Programsorozat

2024.08.21. 10:00

Kiállítással zárult a Tanúhegyek nyara

Három részből álló tárlat megnyitásával fejeződött be az idei nyári programsorozat Nemesgulácson a művelődési házban. A Tanúhegyek nyara három kiállítóval és a fő szervező Lakner Zoltán Lehel beszédével búcsúzott az idei szezontól.

Szijártó János

Augusztus huszadikához kapcsolódva megszegték az új kenyeret a művelődési házban, illetve Zenélő hegyek címmel Virágh András és Gion Zsuzsanna templomi koncertje várta az érdeklődőket. A művelődési házban az Üvegvilág – A biedermeiertől az art décóig címmel Babos Edit gyűjteménye, Plein air Balaton címmel Varga Judit képei, valamint Síkvidékről a hegyek közé címmel Mártonfi Benke Márta képei láthatók a tárlat anyagában. 

A Tanúhegyek nyara idei utolsó kiállításán Lakner Zoltán Lehel úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy az igazi Provansz a Balaton felvidéke
A Tanúhegyek nyara idei utolsó kiállításán Lakner Zoltán Lehel úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy az igazi Provence a Balaton felvidéke
Fotó: Szijártó János / Napló

Lakner Zoltán Lehel úgy fogalmazott köszöntőjében, hogy az igazi Provence a Balaton felvidéke, a hegyekből üzenő esőben, aszályban, estékben és délben. – Menekülés ez a káoszból a szépbe és a vágyott igazba, képekbe, lelket fűtő tárgyba, virágba. Ezért az igazzá teremtő jelenlétért érdemes ellenállni mindenféle szélnek, romlásnak, reménytelenségnek. Ezen a földön hitele lehet még zenének, emberi szónak, ecsettel írott képnek. Így hát, amit látunk, az több, mint a képzelet, a valóság ez, tanúhegyek között nyíló virág, a szépség reménye – hangsúlyozta a közös tárlat nyújtotta esztétikai élményre és a bennünket körülölelő csodálatos környezetre utalva, majd bemutatta a kiállítókat.

Három részből álló tárlat megnyitásával fejeződött be a Tanúhegyek nyara programsorozat Nemesgulácson
Három részből álló tárlat megnyitásával fejeződött be a Tanúhegyek nyara programsorozat Nemesgulácson
Fotó: Szijártó János / Napló

Mint mondta, valami értelmet és nyugalmat adó, időn túli békét idéző szívdobbanás van jelen azokban az élményt adó üvegművekben, amelyeket Babos Edit építész és gyűjtő hozott Vas vármegyéből csodák csodájára a gulácsi közönségnek. Mártonfi Benke Márta, Kunszentmárton szülötte Nemesgulácsra érkezvén a virágzó kertek szeretetével egymás mellé helyezett két szépséget szerető magyar vidéket, a síkot és a meredek emelkedőt mutatja be képein. Varga Judit pasztelljei, ködös világa, tiszta képet rajzol a néző elé. Itt élünk, ebben a változó, szerethető fényben, amely a miénk, s melyet szívvel szorongatott ecsettel elénk helyez, hogy kilépve napi küzdelmeinkből, az ő szemével láthassuk mi is a közös a kincset, amelyben élünk. A Tanúhegyek nyara programsorozat jövőre folytatódik.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában