Honnan indult és hova jutott

13 órája

Laczkó 120 – a múzeum megőriz, bemutat és összehoz

Százhúsz esztendővel ezelőtt nyílt meg a Laczkó Dezső Múzeum első állandó kiállítása. E jeles alkalomra emlékezve számvetést tartott az intézmény: honnan indult és hova jutott a veszprémi múzeumi gondolat. Így született meg a Laczkó 120 című kiállítás, melynek megnyitóját szerdán tartották.

Juhász-Léhi István

– Ez egy nagyon szép pillanat a Laczkó Dezső Múzeum és Veszprém kulturális életében is, hiszen arra emlékezünk, hogy a múzeum 120 éve nyitott meg, és arra is, hogy milyen fontos alapkövévé vált Veszprém és térségének kulturális, történelmi hagyományainak ápolásában – kezdte ünnepi gondolatait a megnyitón Hegedűs Barbara, Veszprém alpolgármestere. 

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Emlékeztetett, amikor az Európa Kulturális Fővárosa program munkálatai elkezdődtek, akkor is fontos szerepet kapott a Laczkó Dezső Múzeum. Örömének adott hangot, hiszen ma már egy megújult épületben működhet a múzeum, amely egy új korszakot is nyitott.

– Jó látni, hogy a szakmai programok, a kiállítások nagyon sokrétűek, sokszínűek és folyamatosan változóak. Az állandó új kiállítás mellett folyamatosan változó tárlatokkal várják a látogatókat. A kiállítással a 120 éves visszaemlékezésre is lehetőség nyílik, illetve bepillantást nyerünk abba, hogy a múzeum élete milyen munkálatokból áll, hogyan készül például egy kiállítás – fogalmazott az alpolgármester. 

Idén 121 éves a múzeum, és 120 éves az első állandó kiállítás

Péterváry-Szanyi Brigitta múzeumigazgató köszöntőjében elmondta, idén 121 éves a múzeum, és 120 éves az első állandó kiállításuk. Tavalyi a múzeum születésnapját nem tudták megünnepelni, ám az EKF-év idején a szélesebb közönségnek is vonzó tárlatot vonultattak fel.  Most, egy évvel később ünneplik ezt a számukra fontos eseményt, mely sokkal inkább a város és a vármegye kultúrakedvelő közösségének a szívügye, mint a messziről idelátogató turisták országos és nemzetközi különlegességekre vágyó igényének a megcélzása. 

– Érdemes megtekinteni a tárlatot, amely nem egy unalmas, poros kiállítás – jelentette ki és vázolta a történelmi tényeket.

Eszerint a múzeum 1903-ban jött létre, és már a kezdetektől hangsúlyozottan a vármegye múzeuma volt, a teljes terület örökségét gyűjtötte és mutatta be. 

– Az első állandó kiállítás saját épület híján 1904-ben nyílt meg a vármegyeház emeleti termeiben. Korabeli szokás szerint a teljes gyűjtemény bemutatására törekedtek, melyben a szerepet a tárgyak játszották. A saját épület küzdelmes felépülése után, 1925-ben nyíltak meg a terek – melyekben most is vagyunk – Veszprém vármegye múzeumaként és könyvtáraként. 120 év után mind a múzeum, mind az első állandó kiállítás létrejöttét ünnepeljük – mondta Péterváry-Szanyi Brigitta.

Hangsúlyozta, az intézmény jelentős szerepet játszott már a kezdetektől a vármegye, a város életében. Eleinte a mindenki által átadott örökség őrzőhelye, napjainkban mint a helyi, nemzeti és identitástárgyi emlékek őrzője, a tudás hiteles helye jelent meg. A múzeum megőriz, bemutat, de össze is hoz a tudással, közös programokkal. És emellett alkot egy kis közösséget is, az őrzőkét, akik itt dolgoznak, itt dolgoztak, hiszen a saját történetük is fontos. 

– Ez a kiállítás egy kicsit szerelemmunka magunk felé is, a saját identitásunk megtestesítése és bemutatása, emiatt kicsit rendhagyó is – mondta.

A kiállítást Regenye Judit régész nyitotta meg, aki egykor a múzeum munkatársa volt. Arról beszélt, hogy nem egy hagyományos múzeumtörténeti kiállítás készült. 

– Érzésem szerint arra most talán nem is lenne igazán látogatói igény, ezért a kollégák megpróbálták valami újszerű módon bemutatni a régit és az újat. A tárgyakon keresztül is kapunk történetet, de mégsem egy hagyományos történeti kiállítást. Azzal, hogy a kollégák nem egy múzeumtörténeti kiállítást csináltak, hanem valami mást, magát a múzeum működését mutatják be, amivel gyakorlatilag a folyamatosságot érzékeltetik számunkra –  mondta.  

A kiállítás kurátorai Pátkai Ádám Sándor régész, tudományos titkár és Törő Balázs néprajzos-muzeológus.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában