Ízek és élmények

2 órája

Nehéz lehet a választás a sok program közül

Kulturális események, süllőfesztivál, szüreti mulatság, túrák. Sokszínű kínálat , rengeteg program várja az érdeklődőket október harmadik hétvégéjén a Balatonnál.

Keszey Ágnes

Rengeteg program várja a vendégeket hétvégén a Balatonnál. 

20240813_Őrtorony kilátó_Tihany_FI_VN (20)
Tihanyban több program is várja az érdeklődőket
Tihanyban több program is várja az érdeklődőket 
Fotó: Fülöp Ildikó/archív

Boldog IV. Károly ünnepe Tihanyban 

Szombaton 10 órakor  Tihany egyik szakrális helyén, a  Kálváriánál megemlékezéssel, majd 11 órakor az apátsági templomban ünnepélyes szentmisével tisztelegnek Boldog IV. Károly előtt.

Zenei találkozások Tihanyban

Ki gondolná, hogy Prokofjev és Gershwin kortársak voltak? Vagy, hogy Grieg és Csajkovszkij is egy időben éltek? Eltérő stílusok, eltérő hangulatok. Mégis, ezek a zenei géniuszok időről időre találkoztak egymással a világ különböző pontjain. Ennek jegyében zajlik az Orosz Zenei Fesztivál a Tihanyi Bencés Apátságban, szombat és vasárnap kora esti koncertekkel. 

Cserszömörcés túra

Apró vízesésektől csillogó mésztufa lépcsők, narancsvörös vizű holtágak, őszi levelektől tarka miniszigetek, vízbe dőlt, természetes hidakként szolgáló faóriások: mindezeket megcsodálhatják a résztvevők szombaton 10 és 14 óra között A táj nemzetközi napja alkalmából rendezett geotúrán. A 8 kilométeres, közepes nehézségű túra a balatonfüredi Koloska csárdától indul. A szervező Balaton-felvidéki Nemzeti Park oldalán előzetes jelentkezéssel és jegy megváltásával lehet részt venni az eseményen.

Süllőfesztivál Szigligeten 

Szombaton 13 órától vasárnap 20 óráig várják a vendégeket Szigligeti Süllőfesztiválra. A Szigligeti Turisztikai Egyesület immár tizennyolcadik alkalommal rendezi meg az eseményt, melyen kulturális és gasztro élményekkel gazdagodnak a résztvevők. 

Szüreti felvonulás

Ünnepelve az idei év termését, valamint a borosgazdák áldozatos munkáját, akik éltető nedűt varázsolnak a szőlőből, szombaton 13 órakor veszi kezdetét a szüreti felvonulás Zánkán. A menet a Búzavirág utcából, a Tenger-szem lovardától indul, több helyen megállva a strandra érkezik. Délután és kora este fellépők is szórakoztatják a közönséget. 

Szubjektív tárlatvezetés 

Hiperrealista és fotórealista festészet vagy sajátos szimbolizmus? Vagy egyik sem? Mácsai Pál színművész várja  szubjektív tárlatvezetésre az érdeklődőket édesapja, Mácsai Pál festményeit, fotográfiáit és filmjeit bemutató kiállításra szombaton 15 órakor a balatonfüredi Vaszary Galériában.  A tárlat a 2005-ben lezárult jelentős életművet több szemszögből, kritikai megközelítésben mutatja be.

Színek és illatok 

Mit jelent egy illat, ha színnel mondjuk el? Lehet-e szín és illat között összefüggés, vagy mindez csak a fantáziánkra van bízva? Erre keresei a választ a balatonfüredi Huray villában szombaton 17.30-kor  Nyárádi Natália parfümőr Bánki Magdi Fedések című kiállításán. 

Ultrafutás Balatonfüreden 

Az ország legjobb ultrafutói közül tizenöten versengenek szombaton reggeltől a futók a Backyard Ultra Csapat Világbajnokságon. Az eseményről itt írunk részletesen. 

Őszi holdfénytúra - különleges program a túrázóknak

Varázslatos késő délutáni, kora esti túra a Badacsonyon, lenyűgöző esti fényekkel a Kisfaludy-kilátó tetejéről. Ennek részese lehet az, aki a Badacsonyi Tourinform elérhetőségein előzetes jelentkezéssel részt vesz a szombaton 16.30-kor, a Rózsakő parkolólótól indulú túrán. 

Ilyen volt a hangulat a tavalyi Süllőfesztiválon

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában