Organikus borok

2 órája

Ahol a Kék Duna keringőre és 528 Hertzre erjed a must

A Szabó lányok, Tünde és Mirtill férfiakat meghazudtoló erővel és kitartással, ugyanakkor cseppnyi spiritualitással fűszerezve gondoznak közel öt hektárnyi szőlőterületet a Szent György-hegyen, hogy organikus borokat készítsenek. Pincéjüket faragott sárkányok védik, vidám tündér figurák táncolják körbe, a vendégmarasztaló teraszon színes gekkók napoznak, miközben a must erjedését régebben a Kék Duna keringő dallamai segítették, mostanában pedig az 528 Hertz, a szív, a szeretet rezgése támogatja.

Tóth B. Zsuzsa

Szabó Tünde és Mirtill kisapáti, Szent György-hegyi pincéjében a Kék Duna keringő is segíti a must erjedését

Forrás: Napló

Fotó: családi

A hegy déli oldalán, a Lengyel kápolna és az Ify kápolna között légvonalban félúton található pincét a lányok tapolcai dédnagyapja, Bajnóczy István vette meg közel száz évvel ezelőtt. Az 1928-ban vásárolt pince kőfalai közül ma már csak egy áll, de támaszt nyújt a terasznak, ahonnan csodálatos panoráma nyílik a Badacsonyra, Szigligetre, a Gulács-hegyre, és köztük három arcát is mutatja a Balaton. Hátul a Vércse-szirt magasodik, védelmet nyújtva az északi széltől.

A lányok a család negyedik generációját képviselik a szőlőben, ahol édesapjuk 2007-ben adta át a stafétabotot Tündének. Mivel gyermekei ott, a szőlőtőkék között nőttek fel, és már fiatalon bekapcsolódtak a munkába, eszükbe sem jutott, hogy ne a szőlővel, borral foglalkozzanak. Megnyitották hát idén a Napsárkán teraszt, nevében utalva az éltető erőre és a hegy legendájára, a sárkány nevének régimódi kifejezését használva.

Tünde szőlész-borász, nővére Mirtill a vendégfogadásért, a terasz jó kihasználásáért felel. Azt mondja, azt szeretné, hogy Tünde kiváló borait a hozzájuk méltó környezetben fogyasszák a vendégek, akiket különleges programokkal, élményekkel is várnak tavasztól-őszig. A panoráma ily módon való kihasználása mellett ugyanis céljuk bemutatni a hegy más borászatait, termelőit is. Megtapasztalni azt, hogy mennyivel más egy olaszrizling a Szent György-hegyen, Pannonhalmán és mondjuk Etyeken. Vagy éppen vakkóstolásokra, borbírálatra, zenés estre, könyvbemutatóra hívni kíváncsi vendégeket. Egyszóval nem konkurálni, hanem összefogni, együttműködni a borvidék borászaival.

Tünde eleve a borászat feletti épületben él, Mirtill a fővárosban tölti hétköznapjait és húga jobb kezeként mindenben segítségére van. Ugyanis a két hölgy végez szinte minden feladatot a szőlő és a bor körül. Csak a legnehezebb földmunkákhoz, a permetezéshez, kaszáláshoz kérnek segítséget. Pedig nem kis erő kell egy húsz hektoliteres tartály úszó tetejének felhelyezéséhez a létra tetején állva, az öt hektárnyi terület metszéséhez, a zöldmunkákhoz, a borfejtésekhez, a hordó- és tartálytisztításokhoz.

A borok alapanyaga főként olaszrizling, rajnai rizling, rizlingszilváni, Pinot Noir, hárslevelű és chardonnay fajták. Annak érdekében, hogy legyenek új dolgok is a hagyományok mellett, idén már habzóbort is készítettek.

Tünde a borászati vonalat viszi a pincében
Fotó: családi


A verjus, a zöld szőlő leve nemcsak fröccsnek, hanem salátadresszingnek is kiváló. Ha pedig éhesek a vendégek, a borkorcsolyát, kecskesajtot, kolbászt a helyi termelőktől szerzik be Mirtillék. Vallják, hogy lehet férfikéz nélkül borászkodni, ha nem is könnyű. A szüleik kitartásra és a munka szeretetére nevelték őket. Tündében valóságos férfierő lakozik, amit régen konditeremben is erősített. No és Mirtill sem esik kétségbe, ha 35 Celsius-fokot mutat a hőmérő szüretkor. Fürdőruha kell csak és napszemüveg, nyafogás helyett a must hűtésének megoldása a feladat, ilyen az idei év. Kevesebb a lé, vastagabb a szemek héja, a cukorfok túlságosan jó, sav nagyon kevés van. Az elmúlt tíz évben egyre inkább jellemző, hogy elégnek a savak. Az idei évben szerencsére egyszerű praktikákkal, éjszakai munkával a lányoknak sikerült jól időzíteniük a szüreteket és remélik, hogy szép borok születnek majd.

A Lengyel kápolna mögött kissé elbújt borászat hölgy vezetői nem törekednek arra, hogy minél nagyobb területet birtokoljanak, inkább a minőség fontossága lebeg a szemük előtt célként. Tünde törekszik arra, hogy minél inkább természethez közeli módon készítse a bort, mert hiszi, hogy ami a szőlőművelés során a növénybe kerül, az a boron keresztül a szervezetünkbe is eljut. Ennek érdekében nem ismerik a műtrágyát, a felszívódó növényvédőszerek használata helyett a szőlő ellenálló képességét növelik. Boraik organikus módon készülnek bioműveléssel immár 2007 óta. A vágókat talajtakaró növényekkel vetették be, hogy megakadályozzák a hegyoldalon lezúduló csapadékvíz okozta termőföldlehordást.

A dédnagyapa által vásárolt egykori pince falai ma támfalak, mellé építette a lányok édesapja közel hatvan éve kőből a régi pincét. Ott ma a hordós tételek erjednek, és az az a hely, ahova Tünde senkit sem enged be. Szentélyként óvja, hiszen ott élesztőgombák segítik a spontán erjedést. A régi mellé épült később az új pince, ahol a reduktív borok készülnek acéltartályokban. A két helyet és a falaik között érlelődő borokat Tünde szigorúan kettéválasztja. Ami közös, az a spiritualitás jelenléte. Tünde és Mirtill hisznek abban, hogy a rezgések egész életünkben, így a borokban is jelen vannak. Ezért az erjedés idején a pincében mindig hallható az 528 Hertz, a szív rezgése, a szeretet frekvenciája. Korábban a Kék Duna keringő is segítette a must erjedését, de időközben a szív rezgése átvette a stafétát.

A rezgések mellett a hordókra rajzolt különböző szimbólumok is azt támogatják, hogy a földi világba valami nem földi dolog is kerüljön, hogy míg kint sárkányok őrködnek, bent a szemmel nem látható energiák és a zene vigye sikerre a Szabó lányok borászatát.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában