Film

2 órája

Górcső alatt a gyermekvédelem

A gyermekvédelem, az állami gondozás, a nevelésbe vett gyermekek helyzetét, kérdéseit feszegeti a tapolcai Labovszky Tamara ötlete alapján készült dokumentumfilm, amelyet telt ház előtt mutattak be a tapolcai moziban tartott premieren.

Tóth B. Zsuzsa

Tamara gyermekvédelmi szakemberként mutatja be a filmben egy munkanapját, miközben a film a mai magyar gyermekvédelmi rendszerbe, a rendszert megélt – ma már felnőtt – gyerekek emlékeibe és néhány állami gondozásban élő gyermek álmaiba nyújt bepillantást.

A gyermekvédelem kérdéseit feszegeti a Labovszky Tamara ötlete alapján és főszereplésével forgatott film  
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A gyermekvédelem neuralgikus pontunk

A filmből kiderül, hogy a gyermekvédelem neuralgikus pontja a modern társadalomnak. Hazánkban is fel-fellángolnak a viták, akár parlamentáris szinten, ám a probléma alapjára rávilágítani csak a személyes sorsokon, döntéseken, vállalásokon keresztül lehet. 

Az egyórás film vetítését követően az alkotók – Labovszky Tamara producer, főszereplő; Simo Lakatos Barna rendező, vágó, zene; Mezei Zoltán operatőr és Szigethy S. Eszter vágó, narrátor – beszélgetésre hívták a nézőket.

Mezei Zoltán, Labovszky Tamara és Simo Lakatos Barna a premier előtt
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Lapunknak Tamara elmondta, hogy régóta kereste azt, a szakmától eltérő módszert, amellyel felhívhatja a figyelmet a gyermekvédelem problémáira. – Mivel művészeti iskolát végeztem, művészeti eszközöket kerestem célom eléréséhez. Filmes barátaimtól kértem segítséget, hogy az ötletem alapján készítsenek valami olyat, amely érdekes lehet, ugyanakkor felhívja a figyelmet a 117 ezer veszélyeztetett gyermekre. Miközben a gyermek a mindenek feletti érték, és az egyetlen, amire szüksége van, az a végtelen szeretet. Ennek az energiáját szeretnénk tovább vinni – mondta Tamara, aki az önkéntes munkával és adományokból készített film forgatása előtt felkeresett a rendszerben mára felnőtt egykori gyermekeket, és megkérte őket, hogy írják le pozitív és negatív tapasztalataikat. 16 történet érkezett, amelyek a film gerincét alkotják vágókép kísérettel, ezeket foglalja keretbe Tamara egy munkanapjának története. Munkája során őt követve jut el a néző a ma állami gondozásban, családoknál felnövő gyerekekhez, akik álmaikról beszélnek a filmben. 

Már készül a film folytatása

A filmet várhatóan még több alkalommal, több fórumon, közösségi vetítéseken levetítik, a producer pedig már a folytatáson dolgozik csapatával. A következő film már nem a gyermekek látószögéből mutatja be ezt a világot, hanem egy gyermek sorsát követi több szakmabeli rálátásával.

Ma Magyarországon 117 ezer veszélyeztetett gyermeket tartanak nyilván. Évente hét-nyolcezer gyermek kerül a gyermekvédelmi szakellátásba, állami gondozásba. 2023-ban 23 ezer 500 gyermek élt a gyermekvédelmi szakellátásban, 15 ezer 900 gyermek él ma nevelőszülőknél, 5400 nevelőszülő van az országban, de kétezer nevelőszülő hiányzik ahhoz, hogy minden 12 év alatti gyermek családban nőhessen fel. 4000 gyermek él súlyosan veszélyeztető családban férőhelyhiány miatt. 300 gyermekre jut egy pszichológus. Havonta 54 ezer 200 forintot költ az állam egy gyerek teljes körű ellátására, s az ellátmány összege tíz éve nem emelkedett.    

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában