Gyorsan, könnyen, finomat

6 órája

Tökös-mákos palacsinta: ezt az egész család imádni fogja! (videó)

Gyorsan, könnyen, finomat – a Veol Bisztró ebben nyújt videós segítséget. Ezúttal Horváth Patrik szakács a tökös-mákos palacsinta töltelékének elkészítését mutatja be. Ki-ki a saját palacsintareceptjét ezzel teheti különlegessé, egyszerű, laktató, átmelegítő őszi étel, édes ízzel.

Rimányi Zita

A Veol Bisztró egyszerűen tálalható mennyei ízeket ígér. Gasztrosorozatunkban nemrégiben Kakukkfű tanár úr, azaz Somogyi Tamás mesterszakács hamis pacalt főzött. Most egyik tanítványát kértük meg, árulja el, hogyan készül a cseszneki retrópalacsintázó őszi különlegessége, a tökös-mákos palacsinta. Igen, tudjuk, erről sokaknak a nagymama tökös-mákos rétese jut eszébe, és nem járnak messze az igazságtól, az alapötlettől, de nem egészen erről van szó.

Tökös-mákos töltelék Horváth Patrik tálalásában; különleges lesz tőle a palacsinta
Tökös-mákos töltelék Horváth Patrik tálalásában; különleges lesz tőle a palacsinta
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A recept fő összetevője nem a főzőtök, hanem az édes sütőtök, és mutatjuk a titkot is, amitől igazán krémes lesz a töltelék. Őszies, átmelegít, zamatával és a színeivel is. Horváth Patrik mozdulatait érdemes követni, a Várvölgy Vendéglő szakácsa mutatja be az elkészítés menetét videónkon. Gyorsan, könnyen, finomat – így is lehet.

A tökös-mákos palacsinta töltelékének a hozzávalói
A tökös-mákos palacsinta töltelékének a hozzávalói 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Tökös-mákos palacsintatöltelék – hozzávalók

  • sütőtök
  • méz
  • mascarpone
  • mák
  • porcukor
  • tej
Már a színek miatt is jó párosítás a sütőtök és a mák, de ízeik is összeillenek, kiegészítik egymást
Már a színek miatt is jó párosítás a sütőtök és a mák, de ízeik is összeillenek, kiegészítik egymást 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Sütőtök és mák – szokatlan, de menő párosítás

A sütőtököt a szokásos módon feldaraboljuk, megsütjük. Majd a héjából kikanalazzuk, keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Mézet csorgathatunk hozzá, és kevés mascarpone teszi igazán lággyá, krémessé. Elég összekeverni ezeket a hozzávalókat.

A mákot kevés tejben porcukorral együtt melegítjük, közben kavargatjuk. Elég egyszer megrottyantani, így puha lesz a mák, nem roszog majd a fogunk alatt. Ez is hozzájárul a krémes végeredményhez. Természetesen a sütőtökös és a mákos krémet kanállal összedolgozhatjuk, s mehet is a palacsintatésztába. Garantáljuk, hogy sokáig megmarad kellemes íze a szájban, mert kipróbáltuk. S ha valaki amúgy is sütőtököt süt a családnak vagy sütőtökkrémlevest készít, akkor az alapanyag egy részéből lehet tökös-mákos töltelék.

Veol Bisztrót nyitottunk

A bakonyiak erdőjárók, a receptrengetegben is eligazodnak. Hónapról hónapra, hétről hétre segítenek a régi ízeket a mai asztalokra tálalni. A Naplóval és internetes oldalával, a veol.hu-val együtt. Minden, ami helyi és ehető. Csak finoman. Jól kifőztük, felpörgetjük, rövid videókon bemutatjuk. Ha csatlakozna kedvenc receptjével sorozatunkhoz, aminek elkészítését is szívesen bemutatja, vagy javaslata van a Veol Bisztróval kapcsolatosan, akkor kérjük, hogy írjon a [email protected] e-mail-címre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában