Ars Sacra

2024.09.11. 11:00

Főszékesegyházi kórusok – Hatvanan együtt zengik Isten dicséretét a bakonyi bazilikában (podcast)

Mintegy hatvanan, három kórus tagjai zengik együtt Isten dicséretét a Zirci Ciszterci Apátság csodálatos templomában. A bazilika lesz a helyszíne saját koncertjeiknek és az összkari művek előadásának, elhangzik többek közt Händel Hallelujája. Kapitány Dénes orgonaművészt, apátsági zeneigazgatót, az esemény szervezőjét kérdeztük a találkozóról.

Rimányi Zita

Szent Ágoston gondolatai a kóruséneklésről:

  • A kórus az éneklők összehangolt szándéka.
  • Az egész világ Krisztus kórusa.
  • Ne csak a szív belső énekével dicsérjük Krisztust!
  • Amikor éneklünk, maga a teremtés kezd énekelni rajtunk keresztül.
A Veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház kórusa
A Veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház kórusa 
Forrás: szervezők

Az Ars Sacra Fesztivál keretében tartják meg Zircen a Főszékesegyházi Kórusok Találkozóját. Az Ars Sacra a szent művészet magyar kezdeményezésű ünnepe. A Múzeumok Éjszakájához hasonlítható, mert ennek a fesztiválnak az országos programsorozatához is több településen több intézmény, szervezet csatlakozik eseményekkel ugyanabban az időszakban. Idén már a tizennyolcadik alkalommal tartják meg, ezúttal szeptember 14. és 22. között. A művészet hitet erősítő ajándékaiból kaphatunk ekkor a szokásosnál többet, megismerhetjük a szakrális művészet kincseit.

A művészet hitet erősítő ajándékai

Az Ars Sacra része lesz idén a Főszékesegyházi Kórusok Találkozója. A Zirci Ciszterci Apátság bazilikájában szeptember 14-én, szombaton 16 órakor kezdődik a koncert, ami ingyenesen meghallgatható, sőt, a nyitott templomok napja keretében szeptember 14-én a templom egész nap ingyenesen látogatható. Először a Zirci Ciszterci Apátság kórusa, a Szent Cecília énekkar ad műsort, majd következnek a vendégek, a Veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház és a Kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház kórusa. A veszprémi kórus művészeti vezetője Dankos Attila főszékesegyházi zeneigazgató, orgonaművész. A kalocsai kórus művészeti vezetője Zsebics Ilona főszékesegyházi karnagy, orgonistája Hegedűs Gábor.

A Kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház kórusa
A Kalocsai Nagyboldogasszony Főszékesegyház kórusa
Forrás: szervezők

Dupla negyedszázados jubileum adta az apropót

Kapitány Dénes apátsági zeneigazgató, orgonaművész elmondta lapunknak, hogy Zirc – annak ellenére, hogy kisváros –, jelentős zenei hagyományokkal rendelkezik. Kiváló zenetudósok származnak innen, a Magas-Bakony központjából és az itt élő szerzetesközösségből is. A főszékesegyházi kórusok idei zirci találkozójának emellett kettős apropója van, ugyanis a Zirci Római Katolikus Plébánia plébánosa, Huszár Lőrinc atya 25 éves papi jubileumát ünnepli idén és Kapitány Dénes is épp negyedszázada került a zirci templom orgonájához. Kalocsáról indult, ott tanult, ezért szülőföldje kórusát hívta meg Zircre és az egyházmegye főtemplomának kórusát, így baráti, szakmai kapcsolatok tehetik sikeressé a találkozót. A helyszín ugyancsak különleges, a remek akusztikájú, barokk díszítésű bazilika.

A Zirci Ciszterci Apátság kórusa, az egy éve újjászerveződött Szent Cecília énekkar
A Zirci Ciszterci Apátság kórusa, az egy éve újjászerveződött Szent Cecília énekkar
Forrás: szervezők

Gregorián dallam, fanfárszerű téma, kánonszerű felelgetés

A Zirci Ciszterci Apátság kórusa, a Szent Cecília énekkar egy éve szerveződött újjá és várja a csatlakozó tagokat. Szeptember 14-én szentlélekhívó gregorián dallammal kezdi műsorát, majd olyan művekkel folytatja, melyek révén zenei korokon átívelő egyházzenei stílusokat vonultat fel. A záró összkari művek révén szintén a zenetörténet több korszakát fogja össze a kórushangverseny. Az orgonán fanfárszerű témák hangzanak fel, az éneklésben a magyar népdalok elbeszélő stílusát is felismerhetjük. Hallhatjuk az egyházzene apostolának nevezett komponista alkotását és egy romantikus zene, A-dúr mise kánonszerű felelgetéssel előadott változatát. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában