Balaton

2 órája

A balatoni vízimentők az idei nyáron sem unatkoztak, több ember életét is megmentették

Összesen 54 helyszínen látott el szolgálatot a balatoni strandokon a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának (VMSZ) 370 képviselője, közölte a VMSZ az idei nyári szezon mérlegéről. A vízimentők több ember életét is megmentették a Balatonnál.

Kovács Erika

Azt írták, összesen 6576 napot dolgoztak a Balatonnál, napi 10-12 órában, és 3497 könnyű sérültet láttak el az elmúlt nyáron. A vízimentők arról is beszéltek, hogy kilenc vízimentő-tanfolyamot tartottak, ezeknek köszönhetően kötelékükben 111 új vízimentő lépett szolgálatba idén. Többen közülük az államilag elismert képesítő bizonyítványt is megszerezték.

Vízimentők mentőmellényeket adtak át Alsóörsön
A vízimentők az alsóörsi strandra is vittek mentőmellényeket
Fotó: archív/Nagy Lajos

Utaltak arra is, hogy mentőhajóikat 341 alkalommal riasztották, melyek legénysége összesen 290 bajbajutottat mentett ki a mély vízből. Hajós kollégáik ötven alkalommal valamilyen eszközt mentettek, így többek között felborult, elsüllyedt vitorlásokat emeltek ki a vízből, valamint műszaki hibás járműveket vontattak ki a kikötőkbe.

Emelt szintű feladatot is elláttak a vízimentők

A vízimentők emelt szintű mentőegységei 114 feladatot láttak el, sürgősségi mentőhajói 48, mentőtiszti autója 47, az esetkocsik pedig 19 esetben nyújtottak emelt szintű ellátást a bajbajutottaknak.
Mindemellett 10 vízi vagy vízparti rendezvényt biztosítottak, többek között a Balaton-átúszást és -átevezést, a Kékszalag tókerülő vitorlásversenyt, és ott voltak akkor is, amikor a Kispingvin Sportegyesület vízilabdázói hosszában úszták át a Balatont.

A vízi mentők kiemeltek kezelik a vízi balesetek megelőzését, ezért külön súlyt helyeznek arra, hogy minél több balatoni strandon legyen mentőmellénnyel teli állvány, melyeket mind több helyen kitesznek, illetve átadnak. Örömmel utaltak rá, hogy szerencsére nem viszik magukkal a mellényeket a fürdőzők, azok használat után visszakerülnek hozzájuk. Jellemzően valamilyen vízi eszköz, például vízi bicikli használatánál igénylik a fürdőzők, és a tapasztalatok azt mutatják, már trendi, illetve egyre népszerűbb a mentőmellény viselése a balatoni strandokon.  

A vízimentők kiemelten kezelik a vízibalesetek megelőzését, ezért külön hangsúlyt helyeznek arra, hogy minél több balatoni strandon legyen mentőmellénnyel teli állvány. Örömmel utaltak rá, hogy szerencsére nem viszik el a mellényeket a fürdőzők, azok használat után visszakerülnek a helyükre. Jellemzően valamilyen vízi eszköz, például vízibicikli használatánál igénylik a fürdőzők, és a tapasztalatok azt mutatják, már trendi, illetve egyre népszerűbb a mentőmellény viselése a balatoni strandokon.

A vízimentők 23 helyszínen tartottak baleset-megelőzési bemutatót és újraélesztés-oktatást. A mentőövet népszerűsítő táblákból 85 darabot helyeztek ki a strandolók biztonsága érdekében. Az őszi és a téli időszakban már a jövő nyárra készülnek, ami a felszerelésük karbantartását, pótlását, fejlesztését, valamint kollégáik további képzését jelenti. A céljuk, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava. A vízimentők több bravúros mentést végeztek a Balatonon ezen a nyáron is, amikről beszámoltunk Bagyó Sándor elnök közösségi oldala alapján. Legutóbb egy oldalára borult tengeri vitorlást állítottak fel speciális eljárással, daruval, majd partra vontatták a hajót. Legelőször a legénységet mentették, mindenkit épségben a partra vittek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában