Jó tanácsok

2024.09.17. 16:00

Az életükért küzdenek a fecskék: lisztkukaccal etessük őket!

A kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető, javasolta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) a közösségi oldalán. Azt írták, a hirtelen lehűlés, a csapadékos időjárás alaposan próbára teszi a hosszú vándorútra készülő molnárfecske- és füstifecske-állományt.

Kovács Erika

Habár a madarak egy része már korábban elindult dél felé, még nagyon sok fecske tartózkodik hazánkban, így a Balaton térségében is. A BfNPI kiemelte, az északi területek felől érkező, és dél felé továbbvonuló madarak is a térségben tartózkodnak ebben az időszakban. A Kárpát-medence egyik legjelentősebb éjszakázóhelyét találjuk a Kis-Balaton környékén, ahol a nádasokban ilyenkor több százezer madár tölti az éjszakát.

Az ilyen hirtelen érkező lehűlések képesek jelentős károkat okozni a még itt tartózkodó állományban.

Ennek oka, hogy a hűvös időben a fecskék kizárólagos táplálékát jelentő rovarok hirtelen eltűnnek, így a madarak éheznek. Az állattartás visszaszorulásával ez a jelenség még szembetűnőbb, hiszen a haszonállatok körül mindig megtalálhatóak voltak a fecskék számára eleséget jelentő repülő rovarok. Ezek a fajok rendkívül aktív életmódot élnek, gyakorlatilag folyamatosan repülnek. Ez az életmód mérhetetlenül sok energiát igényel, ezért felhalmozott tartalékaik hamar elfogynak. Ezt a folyamatot felgyorsítja, hogy a hűvös időben a kis testtömegű madaraknak fenn kell tartaniuk viszonylag magas testhőmérsékletüket is, aminek eredményeként kondíciójuk gyorsan leromlik.

A BfNPI munkatársai javasolták, a  kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető
Fotó: Nagy Lajos/Napló

– A BfNPI munkatársai számos helyen észlelték a fecskék utak mellett történő pusztulását. A környezeténél még egy ideig melegebb aszfalt vonzza a táplálékot kereső és melegedni vágyó madarakat, amelyek nincsenek felkészülve a gyorsan közlekedő gépjárművek megjelenésére, ezért egész csapatok eshetnek áldozatul.

Az ilyen esetek megelőzhetőek, ha útközben lelassítunk, amikor fecskeraj megjelenését látjuk, így a madaraknak elegendő idejük jut az érkező gépjármű észlelésére és elkerülésére, fogalmaztak.

Hozzátették, gyakori, hogy a hideg elől a fecskék nagy tömegben húzódnak teraszok védett helyeire, épületekbe. Ilyenkor a legfontosabb a madarak számára a nyugalom biztosítása, illetve tegyük lehetővé azt, hogy a hideg elmúltával a madarak elhagyhassák menedéküket.

Sajnálatos módon ilyen időjárás esetén egyszerre nagy tömegben kerülnek bajba a madarak, ezért minden egyedet megmenteni nem lehetséges, a beérkező madarak ápolása meghaladja a mentőhelyek kapacitásait.

A BfNPI munkatársai javasolták, a madarakat táplálni nem szabad kenyérrel, magvakkal, vagy a horgászok által csaliként használt csontival, ehelyett a kézben tartott madár leforrázott lisztkukaccal etethető.

Az épületekben melegedő madarak etetése szintén ezzel az eleséggel lehetséges, ekkor a padlóra helyezett élő lisztkukacot a fecskék összecsipegetik. Ha olyan madarat látunk, amelyik nem tud repülni, értesítsük a BfNPI-ot vagy a legközelebbi madármentő központot, hogy a természetvédelmi szakemberek segíthessenek megtalálni a madarak számára az optimális megoldást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában