Hirdetés

4 órája

Gipszkarton alkalmazása fürdőszobákban

A gipszkartonozás népszerű megoldás számos lakásfelújítási és építési projektben, de ha fürdőszobáról van szó, különleges körültekintést igényel. A magas páratartalom, a víz és a hőingadozások miatt a hagyományos gipszkarton lapok nem alkalmasak erre a felhasználásra. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan alkalmazható a gipszkarton fürdőszobákban, milyen speciális anyagokat kell használni, és mire kell különösen odafigyelni a kivitelezés során.

PR cikk

Miért hasznos a gipszkarton a fürdőszobában?

A gipszkarton gyorsan és egyszerűen szerelhető, könnyen alakítható, valamint esztétikus felületeket hozhatunk létre vele. Fürdőszobákban is kiválóan alkalmazható, például álmennyezetek, válaszfalak, vagy akár szaniterek beépítésénél használt falak létrehozásához. Azonban a fürdőszobai környezet sajátos kihívásokat támaszt, ezért itt csak speciális nedvességálló gipszkartont szabad használni.

 

Milyen típusú gipszkartont válasszunk fürdőszobákhoz?

A fürdőszobákban használt gipszkartonlapoknak ellenállónak kell lenniük a nedvességgel és párával szemben. A megfelelő választás a vízálló gipszkarton (más néven impregnált gipszkarton), amely zöld színű lap formájában érhető el. Ez a típus különleges vízlepergető réteggel van bevonva, így ellenáll a párának és a kisebb vízterhelésnek, amit a fürdőszobai használat okoz.

 

Milyen további anyagok szükségesek a fürdőszobai gipszkartonozáshoz?

A vízálló gipszkarton mellett további anyagokra és kiegészítőkre is szükség van ahhoz, hogy a fürdőszoba gipszkartonozása tartós és biztonságos legyen.

  • Vízálló glett és tömítőanyagok
    A gipszkarton illesztései és a csavarhelyek zárására vízálló glettet kell használni, ami megakadályozza a víz beszivárgását a lapok közé. A szilikon- vagy akrilbázisú tömítőanyagok szintén fontosak a kritikus területeken, például a zuhanyzó vagy a kád szegélyénél.
  • Vízszigetelő membrán
    A gipszkarton falak körüli területeket érdemes vízszigetelő membránnal kezelni, különösen a zuhanyzó vagy a kád környékén. Ez a réteg extra védelmet nyújt a víz ellen, és megakadályozza a nedvesség beszivárgását a falba.
  • Csemperagasztó és csempék
    A vízálló gipszkarton kiváló alapot nyújt a csempeburkolat számára. Fontos, hogy vízálló csemperagasztót használjunk, ami biztosítja a csempék hosszú távú stabilitását. A csempék segítenek abban, hogy a víz ne érintkezzen közvetlenül a gipszkarton felületével.
 

Gipszkarton szerelésének menete fürdőszobákban

  1. Keret és profilok előkészítése
    A gipszkarton profil szerelés szintén kritikus lépés a fürdőszobákban. A fémprofilok kiválasztása során figyeljünk arra, hogy rozsdamentes vagy speciálisan kezelt anyagot válasszunk, mivel a fürdőszoba nedves környezete a fém alkatrészek korróziójához vezethet. A profilokat úgy kell rögzíteni, hogy stabilan tartsák a gipszkarton lapokat, és megfelelő alapot nyújtsanak a csempeburkolathoz.
  2. Gipszkarton lapok rögzítése
    A lapokat az elkészült profilokra csavarokkal rögzítjük, de ügyelni kell arra, hogy a csavarok ne sértsék meg a vízálló bevonatot. A lapok felhelyezése után az illesztéseket vízálló glettanyaggal és tömítőszalaggal kell kezelni, hogy a nedvesség ne juthasson be a lapok közé.
  3. Vízszigetelés és csempeburkolás
    A szerelést követően a vízérzékeny területeket, például a zuhanyzó és kád környékét érdemes vízszigetelő réteggel bevonni. Ez lehet valamilyen kenhető membrán vagy fólia. A burkolás előtt fontos, hogy a felület teljesen sima és egyenletes legyen, hogy a csempe stabilan tapadjon.

Mire kell különösen figyelni?

Szellőzés: A fürdőszobai gipszkarton alkalmazása esetén nagyon fontos a megfelelő szellőzés biztosítása, hogy a pára gyorsan távozhasson, és elkerüljük a nedvesség felhalmozódását.

Profilok anyaga: A fémprofilokat mindig rozsdamentes vagy korrózióvédelemmel ellátott változatban válasszuk, mivel a párás környezet gyorsan rozsdásodáshoz vezethet.

Vízálló kiegészítők használata: Csak olyan anyagokat használjunk, amelyek kifejezetten nedves helyiségekhez készültek, mint a vízálló glettanyagok, tömítők és csemperagasztók.

Rendszeres karbantartás: A vízálló anyagok idővel veszíthetnek hatékonyságukból, ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a falak állapotát és időnként újra tömíteni a kritikus területeket.

Lang Építőanyag Kereskedés Veszprém

Kapcsolat
Cím: 8411 Veszprém-Kádárta, Győri út 1.
Tel.: +36 88 458 500
Email: [email protected]

Nyitvatartás:
H - P: 7:00-16:00 óráig
Szo: 7:00-12:00 óráig

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában