Az evangélikusok tenni akarása

2 órája

Impozáns épületben ünnepelt a veszprémi Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda

Fenntartható és gyermekbarát épületet kapott a veszprémi Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvoda. A munkálatok tavaly augusztusban kezdődtek meg, az új épületet pedig a terveknek megfelelően idén ősszel birtokba is vehették a gyerekek. Az Aradi vértanúk útján található impozáns épületet pénteken ünnepélyes körülmények között avatták fel és áldották meg az egyházak képviselői.

Juhász-Léhi István

Az előzményekről: a fenntartó Veszprémi Evangélikus Egyházközség és a beruházó Magyarországi Evangélikus Egyház célja az volt, hogy korszerű épületben folytathassa működését az óvoda. A Magyarországi Evangélikus Egyház és Magyarország Kormánya által 2020 márciusában megkötött hosszú távú megállapodás értelmében a kormány – az evangélikus egyház fejlesztési igényeire válaszolva – támogatja új evangélikus egyházi óvodák építését, illetve több meglévő óvoda esetében a modernizációt és a férőhelybővítést.

Fotó: Szalai Csaba

– Az egyház küldetése a jóra törekvés és ennek továbbadása – hangsúlyozta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára az átadó ünnepségén. Soltész Miklós úgy fogalmazott: "Az új óvoda lelkiséget sugároz, építi az itt növekvő gyermekeket." Megemlítette, hogy az óvodafejlesztési programban mintegy 200 óvoda és 20 ezer férőhely épült vagy újult meg országszerte. Felidézte: tavaly októberben kezdték meg az építkezést Veszprémben, a beruházás gördülékenyen, 11 hónap alatt megvalósult.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) a helyi gyülekezetnek mondott köszönetet, szavai szerint az ő összefogásuk nélkül nem valósulhatott volna meg a felújítás.

Rádóczy Ágnes intézményvezető az ünnepség előtt elmondta, az óvoda indulás óta eltelt tizenhárom esztendő egyik legfontosabb stációja az első év volt, amit közösen élhettek meg az első csoportba járó minden gyermekkel és szüleikkel. Ez volt a legemlékezetesebb évük, majd a csoportok száma lassan kettőre, majd háromra gyarapodott, és lassan megismerték egymást kollégáikkal, a gyerekekkel. Újabb és újabb hagyományok alakultak ki, és megszületett egyfajta lelki tartalom is az intézményben. 

Az igazgató asszony elmondta azt is, hogy nagyon jó a kapcsolatuk a fenntartó gyülekezettel, lelkészeik mindenben támogatják őket. A lelkész hetente tart a gyermekeknek és felnőtteknek áhítatot, amit nagyon várnak a kicsik. Nagyon szeretik ezeket a kis istentiszteleteket. Ezenkívül bibliaköri foglalkozásokat is tartanak, amire szintén a lelkésznő készíti fel a közösséget. Hangsúlyozta: régóta vártak erre a csodára, a csodás épületre. 

A vendégek között természetesen ott volt Ovádi Péter, a térség parlamenti képviselője is, aki kijelentette, nagy öröm, hogy Veszprémben egy teljesen megújult óvodát adhatnak át. Felhívta a figyelmet arra, hogy Veszprém az elmúlt időszakban a felújításokról, a megújulásokról és az újragondolásokról szólt, ám mégis csak nagyszerű az, amikor a jövő számára épül valami. Ovádi Péter szerint a másik örömteli dolog, hogy az az evangélikus egyház újította meg az óvodát, amelynek tagjai az első perctől kezdve ezt a csodát megálmodták. A képviselő köszönetét fejezte ki az evangélikus közösségnek, akik szerinte nagyon jó döntést hoztak akkor, amikor az óvoda mellett határoztak, hiszen ez a szívet melengető beruházás a veszprémi jövő egy szelete is egyben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában