb. 

Fotó: Siebenfreud Bertalan

Az új kupola vélhetően a közeljövőben fog felkerülni a radarra, a pontos időpont valószínűleg leginkább az időjárástól függ, erős szélben, zivatarok idején ugyanis veszélyes lenne ezt a feladatot elvégezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában