Konferencia Kiscsőszön

2024.09.17. 13:00

Térségfejlesztési szakmai nap az együttműködés jegyében

Jelentős érdeklődés kísérte azt a szakmai konferenciát, amelyet a Veszprém Vármegyei Önkormányzat, a Táj-Kapocs Alapítvány és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület – Hunyor Népfőiskola szervezett meg a napokban Kiscsőszön.

Szijártó János

Erről Oszkai Réka, a Táj-Kapocs Alapítvány kuratóriumának elnöke tájékoztatta lapunkat. Mint elmondta, fontosnak tartották, hogy a valódi vidék produktumai, az életmódhoz, gazdálkodáshoz, kisvállalkozásokhoz köthető, helyben teremtett értékek és kis sikertörténetek a fizikai valóságukban is megjelenjenek.

Navracsics Tibor szerint nincs egyértelműen működő és adaptálható térségfejlesztési sikerprogram, ennek helyileg kell kialakulnia. Oszkai Réka ehhez kapcsolódva szólt a Marcal-völgye táj fejlesztésének hosszú távra szóló alapjainak felállításáról
Navracsics Tibor szerint nincs egyértelműen működő és adaptálható térségfejlesztési sikerprogram, ennek helyileg kell kialakulnia. Oszkai Réka ehhez kapcsolódva szólt a Marcal völgye tájfejlesztésének hosszú távra szóló alapjainak felállításáról
Forrás: szervezők

A Marcal völgye fejlesztendő térségeiből három általános iskola (Sümeg, Gógánfa, Csögle) kisdiákjait és pedagógusait hívták meg, akik rendhagyó szakmai bemutatókon és vidéki ízek kóstolóin vehettek részt. Az épületekben, sátrak és pavilonok alatti terekben a különböző vidéki mesterségek tapasztalt képviselői várták a gyerekeket. Találkozhattak épületasztalos, vesszőfonó, zsúptetőkészítő szakemberekkel, az istállónál a patkolókovács tudását ismerhették meg a látogatók. Az Alkotóházban a Pápai Szakképzési Centrum háromdimenziós szemüvegeivel kalandozhattak a digitális újítások világában, kipróbálhatták a kovácsolás, a kötélverés, a fazekasság fortélyait. A Bivaly csárda udvarán a termelői élelmiszerek ízvilágába kóstolhatott bele gyermek és felnőtt egyaránt. A kemencénél lecsó, friss pogácsa, csülkös cicege, vasi marhapörkölt és dödölle készült.

Veszprém Vármegye Önkormányzata, mint gesztor a kiscsőszi egyesület mellett felkérte a Veszprémi Érseki Főiskolát, a Pápai Szakképzési Centrumot és a Pécsi Tudományegyetemet, hogy a következő években hatásos és értékes programot alkossanak a vidéki társadalom és gazdaság segítésére. 

A rendezvényen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki szerint nincs egyértelműen működő és adaptálható térségfejlesztési sikerprogram, ennek helyileg kell kialakulnia, a helyi adottságokból és tudásbázisból kell építkeznie, és nem lehet mindent a pénzügyi támogatásoktól várni. Oszkai Réka arról szólt, hogy a Táj-Kapocs Alapítvány kiemelt célja a Marcal völgye tájfejlesztésének hosszú távra szóló alapjait felállító módszertan létrehozása, a közösségi fejlesztések erősítése, társadalomfejlesztési eredmények elérése, amelyek aztán mintát adhatnak más térségek fejlesztési folyamataihoz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában