Év gombája 2025

5 órája

Sárga gévagomba – Közönségszavazást nyert, aranyat ér, de van veszélye a szedésének, az evésének

Feltűnő színe miatt messziről úgy tűnhet, az erdőben eldugott aranyra bukkantunk, amikor megláttuk. Bizonyos szempontból így is van, a sárga gévagomba sokat ér, hasznos táp- és hatóanyagokat rejt, és keresett. Az Év Gombája 2025 cím birtokosa szedhető, ehető, de csak óvatosan, óvintézkedéseket betartva. A végletek gombája: vagy rajonganak érte az emberek vagy gyomorcsikarásra emlékezve fintorogva elfordulnak tőle.

Rimányi Zita

Óriásokra akadhatunk mostanában a Bakonyban, ha gombaszedés a célja a kirándulásunknak. Őzlábgomba, vargánya – ezek a fajok látszólag beneveztek a bakonyi kalapversenyre, esernyőnek beillő méretűre nőttek. Többen is találtak vadgomba keresése közben gigavargánya példányokat. Található az erdőkben jelenleg a színe miatt feltűnő sárga gévagomba is, amely immár versenynyertes lett: közönségszavazás révén választották meg az Év Gombája 2025 cím birtokosának.

Sárga gévagomba – A 2025-ös év gombája faj szedéséhez jól jön a hosszú nyélre szerelt fűrész, általában több kilónyi együtt ül a fán belőle
Sárga gévagomba – A 2025-ös év gombája faj szedéséhez jól jön a hosszú nyélre szerelt fűrész, általában több kilónyi együtt ül a fán belőle 
Forrás: Vadgomba – Kisalföld és Bakony

Sárga gévagomba – Egy ehető tapló

A sárga gévagomba többemeletes legyezőként helyezkedik el a fák törzsén. Egy tapló. Megkértük Győri Krisztina gombaszakellenőrt, mutassa be nekünk. Ehető, de kiderült, hogy csak addig, amíg fiatal, amíg sárga a húsa, puha és lédús. Az idősebb termőtestek fogyasztásra már nem alkalmasak, gyomorfájáshoz, hasmenéshez vezethetnek. Nem is szereti mindenki, van, akinek eleve bántja a gyomrát, ugyanakkor rengetegen keresik, népszerű gombafaj. A csirkehúshoz hasonló az íze, akadnak, akik épp ezt nem várják egy gombától, mások kimondottan odavannak érte. A végletek gombája ebből a szempontból.

Fontos, hogy csak húszperces hőkezelés után fogyasztható és csak a fiatal példány!

A gombaszakellenőr magyarázata szerint azért szükséges az előírt főzési idő betartása, mert olyan anyagokat tartalmaz, amik nyersen gyomorpanaszokhoz vezetnek, viszont ezek hőre lebomlanak.

Sárga gévagomba – Májusban van a fő termőideje, ősszel is lehet ugyan találni, de csak kisebb mennyiségben, főként  fűzfán, vadcseresznyén
Sárga gévagomba – Májusban van a fő termőideje, ősszel is lehet ugyan találni, de csak kisebb mennyiségben, főként fűzfán, vadcseresznyén
Forrás: Vadgomba – Kisalföld és Bakony

A sárga gévagomba fűzfán, vadcseresznyén található meg leginkább, sokszor három-öt kiló is lehet egy fán. Májusban van a fő termőideje, de ősszel is lehet találni kisebb mennyiségben. A likacsosgombák közé tartozik, tehát egy taplófaj. Gonosz élősködőnek tűnhet, azonban a fa lebontásával egy fontos körforgáshoz járul hozzá és sok élőlénynek teremt megfelelő körülményeket ennek során.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában