Emléktábla-avató

2024.09.17. 17:30

Jubilál a pápai Petőfi-gimnázium

Emléktábla-avató ünnepséget tartottak a pápai Petőfi Sándor Gimnáziumban. Az intézmény a Várkert úti épületbe költözése 30. évfordulójáról emlékezett meg és állított emléket Varga Gézának, az intézmény egykori igazgatójának.

Haraszti Gábor

A rendszerváltás után Pápa Város Önkormányzata lehetővé tette a Református Gimnázium újraindítását ugyanabban az épületben, ahol 1952-ben megszűnt, és ahol 1990-ben még a Petőfi Gimnázium működött. Négy nehéz tanévet élt át egymás mellett a két nagy múltú iskola. 1993-ban jött létre megállapodás az önkormányzat, a Művelődési és Közoktatási Minisztérium, valamint a Dunántúli Református Egyházkerület képviselői között az új gimnázium megépítéséről.

Áldozó Tamás polgármester, egykori petőfis diák Varga Géza fotója előtt mondott beszédet
Áldozó Tamás polgármester, egykori petőfis diák Varga Géza fotója előtt mondott beszédet
Fotó: Haraszti Gábor

1994. szeptember 4-én – alig egy évvel az alapkőletétel után – Kovács Zoltán akkori polgármester és Varga Géza igazgató felavatta a Petőfi Sándor Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola új épületét, melynek köszönhetően hosszú évek viharai után biztossá vált a gimnázium jövője. Ennek már három évtizede. A jubileum kapcsán szervezett ünnepségen Áldozó Tamás polgármester, egykori petőfis diák köszöntőjében úgy fogalmazott, büszke arra, hogy petőfis volt.

– Az én emlékeim ehhez az épülethez nyilván nem kötődhetnek, mert én a másikban végeztem, de 1994-től így is a részemmé vált. Legyenek büszkék erre az épületre, ennek a közösségnek és iskolának a hagyományaira, az összes, önöket megelőző petőfis diákra, legyenek a világ bármely részén, vagy itthon, Pápán. Azt gondolom, hogy olyan szervezeti kultúrához tudnak kötődni, ami hihetetlen mennyiségű értéket hordoz magában. Ez nagyrészt igazgató úr érdeme – mondta a mostani diákoknak a polgármester.

A portrét Bognár Anita igazgató, Áldozó Tamás és Egyházi Andrea tankerületi igazgató leplezte le
A portrét Bognár Anita igazgató, Áldozó Tamás és Egyházi Andrea tankerületi igazgató leplezte le
Fotó: Haraszti Gábor

Változás és állandóság

Bognár Anita igazgató beszédében kiemelte, Varga Gézának elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a gimnázium fennmaradhatott.

– Varga Géza a városvezetéssel és az egyház képviselőivel folyamatosan egyeztetett, az iskola érdekeit szem előtt tartva oroszlánrésze volt abban, hogy gimnáziumunk új épületet kapott, mely a lehetséges helyszínek közül a legoptimálisabb helyen, a Várkertben épült fel. Részt vett az épület tervezésének előkészítésében, a tervdokumentációk szakmai elbírálásában, irányította az átköltözés munkálatait. Négy évtizedes munkájának legnagyobb érdeme gimnáziumunk fennmaradása, az új épület fejlődése. Változás és állandóság. Talán ez a két szó jellemzi legjobban az itt töltött 30 évet. Megannyi sikeres tanév, ugyanakkor számos átszervezés, profil-, tagozat- és fenntartóváltás közepette is mindig az intézmény nevének, rangjának megőrzésére törekedtünk. Remélem, igazgató úr – legtöbbünknek Géza bácsi – most büszke ránk, hogy bár voltak nehézségek, mindig megtaláltuk a gödörből kivezető utat, és olyan irányban tudtunk elindulni, amely felfele visz, lehetőleg magasabbra, mint ahol előtte voltunk – fogalmazott az iskola igazgatója.

A Petőfi igazgatójának domborművét Cserneczky Attila készítette
A Petőfi igazgatójának domborművét Cserneczky Attila készítette
Fotó: Haraszti Gábor

Az ünnepi eseményen részt vettek Varga Géza gyermekei, Beáta és Ákos is. A köszöntőket követően felavatták Varga Géza domborművét, melyet kőris alapon fekete diófából Cserneczky Attila, a gimnázium pedagógusa, egykori petőfis diák faragott. Az ünnepi műsorban az iskola diákjai működtek közre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában