Túrázás

2 órája

Jelentjük, újra csobognak a patakok – Mutatjuk, milyen hangnak, látványnak örülnek eső után a bakonyiak (képgaléria, videó)

A nyáron alig folydogáltak, több helyen kiszáradtak a Magas-Bakonyban a patakok. A múlt hétvégi rekordmennyiségű eső hatására azonban újra kedvesen csobog a Cuha, a Gaja és a Gerence. A helyiek ezt a hangot szeretik, ha vizeikről van szó.

Rimányi Zita

Bakonybélben szombaton országos 24 órás rekord született a 87,4 milliméteres csapadékkal. Beszédes adat az is Márkus Zoltán polgármester szerint, hogy csütörtöktől hétfőig összesen 360 milliméternyi eső esett településükön. Igaz, korábban voltak gondok a faluban hasonló esetekben, de ezúttal még készültségre sem volt szükség. Persze azért éber volt a faluvezetés.

A Cuha Zircnél, a 82-es főút közvetlen közelében kedvesen csobog
A Cuha Zircnél, a 82-es főút közvetlen közelében kedvesen csobog
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Igyekeznek helyben mindent megtenni azért, hogy a vízelvezetés megfelelő legyen, a település belső részein már javításokat végeztek ennek érdekében, de a biztonság fokozása úgy lenne megoldható, ha pályázati támogatás révén valósíthatnának meg beruházást. Ezt szeretnék, már többször megpróbáltak forrást igényelni ehhez.

A Gaja Bakonynánánál olvasónk csütörtöki fotóján
A Gaja Bakonynánánál olvasónk csütörtöki fotóján
Fotó: Vaskó Brigitta / Forrás:  Szelfi Off Túra

Szerencsére ezúttal azért sem jelentett nagyobb gondot a csapadék, mert nem hirtelen zúdult le, nem okozott villámárvizet, így elvezetése folyamatosan megoldódott. Ráadásul a nyári aszály, szárazság miatt kiszáradt talaj gyorsan beitta a vizet. Így a Gerencében, ami a meleg hónapokban épp csak csordogált, megemelkedett a vízszint, de most sem magas. Minderről szintén Márkus Zoltán beszélt lapunknak és fotókat, videót is küldött Bakonybélből.

A Gerence Bakonybélnél az önkormányzat friss fotóján
A Gerence Bakonybélnél az önkormányzat friss fotóján
Forrás: Bakonybéli önkormányzat 

Bakonynánai olvasónk, aki gyakran túrázik, hasonló helyzetjelentést adhatott a Gajáról, ami szinte teljesen kiszáradt a nyáron. Fényképei nyomósan érvelnek amellett, miért érdemes most kirándulni a Magas-Bakonyban.

Mi Zircen a Cuha partjára mentünk ki. A 82-es főút alatt szűkebb helyre szorítva siet. Jó érzés hallani, milyen hangot ad itt a csobogása, és a Hosszúrét, a Kardosrét felé vezető szakaszán is sokkal jobban néz ki, mint nyáron. Patakszerűbb, nem a csak a medrét mutatja. Igaz, a múlt hétvégi esőzésekkor itt is valószínűleg gyorsan itta be a szomjas talaj a vizet, mert ha a nyári aszály nem fokozódott volna irgalmatlanná, akkor a leesett csapadék jobban megemelte volna a patakok vízszintjét a most tapasztaltnál. Többen azt jósolják, hogy a mostani csobogás se tart soká, ha nem lesz csapadékutánpótlás. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában