Tisztelgés az elődök előtt

2024.08.20. 07:00

Helyi összefogással újult meg a templomkút Kisapátiban

Szép ünnepségre várták az érdeklődőket a napokban a Szent György-hegy lábánál. A helyiek összefogásának köszönhetően ugyanis megújult a templomkút Kisapátiban.

Szijártó János

Az érkezőket Vargáné Horváth Judit, a Kisapáti Értéktár tagja köszöntötte. Mint elmondta, a Kisapáti Értéktár 2022-ben alakult meg, a hungarikumtörvényben foglaltak szerint.

Vargáné Horváth Judit, a Kisapáti Értéktár tagja köszöntötte a résztvevőket a megújult templom-kút avatásán
Vargáné Horváth Judit, a Kisapáti Értéktár tagja köszöntötte a résztvevőket a megújult templomkút avatásán
Fotó: Szijártó János / Napló

– Magyarországon a 3200 településből ezerben működik értéktár, ezek egyike a kisapáti értéktár. Célunk a helyi természeti és épített értékek fellelése és megóvása – utalt a legutóbbi fontos munkára, a templomkút megújítására. A kisapáti önkormányzat és számos helybeli támogatása folytán szépült meg a kút, amelynek feliratát Babos Zsili Bertalan restaurálta, Csontos Csaba pedig a kútkávát tisztította, javította meg. László Tibor az új faszerkezetet és födémet alakította ki, ám rajtuk kívül még sokan járultak hozzá a falukép megszépítését szolgáló felújításhoz.

Mint elhangzott, a kisapáti templomkút az 1910-es években épült bazaltkőből, szerepe nélkülözhetetlen volt akkoriban. Innen hordták a vizet főzéshez, mosáshoz, állatok itatásához és szükség esetén tűzoltáshoz is. Az utókor ezzel a szép gesztussal tiszteleg az elődök előtt Kisapátiban. A templom-kút átadása után a résztvevőket szeretetvendégségre invitálták a szervezők a Katolikus Közösségi Házba.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában