2024.10.20. 07:00
Tökös-mákos palacsinta: ezt az egész család imádni fogja! (videó)
Gyorsan, könnyen, finomat – a Veol Bisztró ebben nyújt videós segítséget. Ezúttal Horváth Patrik szakács a tökös-mákos palacsinta töltelékének elkészítését mutatja be. Ki-ki a saját palacsintareceptjét ezzel teheti különlegessé, egyszerű, laktató, átmelegítő őszi étel, édes ízzel.
A Veol Bisztró egyszerűen tálalható mennyei ízeket ígér. Gasztrosorozatunkban nemrégiben Kakukkfű tanár úr, azaz Somogyi Tamás mesterszakács hamis pacalt főzött. Most egyik tanítványát kértük meg, árulja el, hogyan készül a cseszneki retrópalacsintázó őszi különlegessége, a tökös-mákos palacsinta. Igen, tudjuk, erről sokaknak a nagymama tökös-mákos rétese jut eszébe, és nem járnak messze az igazságtól, az alapötlettől, de nem egészen erről van szó.
A recept fő összetevője nem a főzőtök, hanem az édes sütőtök, és mutatjuk a titkot is, amitől igazán krémes lesz a töltelék. Őszies, átmelegít, zamatával és a színeivel is. Horváth Patrik mozdulatait érdemes követni, a Várvölgy Vendéglő szakácsa mutatja be az elkészítés menetét videónkon. Gyorsan, könnyen, finomat – így is lehet.
Tökös-mákos palacsintatöltelék – hozzávalók
- sütőtök
- méz
- mascarpone
- mák
- porcukor
- tej
Sütőtök és mák – szokatlan, de menő párosítás
A sütőtököt a szokásos módon feldaraboljuk, megsütjük. Majd a héjából kikanalazzuk, keverőtálba tesszük, villával összetörjük. Mézet csorgathatunk hozzá, és kevés mascarpone teszi igazán lággyá, krémessé. Elég összekeverni ezeket a hozzávalókat.
A mákot kevés tejben porcukorral együtt melegítjük, közben kavargatjuk. Elég egyszer megrottyantani, így puha lesz a mák, nem roszog majd a fogunk alatt. Ez is hozzájárul a krémes végeredményhez. Természetesen a sütőtökös és a mákos krémet kanállal összedolgozhatjuk, s mehet is a palacsintatésztába. Garantáljuk, hogy sokáig megmarad kellemes íze a szájban, mert kipróbáltuk. S ha valaki amúgy is sütőtököt süt a családnak vagy sütőtökkrémlevest készít, akkor az alapanyag egy részéből lehet tökös-mákos töltelék.
Veol Bisztrót nyitottunk
A bakonyiak erdőjárók, a receptrengetegben is eligazodnak. Hónapról hónapra, hétről hétre segítenek a régi ízeket a mai asztalokra tálalni. A Naplóval és internetes oldalával, a veol.hu-val együtt. Minden, ami helyi és ehető. Csak finoman. Jól kifőztük, felpörgetjük, rövid videókon bemutatjuk. Ha csatlakozna kedvenc receptjével sorozatunkhoz, aminek elkészítését is szívesen bemutatja, vagy javaslata van a Veol Bisztróval kapcsolatosan, akkor kérjük, hogy írjon a [email protected] e-mail-címre.