Eső, szél, hideg

2024.09.16. 19:00

Olyan történt a pápai borfesztiválon, mint még soha

Ízletes borok, ínycsiklandozó csülkök és cicegék mellé eső, szél és 10 fok alatti hőmérséklet várta az idei Pápai Csülök, Cicege- és Borfesztivál vendégeit. A hirtelen jött hideg időjárás miatt a nagyszínpadi programokat törölnie kellett a szervezőknek, az utolsó napon már a faházak sem nyitottak ki, amire az elmúlt több mint egy évtizedben soha nem volt példa.

Haraszti Gábor

Az ünnepélyes megnyitó előtt szomorkás képet mutatott az Esterházy-kastély udvara, érthető módon a hideg és az eső távol tartotta a közönséget a fesztiváltól. A legkitartóbbakat Unger Tamás, a Somlói Borrend elnök-nagymestere köszöntötte, aki beszédében a kulturált borfogyasztás hagyományairól és jelentőségéről beszélt.

Unger Tamás szerint a borfogyasztásnak minden idő kedvez
Unger Tamás szerint a borfogyasztásnak minden idő kedvez
Fotó: Haraszti Gábor

– 2011 óta az Esterházy-kastély udvarán tartjuk a borfesztiválokat, azóta mindig olyan időjárás fogadta a vendégeket, mely kedvezett a borfogyasztásnak. Az idei az első, ami nem ilyen, bár azt szokták mondani, hogy a borivásnak minden idő kedvez, hiszen a hidegben lehet erősebb borokat fogyasztani, melegben a könnyedebb nedűk, akár fröccs formájában, kiváló választásnak bizonyulhatnak – fogalmazott Unger Tamás. – A bor több, mint egy szimpla ital, főleg Magyarországon. Nagyon komoly hagyománya van, a történelem során nagyon nem is volt olyan grófi vagy hercegi család, akinek ne lett volna borbirtoka. A borfogyasztás ma is egy fontos szelete a gasztronómiának, hiszen a sommelier-k pontosan tudják, hogy milyen ételhez milyen bor illik. A pápai borfesztivál egyik célja a kezdetektől fogva az volt, hogy minél több borvidék borait mutassuk be, hozzuk ide azokat a termékeket, amelyeket a borászok nagyon sok energiával, munkával, szeretettel termelnek meg – emelte ki a nagymester.

A bor mellé csülköt és cicegét is kínáltak a faházakban
A bor mellé csülköt és cicegét is kínáltak a faházakban
Fotó: Haraszti Gábor

Az időjárási körülmények miatt a Margaret Island péntek esti fellépését nem tudták megtartani, szombaton a Hot Jazz Band ugyan elkezdte a koncertet, amit később az eső miatt félbe kellett szakítani, a zenekar végül a kastély kávézójában akusztikusan folytatta műsorát, a fesztivál zárónapján viszont minden tervezett program, így a 4S Street fellépése is elmaradt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában